Hogeschool van Amsterdam

Waarom deze opleiding?

Ergotherapie

Als ergotherapeut ben je oprecht geïnteresseerd in mensen en wat zij belangrijk vinden om te doen in het dagelijks leven. Als jouw cliënten door omstandigheden niet meer kunnen doen wat ze willen doen ben je in staat je zo goed mogelijk te verplaatsen in hun situatie en samen met hen slimme en creatieve oplossingen te bedenken. Zo kunnen zij ondanks hun beperkingen activiteiten als naar kantoor gaan, sporten of huishouden weer uitvoeren.

Aandacht voor het individu en de sociaal-maatschappelijke context

Stel je voor: een man heeft na een auto-ongeluk blijvende rugklachten. Hoe kan hij een hele dag op kantoor achter zijn bureau zitten? Een meisje van 10 jaar oud heeft moeite met het leren schrijven. Hoe kan zij toch goed meekomen met de rest van de groep op school? Hoe kan een groep daklozen de activiteiten doen die zij belangrijk vinden als ze geen veilig plek hebben? Een meneer van zeventig heeft dementie. Hoe kan hij veilig en zelfstandig thuis blijven wonen? Voor al deze uiteenlopende vragen ga jij als ergotherapeut op zoek naar antwoorden.

Bij alles wat je als ergotherapeut doet staan twee dingen centraal: het individu en de sociaal-maatschappelijk context van deze individu. Dus wat vind de persoon belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat de persoon mee blijft doen in de maatschappij? Zo kun je bijvoorbeeld een tiener die deels verlamd is geraakt na een val van een paard ondersteunen bij- en adviseren over hoe zij haar rolstoel moet gebruiken, zodat zij af kan blijven spreken met vrienden. Of train je met behulp van communicatieve vaardigheden de familie van een cliënt met pleinvrees in hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de cliënt toch naar buiten durft. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in gesprek gaan met een groep vluchtelingen en met hen uitzoeken hoe zij toch de mogelijkheid krijgen om samen te sporten. Bijvoorbeeld in samenwerking met een lokale sportclub.

Mandy - Student jaar 3 Ergotherapie

Als ergotherapeut focus je niet op de directe gebreken, maar juist op de mogelijkheden van een cliënt.

Lees verder

Ergotherapie aan de HVA

Docenten zien jou vanaf het begin van de opleiding al als een toekomstige collega ergotherapeut. In de lessen wordt je gestimuleerd om jouw ideeën te delen en daarover met medestudenten in discussie te gaan. Je wordt aangespoord om creatieve oplossingen te bedenken voor verschillende uitdagingen die cliënten in de praktijk ervaren. Zo leer je steeds meer over jouw eigen talenten en kwaliteiten en hoe je deze verder kunt ontwikkelen.

De opleiding heeft veel contact met het werkveld. Dat levert beroepsopdrachten op, waar je tijdens de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Daarnaast zorgt het werkveld voor een breed aanbod aan (internationale) stageplekken. Vanaf het eerste jaar ga je wekelijks een dag per week al het werkveld in (praktijkleren) en maak je middels een korte stageweek kennis met het werkveld.

In het tweede studiejaar krijg je voor een deel gezamenlijk onderwijs met studenten van de opleidingen Fysiotherapie, HBO-Verpleegkunde, Oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je echt samenwerken met andere zorgprofessionals.

Praktijkhuis

Naast dat je je vaardigheden ontwikkelt in de praktijk, oefen je ook al op de opleiding vaardigheden in een echte praktijksetting. De opleiding beschikt namelijk over een praktijkhuis. In de faculteit is een appartement gebouwd met verschillende kamers; een keuken, woonkamer, twee slaapkamers, een washok, badkamer en een studeerkamer. In het praktijkhuis is elektriciteit en stromend water aanwezig, zodat de échte thuissituatie nagebootst wordt. Tijdens de opleiding leer je ook over zorgtechnologie. Soms is er ook de mogelijkheid om hiermee te experimenteren in het praktijkhuis.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 31 augustus 2021