Studieprogramma

Ergotherapie

De opleiding Ergotherapie duurt 4 jaar. In jaar 1 en 2 maak je kennis met het beroep en het brede werkveld van de ergotherapeut. De theorie en vaardigheden die je leert in hoor- en werkcolleges pas je direct toe in je groepsprojecten. Tijdens de opleiding krijg je zowel les op locatie als online en maak je gebruik van kennisclips. In jaar 3 en 4 loop je 2 keer stage, volg je een minor en schrijf je je afstudeerscriptie.

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep van een ergotherapeut. Aan de hand van verschillende modules en een korte stage (3-4 dagen) krijg je een indruk van het brede werkveld van ergotherapie. Je hebt in jaar 1 les op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De woensdag is bedoeld voor het praktijkleren.

Jaar 1 bestaat uit zeven modules. Elke module bestaat uit 4-6 lesweken en sluit je af met een theorie- en vaardighedentoets. Ook lever je aan het eind van iedere module de uitwerking van je project in. In elke module staat een andere doelgroep centraal. Voorbeelden van modules die je in jaar 1 volgt: Ergotherapie bij Ouderen, Ergotherapie op de Basisschool en Kwetsbare Groepen in de Samenleving.

Bij het vak Project werk je met een groep medestudenten aan een vraagstuk uit de praktijk van ergotherapie. Je doet een opdracht op een basisschool, maakt een scan van een Amsterdamse wijk waarbij je de mogelijkheden voor een bepaalde doelgroep onderzoekt of bedenkt een innovatief product of dienst voor een cliënt. Je wordt uitgedaagd om professioneel samen te werken.

Naast het vak Ergotherapie krijg je ondersteunende vakken uit andere kennisgebieden: Sociologie, Psychologie, Neurologie, Orthopedie, Pathologie en Kinesiologie. Deze combinatie van vakken geeft de veelzijdigheid van het beroep weer. Voor elke theorievak zijn er digitale kennisclips en volg je werkcolleges op school en digitaal. Op deze manier leer je niet alleen de theorie, maar ga je er ook gelijk mee aan de slag. De kennisclips worden online geplaatst en kun je kijken op het moment dat het voor jou handig uitkomt in de week. De werkcolleges, zowel fysiek als digitaal, zijn altijd ‘live’ en volg je dus op het geroosterde tijdstip.

Tijdens de opleiding leer je uiteraard ook beroepsvaardigheden. Dit zijn de vaardigheden die je als ergotherapeut nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Het gaat hier onder andere om communicatieve vaardigheden, het uitvoeren van een interventie of het afnemen van een observatie of test. Deze vaardigheden oefen je samen met medestudenten, ouderejaarsstudenten en simulatiecliënten in de praktijklokalen of het praktijkhuis.

Praktijkleren is een vak waarbij je wekelijks in de praktijk aan de slag gaat met project. In overleg met je docent mag je zelf kiezen hoe je de uren voor het vak invult. Je zet zelf een project op of sluit aan bij bestaande projecten. Organiseer bijvoorbeeld een kookactiviteit in een verpleeghuis, word maatje van een vluchteling, of begeleid kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Op die manier breng je de aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk. Op woensdag heb je geen les, zodat je deze dag kunt gebruiken voor praktijkleren. Je mag dit ook in je eigen tijd op een ander moment doen.

Naast het praktijkleren doe je een aantal uren ‘deskundigheidsbevordering’. Je gaat bijvoorbeeld naar lezingen of helpt bij een activiteit om het beroep te promoten.

Studentbegeleiding

Vanaf dag één van de opleiding krijg een studentbegeleider (sb’er); een docent die je helpt bij het maken van keuzes binnen de opleiding en met wie je overlegt als je bijvoorbeeld vastloopt of extra uitdaging zoekt. Daarnaast kijk je samen met jouw sb’er naar jouw kwaliteiten en hoe je deze kwaliteiten kunt inzetten. In jaar 2 kies je een docent die tijdens de rest van de opleiding jouw sb’er blijft.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Waarom Ergotherapie?

Als ergotherapeut ben je oprecht geïnteresseerd in mensen en wat zij belangrijk vinden om te doen in het dagelijks leven. Als jouw cliënten door omstandigheden niet meer kunnen doen wat ze willen, ben je in staat om je zo goed mogelijk te verplaatsen in hun situatie en samen met hen slimme en creatieve oplossingen te bedenken. Zo kunnen zij ondanks hun beperkingen activiteiten oppakken zoals als naar kantoor gaan, sporten of huishoudelijke taken uitvoeren.

Lees verder of Ergotherapie bij je past en wat de opleiding je biedt.

Studie in Cijfers

Een goede voorbereiding op je studiekeuze is belangrijk. Het schema 'Studie in cijfers' helpt je om een passende en objectieve keuze te maken. Waar mogelijk vind je naast het cijfer van de HvA-opleiding ook de landelijke score. Zo krijg je op een snelle en herkenbare manier een beeld van de opleiding. Voor meer informatie: zie de toelichting (pdf).

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 4 maart 2022