Na je opleiding

Ergotherapie

Ergotherapie wordt op veel verschillende momenten en situaties ingezet; na een ongeval, burn-out of hersenbloeding, bij ziekte of eenzaamheid. Je kunt na afstuderen dus op veel verschillende plekken aan de slag. Uiteraard is verder studeren ook een optie.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding Ergotherapie ontvang je het diploma Opleiding voor Ergotherapie en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Ga je werken in het buitenland? Het National Transcript Bachelor of Science Degree in Ergotherapie (Occupational Therapy) beschrijft de inhoud van de opleiding en de door jou verworven competenties.

Werkvelden Ergotherapeut

Gezondheidszorg

Je gaat aan de slag in een gezondheidscentrum, verpleeg- of verzorgingshuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. In deze instellingen werk je altijd samen met andere professionals in een team rond de cliënt. Je richt je op het weer kunnen oppakken van de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld in de thuissituatie.

Eigen praktijk

Ben je een ondernemend type? Dan kun je tijdens het vierde jaar van de opleiding al je eigen onderneming starten met behulp van de leerlijn Ondernemen.

Onderwijs

Je draagt bij aan de mogelijkheden van kinderen met beperkingen om mee te doen aan activiteiten op school. Je werkt met kinderen die moeite hebben met knutselen, schrijven of met de concentratie in de klas. Je ondersteunt en adviseert docenten en ouders.

Welzijnszorg

Je geeft bijvoorbeeld adviezen en trainingen in een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking om bijvoorbeeld zelf een maaltijd te leren koken. Of je geeft trainingen aan mensen met een psychische beperking over het oppakken van zinvolle dagbesteding, zoals een hobby.

Bedrijfsleven

Je kunt werknemers en werkgevers bijvoorbeeld adviseren over terugkeer naar werk na afwezigheid door burn-out of langdurige ziekte, of het inrichten van de werkplek - zoals over een speciale stoel.
Overheid Je werkt bijvoorbeeld als adviseur bij de gemeente en geeft advies over een rolstoel of woningaanpassing, of informeert mantelzorgers over het voorkomen van overbelasting.

Verder studeren

Een hbo-bachelor biedt een goede basis om verder te studeren. Hogescholen en universiteiten geven bij hun masteropleidingen aan of en onder welke voorwaarden je met jouw Ergotherapie-diploma wordt toegelaten en of ze aanvullende eisen stellen.

Master Ergotherapie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is de enige hogeschool van Nederland die een master in ergotherapie aanbiedt: European Master of Science in Occupational Therapy . Samen met partners uit Denemarken, Zweden, Engeland en Zwitserland organiseert de opleiding Ergotherapie deze parttime tweejarige bekostigde masteropleiding. Je kunt deze deeltijdmaster direct volgen na het afronden van een hbo-opleiding Ergotherapie in combinatie met je werk. De master is volgens de Keuzegids Masters 2019 de beste master van Nederland in de categorie Gezondheidswetenschappen.

Behalve de masteropleiding kun je je ook verder specialiseren door middel van een post hbo-opleiding. Bijvoorbeeld de specialisatie ‘Kinderergotherapie’, aangeboden door verschillende Ergotherapie-opleidingen in Nederland.

Bianca ten Rouwelaar, 25 - Ergotherapeut en adviseur Wmo bij de gemeente.

De master Occupational Therapy is zodanig ingericht dat je zelf je eigen pad kan bewandelen en interesses kan toepassen met begeleiding van professionals.

Lees verder
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 31 augustus 2021