Hogeschool van Amsterdam

Na je opleiding

Ergotherapie

Ergotherapie kan op veel verschillende momenten en situaties worden ingezet; na een ongeval, bij een ziekte, na een burn-out, een hersenbloeding of bij eenzaamheid. Je kunt na afstuderen dus op veel verschillende plekken aan de slag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om verder te studeren.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding Ergotherapie ontvang je het diploma Opleiding voor Ergotherapie en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Ga je werken in het buitenland? Het National Transcript Bachelor of Science Degree in Ergotherapie (Occupational Therapy) beschrijft de inhoud van de opleiding en de door jou verworven competenties.

Werkvelden

Hieronder vind je enkele voorbeelden van werkvelden waar je als afgestudeerd ergotherapeut kunt gaan werken.

De gezondheidszorg

Je gaat aan de slag in een gezondheidscentrum, verpleeg- of verzorgingshuis, ziekenhuis, revalidatiecentrum of psychiatrische instelling. In deze instellingen werk je altijd samen met andere professionals in een team rond de cliënt. Je richt je op het weer kunnen oppakken van de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld in de thuissituatie.

Het bedrijfsleven

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het adviseren bij terugkeer naar werk na afwezigheid in verband met burn-out of langdurige ziekte of over de inrichting van de werkplek – zoals over een speciale stoel.

De overheid

Je werkt bijvoorbeeld als adviseur bij de gemeente in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In die functie geef je advies over een rolstoel of woningaanpassing of informeer je mantelzorgers over het voorkomen van overbelasting.

Het onderwijs

Je draagt bij aan de mogelijkheden van kinderen met beperkingen om mee te doen aan activiteiten op school. Je werkt met kinderen die moeite hebben met knutselen, schrijven of met de concentratie in de klas. Je ondersteunt en adviseert docenten en ouders.

De welzijnszorg

Je geeft bijvoorbeeld adviezen en trainingen in een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking om bijvoorbeeld te leren een maaltijd te koken. Of je geeft trainingen aan mensen met een psychische beperking over het oppakken van zinvolle dagbesteding, zoals een hobby.

Eigen praktijk

Ben je een ondernemend type? Dan kun je tijdens de opleiding in het vierde jaar al een eigen onderneming starten met behulp van de leerlijn ondernemen.

Verder studeren

Een hbo-bachelor biedt een goede basis om verder te studeren. Hogescholen en universiteiten geven bij hun masteropleidingen aan of en onder welke voorwaarden je met jouw Ergotherapie-diploma wordt toegelaten en of ze aanvullende eisen stellen.

Master Ergotherapie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is de enige hogeschool van Nederland die een master in de ergotherapie aanbiedt: European Master of Science in Occupational Therapy . In samenwerking met partners uit Denemarken, Zweden, Engeland en Zwitserland organiseert de opleiding Ergotherapie van de HvA deze parttime tweejarige bekostigde masteropleiding. De opleiding kun je direct na afronding van een hbo-opleiding Ergotherapie volgen en deze is te combineren met werk. De master is volgens de Keuzegids Masters 2019 de beste master van Nederland in de categorie gezondheidswetenschappen.

Behalve de masteropleiding kun je je ook verder specialiseren door middel van een post hbo-opleiding. Een voorbeeld hiervan is de specialisatie ‘Kinderergotherapie’, die aangeboden wordt door verschillende ergotherapie opleidingen in Nederland.

Bianca ten Rouwelaar, 25 - Ergotherapeut en adviseur Wmo bij de gemeente.

De master Occupational Therapy is zodanig ingericht dat je zelf je eigen pad kan bewandelen en interesses kan toepassen met begeleiding van professionals.

Lees verder
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 18 januari 2021