Hogeschool van Amsterdam

De studie

Ergotherapie

Ook met een fysieke of mentale beperking kun je een leven vol mogelijkheden leiden. Als ergotherapeut help je mensen – jong en oud - om dit in te zien. Je ondersteunt jouw cliënten om weer regie te krijgen over hun eigen leven en hun fysieke en mentale mogelijkheden en talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Als ergotherapeut luister je goed naar jouw cliënt. Door te focussen op wat iemand zegt - en wat iemand juist niét zegt - leer je de cliënt door en door kennen. Op deze manier kun je ontdekken welke kwaliteiten en talenten iemand heeft en hoe de cliënt deze kan inzetten om zijn beperkingen op te vangen. Zo kom je er ook achter welke (denk)patronen en gewoonten de dagelijkse activiteiten in de weg staan.

Vervolgens maak je samen met jouw cliënt een plan van aanpak en ondersteun je de cliënt om zijn doelen te realiseren. Daarnaast begeleid je ook andere betrokkenen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers, familie, vrienden of collega's. 

WAAR GA JE WERKEN?

Ergotherapie kan op veel momenten worden ingezet. Na een ongeval, bij een ziekte, na een burn-out, een hersenbloeding of vlucht uit een oorlogsgebied. Als ergotherapeut begeleid je dan ook mensen van alle leeftijden en kun je bij tal van sociaal-maatschappelijke organisaties en zorginstellingen aan de slag. Denk aan een revalidatiecentrum, ziekenhuis, wijkcentrum, verpleeghuis, school of een polikliniek in de geestelijke gezondheidszorg. Een ergotherapeut gaat vaak naar de mensen toe om ondersteuning te bieden op de plek waar die nodig is. Denk hierbij aan een huisbezoek, een bezoek op school of op de werkplek.  Je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk starten.

Binnen het vakgebied is het goed mogelijk je verder te specialiseren. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een specifieke doelgroep zoals kinderen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Op deze pagina lees je meer over de uiteenlopende beroepsmogelijkheden.

klaar voor een uitdagende opleiding?

Ergotherapie is een opleiding waarin je behoorlijk wat theorie krijgt en al snel wordt ondergedompeld in de praktijk. Een praktijk die je op de proef zal stellen en je meteen aan het denken zet. Een Syrische vluchteling vraagt nu eenmaal een andere benadering dan een ALS-patiënt met een gezin, een kind in groep 3 met schrijfmoeilijkheden of een eenzame oudere met een gebroken heup. 

Een opleiding die veel van je vraagt, levert je ook veel op. Je wordt opgeleid tot een toonaangevende gezondheidsprofessional. Iemand die in staat is kritisch te kijken naar zijn eigen denken en handelen.

ERGOTHERAPIE IETS VOOR JOU?

Kun jij je goed verplaatsen in andermans gevoelens en situatie? En wil je graag medische, psychologische en sociologische kennis met elkaar combineren? Dan zou de opleiding ergotherapie best wel eens heel goed bij jou kunnen passen.

Wat jou verder helpt om een goede ergotherapeut te worden, is een onderzoekende geest en een ondernemende instelling. Je hebt de durf om je eigen plan te trekken en ervoor te gaan, zodat je jouw cliënten de beste ondersteuning kunt bieden die zij nodig hebben.

WAAROM ErgoTHERAPIE AAN DE HVA?

  • Je studeert in de hoofdstad met zijn grootstedelijke zorguitdagingen en diversiteit in doelgroepen.
  • Je doet al op de opleiding veel praktijkervaring op. Vanaf het eerste jaar ga je de praktijk in. De opleiding heeft veel contact met het werkveld. Dat levert beroepsopdrachten op, waar je tijdens de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Daarnaast zorgt het werkveld voor een breed aanbod aan stageplekken.
  • Op de HvA zijn veel mogelijkheden om zowel in Nederland als in het buitenland bezig te zijn met diversiteit en internationalisering. 
  • De HvA heeft een uniek samenwerkingsverband met het naastgelegen Universitiair  Medisch Centrum Amsterdam (UMC Amsterdam).
  • Na het behalen van je Bachelor-diploma kun je binnen de HvA gelijk doorstromen naar de deeltijd master Ergotherapie: European Master of Science in Occupational Therapy. Dit is de enige masteropleiding over Ergotherapie in Nederland. 
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 27 maart 2019