Hogeschool van Amsterdam

De studie

Ergotherapie

Vanaf de start van de opleiding word je voorbereid op de beroepspraktijk. Je wordt opgeleid tot een toonaangevende gezondheidsprofessional. Iemand die continue in staat is zijn eigen denken en handelen te bekijken, te veranderen en te vernieuwen.  

Docenten zien jou vanaf het begin van de opleiding al als de collega ergotherapeut die jij na afstuderen wordt. Dit is dan ook hoe je wordt behandeld: er wordt kritisch naar jouw handelen gekeken en je wordt gestimuleerd om jouw ideeën te delen en niet bang te zijn om de discussie hierover aan te gaan. Je wordt aangespoord om creatieve oplossingen te bedenken voor verschillende uitdagende problemen. Op deze manier leer steeds meer over jouw eigen talenten en kwaliteiten en hoe je deze verder kunt ontwikkelen. 

Is Ergotherapie iets voor jou?

Een goede ergotherapeut ziet de cliënt in de eerste plaats als mens. Iemand met een verhaal, een verleden en bovenal: een toekomst. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in de persoon en in staat zijn je zo goed mogelijk te verplaatsen in zijn situatie. Daarbij is het van essentieel belang dat je kunt goed luisteren en hierdoor kunt begrijpen welke handelingen van grote betekenis zijn voor de cliënt. Hierin verlies je nooit je realistische en praktische bril: is wat iemand wil reëel en haalbaar? 

Je bent als ergotherapeut niet bang om, ten opzichte van of samen met, andere zorgprofessionals je eigen plan te trekken en zo de cliënten optimale zorg en ondersteuning te bieden. In het tweede studiejaar krijg je gezamenlijk onderwijs met studenten van de opleidingen Fysiotherapie, HBO-Verpleegkunde, Oefentherapie (HvA) en Geneeskunde (UvA). Zo leer je samenwerken met andere zorgprofessionals.

Benieuwd naar het studieprogramma?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Ergotherapie in de praktijk

De opleiding heeft veel contact met het werkveld. Dat levert beroepsopdrachten op, waar je tijdens de opleiding samen met andere studenten aan werkt. Daarnaast zorgt het werkveld voor een breed aanbod aan (internationale) stageplekken. Vanaf het eerste jaar ga je al middels een korte stageweek en praktijkleren al het werkveld in.

Praktijkhuis

Naast dat je je vaardigheden ontwikkelt in de praktijk ga je ook al op de opleiding vaardigheden oefenen in een echte praktijksetting. De opleiding beschikt namelijk over een praktijkhuis. Dit is een nagebouwd appartement in het gebouw van de faculteit. Het appartement heeft verschillende kamers met daarin werkende apparatuur, zoals een keuken, woonkamer, twee slaapkamers, een washok, badkamer en een studeerkamer. In het praktijkhuis is elektriciteit en stromend water aanwezig, zodat de échte thuissituatie nagebootst wordt.

Meer weten over de stages? 

Meer uitdaging tijdens je studie? 

Wil jij extra uitdaging naast je studie of je voorbereiden op een (geselecteerde) master? Voor studenten die meer kunnen en willen naast het reguliere onderwijs wordt honoursonderwijs aangeboden. Honoursonderwijs biedt volop mogelijkheden om je talenten te ontdekken en je kennis over brede maatschappelijke gezondheidsvraagstukken verder te ontwikkelen.

Lees meer over het honoursonderwijs

Verder studeren?

Na het behalen van je bachelor-diploma kun je binnen de HvA gelijk doorstromen naar de deeltijd master Ergotherapie: European Master of Science in Occupational Therapy. Dit is de enige internationale masteropleiding over Ergotherapie in Nederland. In 2019 is de master door de Keuzegids Masters uitgeroepen tot beste master van Nederland in de categorie gezondheidswetenschappen.
Naast deze optie zijn er na afronding van de opleiding nog vele andere doorstroommogelijkheden.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 28 mei 2020
Mandy - Student jaar 3 Ergotherapie

Als ergotherapeut focus je niet op de directe gebreken, maar juist op de mogelijkheden van een cliënt.

Lees verder