Werktuigbouwkunde

Actuele problemen oplossen met innovatieve technieken; daar gaat het over bij de leerroute Werktuigbouwkunde. Je kunt dan denken aan een robotboot die plastic uit de Amsterdamse grachten vist. Of aan manieren om het opwekken van energie duurzamer te maken. Kortom, als jij de wereld een beetje slimmer en duurzamer wilt maken, dan leren wij je alles over robotica, duurzaam opgewekte energie of technologie in de zorg.

Voor gespecialiseerde werktuigbouwkundigen met een brede kijk op engineering

Bij de HvA bieden we je de kennis en de tools die je in de echte wereld nodig hebt. Daarom krijg je bij ons niet alleen een volwaardige opleiding Werktuigbouwkunde, maar maak je ook kennis met andere engineering disciplines. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 'cross engineering' project. Tijdens zo'n projecten merk je pas hoe hard de verschillende engineering disciplines elkaar nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. Maar dat is niet alles. Want ook volg je in het eerste jaar verplicht een keuzevak. Hierbij maak je kennis met interessante aspecten van een van de andere leerroutes. Met die combinatie van kennis in de breedte én de diepte onderscheidt een HvA-engineer zich van de rest.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een technische studie die zich richt op het bedenken en verbeteren van industriële producten en processen. Zo hebben studenten van de leerroute Werktuigbouwkunde een steenpers ontworpen waarmee ze in Mali bakstenen van leem kunnen maken. Ook werkten onze studenten aan een fietsband die nooit lek gaat en aan flexibele zonnecellen voor op de vangrails van de A10. Kortom, werktuigbouwkundigen maken de wereld een beetje slimmer, duurzamer en mooier. Na de leerroute Werktuigbouwkunde kun je dan ook alle kanten op.

Welke vakken kun je bij werktuigbouwkunde verwachten?

Bij de leerroute Werktuigbouwkunde leer je technische oplossingen bedenken om de wereld een beetje beter te maken. Die oplossingen hebben vaak een mechanische component, maar verder kunnen ze heel verschillend zijn. Van klein tot groot en van consumentenproduct tot industriële installatie. Denk bijvoorbeeld aan hijskranen of vulmachines, maar ook aan afvalverkleiners of onderdelen voor de deeltjesversneller van CERN.

Je krijgt les over zaken als mechanica, wiskunde, ontwerpen, energietechniek, technisch tekenen, fabricagetechniek en besturingstechniek. Daarnaast besteed je veel tijd aan ontwerpprojecten waarbij je bovenstaande vakken gebruikt om creatieve oplossingen voor technische vraagstukken te bedenken en een model of prototype te bouwen. Ook leer je tijdens deze opleiding praktische vaardigheden zoals lassen, draaien, frezen en 3D printen. Kortom, een perfecte combi van theorie en praktijk.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

Vanaf jaar 2 van de leerroute hbo-werktuigbouwkunde kies je één van onderstaande richtingen.

Binnen deze afstudeerrichting verdiep je je verder in de werktuigbouwkunde. Het gaat daarbij om mechanische constructies waarin statica, dynamica, materiaalkunde en fabricagetechniek een belangrijke rol spelen. Je ontwerpt en analyseert bijvoorbeeld de bewegingen van een robotarm. Daarnaast leer je veel over energie en procestechniek, zoals het ontwerpen en optimaliseren van een duurzame stroopfabriek.

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt.

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker.

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie.

Maar ook schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto.

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Veel studenten gaan na het afronden van de leerroute Werktuigbouwkunde aan de slag bij ingenieursbureaus, machinebouwbedrijven en energiebedrijven. Functietitels die bij deze opleiding horen zijn onder andere ontwerper, productmanager en constructeur.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 14 maart 2022