Hogeschool van Amsterdam

Werktuigbouwkunde

Een robotboot die plastic uit de Amsterdamse grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zo maar twee voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. Met de leerroute werktuigbouwkunde leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een technische studie, gericht op het bedenken en verbeteren van industriële producten en processen. Onze studenten van de leerroute Werktuigbouwkunde hebben bijvoorbeeld een steenpers ontworpen, waarmee het Afrikaanse land Mali bakstenen van leem kan maken. Ook werkten studenten aan een fietsband die nooit lek gaat. En ontwierpen ze flexibele zonnecellen op de vangrails van de A10. Na de leerroute Werktuigbouwkunde kun je alle kanten op!

Welke vakken kun je bij werktuigbouwkunde verwachten?

Bij de studie werktuigbouwkunde leer je technische oplossingen te bedenken om de wereld een beetje beter te maken. Deze technische oplossingen hebben een mechanische component maar kunnen verder heel uiteenlopend zijn. Van klein tot groot en van consumentenproduct tot industriële installatie. Bijvoorbeeld hijskranen, vulmachines, duurzame voertuigen, afvalverkleiners of onderdelen voor de deeltjesversneller van CERN. Je krijgt daarvoor vakken als mechanica, wiskunde, ontwerpen, energietechniek, technisch tekenen, fabricagetechniek en besturingstechniek. Daarnaast besteed je veelt tijd aan ontwerpprojecten waarbij je bovenstaande vakken gebruikt om creatieve oplossingen voor technische vraagstukken te bedenken en een model of prototype te bouwen. Ook leer je tijdens deze opleiding praktische vaardigheden zoals lassen, draaien, frezen en 3D printen.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

Vanaf jaar 2 van de leerroute hbo-werktuigbouwkunde kies je één van onderstaande richtingen.

Binnen deze afstudeerrichting verdiep je je verder in de werktuigbouwkunde. Het gaat daarbij om mechanische constructies waarin statica, dynamica, materiaalkunde en fabricagetechniek een belangrijke rol spelen. Je ontwerpt en analyseert bijvoorbeeld de bewegingen van een robotarm. Daarnaast leer je veel over energie en procestechniek, zoals het ontwerpen en optimaliseren van een duurzame stroopfabriek.

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt.

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker.

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie.

Maar ook schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto.

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Veel studenten gaan na het afronden van de leerroute Werktuigbouwkunde aan de slag bij ingenieursbureaus, machinebouwbedrijven en energiebedrijven. Functietitels die bij deze opleiding horen zijn onder andere ontwerper, productmanager en constructeur.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 6 september 2021