Hogeschool van Amsterdam

Werktuigbouwkunde

Een robotboot die plastic uit de Amsterdamse grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zo maar twee voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. Met de leerroute werktuigbouwkunde leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een technische studie, gericht op het bedenken en verbeteren van industriële producten en processen. Onze studenten van de leerroute Werktuigbouwkunde hebben bijvoorbeeld een steenpers ontworpen, waarmee het Afrikaanse land Mali bakstenen van leem kan maken. Ook werkten studenten aan een fietsband die nooit lek gaat. En ontwierpen ze flexibele zonnecellen op de vangrails van de A10. Na de leerroute Werktuigbouwkunde kun je alle kanten op!

Welke vakken kun je bij werktuigbouwkunde verwachten?

Ontwerpen is een creatieve wereld, waarin je met verschillende mensen samenwerkt. Je leert lassen, draaien en 3D-printen. Je onderzoekt en ontdekt welke materialen voor welk ontwerp het meest geschikt zijn. Je leert hoe je constructies berekent en welke formules je gebruikt om computermodellen te bouwen. Daarnaast leer je hoe je later kunt werken met verschillende technieken om een apparaat of een productielijn te besturen. Voorbeelden daarvan zijn pneumatiek (luchtdruk), elektrotechniek, elektromotoren, sensoren en programmeren. Je gaat aan de slag met mechatronica, robotica, duurzame energie en mechanical engineering. Door middel van projectonderwijs maak je je een gestructureerde aanpak eigen, die jou later in heel veel technische beroepen van pas komt.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

Vanaf jaar 2 van de leerroute hbo-werktuigbouwkunde kies je één van onderstaande richtingen.

Binnen deze richting gaat het om constructies die sterk, groot of speciaal zijn. Ze worden gebouwd volgens unieke eisen. Je moet alles weten van mechanica, materialen en constructietechniek.

Je verdiept je in allerlei soorten Mechanical Engineering: van een kraan tot een speciale container of een licht maar oersterk frame voor een voertuig.

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt.

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker.

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie.

Maar ook schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto.

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Veel studenten gaan na het afronden van de leerroute Werktuigbouwkunde aan de slag bij ingenieursbureaus, machinebouwbedrijven en energiebedrijven. Functietitels die bij deze opleiding horen zijn onder andere ontwerper, productmanager en constructeur.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 februari 2021