Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde laat management en techniek samenkomen. En met die kennis kun jij bedrijfsprocessen en systemen verbeteren of vernieuwen. Kortom, als technisch bedrijfskundige kun jij een mooie bijdrage leveren aan internationale bedrijven als Tony Chocolonely, LG of KLM.

Voor gespecialiseerde technisch bedrijfskundigen met een brede kijk op engineering

Bij de HvA bieden we je de kennis en de tools die je in de echte wereld nodig hebt. Daarom krijg je bij ons niet alleen een volwaardige opleiding Technische Bedrijfskunde, maar maak je ook kennis met andere engineering disciplines. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 'cross engineering' project. Tijdens zo'n projecten merk je pas hoe hard de verschillende engineering disciplines elkaar nodig hebben om tot een goed resultaat te komen. Maar dat is niet alles. Want ook volg je in het eerste jaar verplicht een keuzevak. Hierbij maak je kennis met interessante aspecten van een van de andere leerroutes. Met die combinatie van kennis in de breedte én de diepte onderscheidt een HvA-engineer zich van de rest.

Wat is Technische Bedrijfskunde?

Bij Technische Bedrijfskunde leer je alles wat technisch bedrijfskundigen doen in het werkveld. Zo houd je je bezig met analyseren en verbeteren van (technische) processen van organisaties. Maar ook adviseer je bedrijven of afdelingen welke acties ze op basis van data moeten nemen om een succesvolle en duurzame toekomst veilig te stellen. Best veelzijdig dus.

Welke vakken kun je bij deze leerroute verwachten?

Het studieprogramma van Technische Bedrijfskunde is een mix van technisch inhoudelijke vakken en bedrijfskundige vakken. Je leert over zaken als logistiek, onderhoud, materiaalkunde, duurzaamheid, productieprocessen en marketing. Met die kennis leer je vervolgens hoe je bedrijven helpt om aan te haken bij ontwikkelingen als fast data, digitalisering en duurzaamheid. Vakken die je bij Technische Bedrijfskunde (TBK) kunt verwachten zijn Operations Management en Logistiek, Marketing en Finance, Data-analysis & management informatiesystemen.

Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren waarop zij hun bedrijfsprocessen beter kunnen inrichten. Dit betekent dat er beslissingen moeten worden genomen over de voorraad, de goederenstroom en de supply chain. Het vak Operations Management en Logistiek behandelt het evalueren, meten en verbeteren van bedrijfsprocessen door bv het toepassen van Lean Six Sigma tools. Door gebruik te maken van bedrijfscases sluit dit vak zoveel mogelijk aan bij de dagelijkse praktijk.

Steeds meer bedrijven zoeken ingenieurs die ook kennis van Marketing en Bedrijfseconomie hebben. In een mix van hoor- en werkcolleges leer je verschillende marketinginstrumenten kennen. Ook het analyseren van de financiële structuur van een onderneming en het opstellen van een businessplan komen aan bod.

In dit vak ga je aan de slag met de informatiehuishouding van organisaties. Met behulp van schematechnieken zet je data om in bruikbare informatie. Je werkt dan in Microsoft Excel en Visio. Daarnaast leer je hoe ondernemingen informatietechnologieën en -systemen gebruiken om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Met behulp van een praktijkopdracht ga je in teamverband het geleerde zelf toepassen.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

De leerroute Technische bedrijfskunde heeft één afstudeerrichting. Na het eerste jaar studeer je verder en volg je de richting Business Engineering.

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Na hbo Technische Bedrijfskunde kun je direct aan de slag in functies als Projectleider, Productmanager of Business Developer en consultant.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 14 maart 2022