Hogeschool van Amsterdam

Technische Bedrijfskunde

Wil jij de technische processen verbeteren van internationale topbedrijven in de regio Amsterdam? En op die manier medeverantwoordelijk zijn voor de business van bijvoorbeeld Tony Chocolonely, LG of KLM? Bij Technische Bedrijfskunde komen management en techniek samen.

Wat is Technische Bedrijfskunde?

Bij Technische Bedrijfskunde leer je alles wat technische bedrijfskundigen doen in het werkveld. Je houdt je ondere andere bezig met het analyseren en verbeteren van de (technische) processen van organisaties. Ook adviseer je welke acties een bedrijf of afdeling kan nemen om een succesvolle toekomst veilig te stellen.

Welke vakken kun je bij deze leerroute verwachten?

Het studieprogramma van Technische Bedrijfskunde is een mix van technisch inhoudelijke vakken en bedrijfskundige vakken, zoals materiaalkunde, technische bestuurskunde, duurzaamheid, logistiek, productieprocessen en marketing. Je leert hoe je bedrijven helpt om aan te haken bij ontwikkelingen als fast data, digitalisering en duurzaamheid. Voorbeeldvakken die je bij Technische Bedrijfskunde (TBK) kunt verwachten zijn:

Bedrijven zijn continu op zoek naar manieren waarop zij hun bedrijfsprocessen beter kunnen inrichten. Dit betekent dat er beslissingen moeten worden genomen over de voorraad, de goederenstroom en de supply chain. Het vak Operations Management en Logistiek behandelt het evalueren, meten en verbeteren van bedrijfsprocessen door bv het toepassen van Lean Six Sigma tools. Door gebruik te maken van bedrijfscases sluit dit vak zoveel mogelijk aan bij de dagelijkse praktijk.

Steeds meer bedrijven zoeken ingenieurs die ook kennis van Marketing en Bedrijfseconomie hebben. In een mix van hoor- en werkcolleges leer je verschillende marketinginstrumenten kennen. Ook het analyseren van de financiële structuur van een onderneming en het opstellen van een businessplan komen aan bod.

In dit vak ga je aan de slag met de informatiehuishouding van organisaties. Met behulp van schematechnieken zet je data om in bruikbare informatie. Je werkt dan in Microsoft Excel en Visio. Daarnaast leer je hoe ondernemingen informatietechnologieën en -systemen gebruiken om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Met behulp van een praktijkopdracht ga je in teamverband het geleerde zelf toepassen.

Wat zijn de afstudeerrichtingen binnen deze leerroute?

De leerroute Technische bedrijfskunde heeft één afstudeerrichting. Na het eerste jaar studeer je verder en volg je de richting Business Engineering.

Hoe ziet jouw werkveld er later uit?

Na hbo Technische Bedrijfskunde kun je direct aan de slag in functies als Projectleider, Productmanager of Business Developer en consultant.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 februari 2021