Hogeschool van Amsterdam

Werktuigbouwkunde

Leerroute binnen Engineering

Een robotboot die plastic uit de Amsterdamse grachten vist. Een installatie die megajachten uit het water tilt. Zo maar twee voorbeelden uit de wereld van werktuigbouwkunde. In deze leerroute leer je hoe je innovatieve, technische oplossingen ontwerpt die processen en producten efficiënter en duurzamer maken.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een technische studie, gericht op het bedenken en verbeteren van industriële producten en processen. Onze studenten Werktuigbouwkunde hebben bijvoorbeeld een steenpers ontworpen, waarmee het Afrikaanse land Mali bakstenen van leem kan maken. Ook werkten jouw voorgangers aan een fietsband die nooit lek gaat. En ontwierpen ze flexibele zonnecellen op de vangrails van de A10.

Aantal vakken binnen werktuigbouwkunde

Ontwerpen is een creatieve wereld, waarin je met verschillende mensen samenwerkt. Om die samenwerk-vaardigheden te ontwikkelen, heeft de HvA gekozen voor projectonderwijs. Je leert een gestructureerde aanpak aan, die jou later in heel veel technische beroepen van pas komt.

Productietechnieken en materiaalkunde

Je leert lassen, draaien en 3D-printen toepassen. Je ontdekt welke materialen voor welk ontwerp het meest geschikt zijn.

Mechanica, sterkteleer en wiskunde

Je leert hoe je constructies berekent en welke formules je gebruikt om computermodellen te bouwen.

Besturingstechniek

Je leert werken met verschillende technieken om een apparaat of een productielijn automatisch te besturen: pneumatiek (luchtdruk), elektrotechniek, elektromotoren, sensoren en programmeren.

Richting kiezen en afstuderen

Vanaf jaar 2 van de leerroute hbo-werktuigbouwkunde kies je een van onderstaande richtingen.
In jaar 3 kies je een minor en loop je stage.
In jaar 4 volg je vakken en doe je een afstudeeropdracht.

Binnen deze richting gaat het om constructies die sterk, groot of speciaal zijn. Ze worden gebouwd volgens unieke eisen. Je moet alles weten van mechanica, materialen en constructietechniek. 

Je verdiept je in allerlei soorten Mechanical Engineering: van een kraan tot een speciale container of een licht maar oersterk frame voor een voertuig. 

Deze richting sluit aan op de leerroute:

  • Werktuigbouwkunde

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt. 

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker. 

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie.

Maar ook schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto. 

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

Na de opleiding

Een Master volgen of direct aan het werk in een van de vele bouwkundige beroepen: het kan allebei met jouw bachelor-diploma Engineering.

Wat staat er straks op jouw visitekaartje?

  • Ontwerper
  • Productmanager
  • Constructeur

Veel van onze afgestudeerde HvA-studenten werken bij ingenieursbureaus, machinebouwbedrijven en energiebedrijven.

Voor wie?

  • Je bent technisch en creatief
  • Je wilt weten hoe dingen werken
  • Je wilt producten en apparaten bedenken, vernieuwen of verbeteren
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 1 april 2020