Hogeschool van Amsterdam

Technische Bedrijfskunde

Leerroute binnen Engineering

Wil jij de technische processen verbeteren van internationale topbedrijven in de regio Amsterdam? En op die manier medeverantwoordelijk zijn voor de business van bijvoorbeeld Tony Chocolonely, LG of KLM? Bij Technische Bedrijfskunde komen management en techniek samen.

Wat is technische bedrijfskunde?

Als technisch bedrijfskundige houd je je bezig met het analyseren en verbeteren van de (technische) processen van organisaties. Ook bedenk je acties die een bedrijf of afdeling kan nemen om een succesvolle toekomst veilig te stellen. 

Het studieprogramma van de HvA is daarom een mix van technisch inhoudelijke vakken en bedrijfskundige vakken, zoals materiaalkunde, duurzaamheid, logistiek, productieprocessen en marketing. 
Je leert hoe je bedrijven helpt om aan te haken bij ontwikkelingen als fast data, digitalisering en duurzaamheid.

Aantal vakken binnen technische bedrijfskunde

Operational Management and Logistics

Bedrijven moeten nadenken over de manier waarop zij de bedrijfsprocessen ontwerpen en optimaliseren. In dit vak ga je bedrijfsprocessen in beeld brengen. Je leert hoe je een analyse maakt van de manier waarop die processen beter kunnen worden ingericht. Het gaat daarbij om de volledige goederenstroom, van grondstof tot eindproduct voor de klant.

Marketing and Finance

Steeds meer bedrijven zoeken ingenieurs die ook kennis van Marketing en Finance hebben. In een mix van hoor- en werkcolleges leer je verschillende marketinginstrumenten kennen. Ook het analyseren van de financiële structuur van een onderneming en het opstellen van een businessplan komen aan bod.

Data-analysis & management-informatiesystemen

In dit vak ontdek je hoe je data (toegepaste statistiek) gebruikt en analyseert. Ook leer je hoe een organisatie de informatiesystemen zo kan inrichten, dat ze aansluiten op de bedrijfsprocessen. Met als doel dat het management die processen goed kan (bij)sturen.

Richting en afstuderen

Vanaf jaar 2 volg je de richting Business Engineering.
In jaar 3 kies je een minor en loop je stage.
In jaar 4 volg je vakken en voer je je afstudeeropdracht uit.

Overal in de industrie zoekt men naar het optimaliseren van technische processen zoals operationele, onderhouds- en fabricageprocessen. Lean en Six Sigma (technieken gericht op het organiseren van kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen) spelen hierbij een belangrijke rol. Ook nieuwe technieken zoals digitaal produceren (on demand en/of klantspecifiek/customized) worden steeds belangrijker en moeten blijvend onderzocht en verbeterd worden.

Om de bedrijfsprocessen beter te begrijpen en te verbeteren wordt vaak modellering toegepast. Het business model beschrijft de manier waarop een organisatie waarde levert, creëert en realiseert. Hierin zijn financiële gegevens en technische en organisatorische variabelen opgenomen. En omdat er steeds vaker veel data beschikbaar is, zijn big data-technieken een belangrijk onderdeel binnen deze specialisatie.

Na de opleiding

Een Master volgen of direct aan het werk: het kan allebei met jouw bachelor-diploma Engineering.

Wat staat er straks op jouw visitekaartje?

  • Projectleider
  • Productmanager
  • Business developer

Voor wie?

  • Je wilt organisaties verbeteren
  • Je bent ondernemend
  • Je hebt interesse in nieuwe technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen
  • Je hebt sterke communicatieve en analytische vaardigheden
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 13 maart 2020