Hogeschool van Amsterdam

Innovatie voor vluchtelingen

Het leven in een AZC of noodopvang is stressvol voor vluchtelingen. In Amsterdam spraken Engineeringstudenten met vluchtelingen over hun problemen. Dat leidde tot nieuwe producten:

JATPROOF STAPELBEDKLUISJE

Slapen met je jas aan. Douchen met je documenten. Het is noodzaak voor vluchtelingen, want er wordt veel gejat. Nienke ontwierp een jatproof stapelbedkluisje. In de noodopvang wordt overal hetzelfde stapelbed gebruikt: twee enkele op elkaar gestapelde frames. Nienke ontwierp een stalen kluisje dat precies past tussen de verbindingsstukken van het bed.

EEN GELUIDDEMPEND STUDEERHOEKJE

Lastiggevallen worden. Concentratieproblemen. In een AZC of noodopvang is het druk. Kavita bedacht een uitklapbaar koffertje dat je als scherm kunt gebruiken om achter te studeren. Ze gebruikte vilt dat geluiddempend werkt en een geborgen gevoel geeft. In de gevlochten binnenkant kun je pennen, boeken en telefoon hangen.

DE SHOWER CADDY

Douchen is een van de weinige privémomenten in noodopvang of azc. Maar met één haakje voor al je spullen niet zo comfortabel. Diana ontwierp de Shower Caddy, een ruime waterproof tas met vakjes en hengsels voor douchespullen, kleding én handdoek.

EEN BORD VAN GRAS

Vluchtelingen eten van plastic borden. Slecht voor de planeet en het eten koelt snel af. Thomas ontwierp een doosje van bewerkt gras. Er groeit genoeg van, is waterafstotend én goedkoper biomateriaal dan bijvoorbeeld papier van houtvezels. Je kunt er zelfs soep in gieten.

NOTEN ROOSTEREN OP JE LAMP

The Nutshell van Laura is een machine die noten roostert op een halogeenlamp. Door aan een hendel te draaien. Geroosterde noten zijn populair in Syrië en horen bij sociale momenten. Laura:  'De band tussen mensen is sterk geworden door de tocht, maar de gemeenschappelijke ruimte is kaal en ongezellig. Niemand zit bij elkaar. De Nutshell creëert een moment samen en verspreidt een vertrouwde geur.'

Diana, Laura en Thomas

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 8 mei 2019