Hogeschool van Amsterdam

Elektrotechniek

Leerroute van Engineering

Smartphones, robots, zelfrijdende auto’s … elektrotechniek is overal. Tijdens deze leerroute werk je bijvoorbeeld aan een autonoom opererende robot, een sensorsysteem om huizen slimmer te maken of een nieuwe ‘pijnmeter’ voor artsen in het ziekenhuis.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is Elektrotechniek?

In onze leerroute elektrotechniek leer je elektronische apparaten en systemen ontwerpen, testen en realiseren. Je werkt bijvoorbeeld aan sensornetwerken, waarmee je op heel veel locaties tegelijk metingen kunt verrichten. Zo zijn bijvoorbeeld bosbranden, verzakkingen en aardbevingen sneller op te sporen.

Op de HvA maak je kennis met het zelf printen van sensoren en elektronica, sensornetwerken (Internet of Things) en low-power elektronica.

Aantal vakken binnen Elektrotechniek

Opdrachten, practica en projecten staan centraal in deze leerroute. Je ontwerpt en test elektronica en werkt aan opdrachten op het gebied van slimme sensorsystemen en robotica.

Analoog

In een combinatie van werkcolleges en practica leer je de basiskennis en -technieken van elektrotechniek. Netwerktheorie is de basis voor alle vakken binnen elektrotechniek. Een goede beheersing van netwerktheorie is daarom van belang voor zowel analoge als elektrische systemen. En om het gedrag van snelle elektronica te kunnen begrijpen.

Programmeren en microcontrollers

Microcontrollers, zoals timers en communicatie-interfaces, zijn onmisbare onderdelen van moderne elektronische systemen. Daarom leer je onder andere hoe je microcontrollers werken en hoe je ze programmeert in de programmeertaal C. 

Robotica

In dit project combineer je techniek, inzicht en creativiteit. Jouw opdracht: een mobiele, zelfstandig functionerende robot ontwerpen en programmeren.

Richting kiezen en afstuderen

Vanaf jaar 2 volg je een van onderstaande richtingen.
In jaar 3 kies je een minor en loop je stage.
In jaar 4 volg je vakken en voer je je afstudeeropdracht uit.

Binnen deze richting ligt de focus op intelligente apparaten die data kunnen verwerven, inlezen, bewerken en interpreteren. Daar zijn sensoren voor nodig. Steeds vaker communiceren deze apparaten ook met elkaar. Ze zijn met elkaar verbonden, bijvoorbeeld via het internet.

Het internet biedt nieuwe mogelijkheden om eenvoudig en van verschillende plekken data te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren. Vaak spreekt men dan over het Internet of Things. 

Binnen deze richting ligt de nadruk op analoge en digitale hardware (elektronica en computertechniek). Met deze hardware en sensortechniek maak je apparatuur (fysica en elektronica). Een belangrijk onderdeel is ook de software want hiermee kunnen signalen worden bewerkt, opgeslagen en uitgewisseld. Bij deze software ligt de nadruk op embedded software en minder op gebruikersapplicaties. 

Je leert Intelligent Devices and Sensors ontwerpen, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, medische apparatuur, domotica en slimme elektronica in je auto.

Mechatronics and Robotics gaat over fijnmechanische apparatuur en geavanceerde meet- en regeltechniek. Motoren, aandrijvingen en stuurelektronica die tot op de millimeter nauwkeurig samenwerken. Software die het geheel bestuurt. 

Robotica is een speciaal onderdeel van deze richting. Industriële robots en toepassingen in en om het huis worden steeds belangrijker. 

Je verdiept je in de wereld van duurzame energie. Opwekking, distributie en opslag van zonne-, wind en elektrische energie.

Maar ook: schone motoren en aandrijvingen van voertuigen, onze energiebehoefte in huis of de nieuwste accutechnologie voor je auto. 

Lever jij straks een bijdrage aan oplossingen voor de belangrijkste vragen van én voor onze toekomst?

De richting Sustainable Energy Systems sluit aan op de leerroutes:

 • Werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek

Na de opleiding

Een Master volgen of direct aan het werk: het kan allebei met jouw bachelor-diploma Engineering.

Wat staat er straks op jouw visitekaartje?

 • Ontwerper (van slimme sensorsystemen bijvoorbeeld)
 • Productmanager
 • Hardware/Software Engineer
 • Jouw eigen naam als eigen ondernemer

Voor wie?

 • Je wilt nieuwe producten bedenken en realiseren
 • Je wilt weten hoe producten werken en hebt ideeën om producten nog beter te maken
 • Je bent sterk in logisch nadenken en hebt oog voor detail
 • Je bent nieuwsgierig en wacht niet af tot iemand voor jou het antwoord vindt
 • Je vindt Natuurkunde en Wiskunde B leuk

 

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 1 april 2020