Hogeschool van Amsterdam

Voorbereiding Studiekeuzecheck

Leuk dat jij je hebt aangemeld of overweegt je aan te melden voor de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD). Op deze pagina lees hoe jij je goed kunt voorbereiden op de studiekeuzecheck en wat je nog meer kunt doen om te achterhalen of CMD echt iets voor jou is.

Het doel van de studiekeuzecheck is om te checken of de studie bij jou past en jij bij de studie. Omdat het niet mogelijk is om de studiekeuzecheck (SKC) op onze locatie te doen, zal deze online en in afgeslankte vorm aangeboden worden. Deelname aan een de SKC is verplicht dus meld je zo snel mogelijk aan.

De studiekeuzecheck bestaat nu uit:

  • De vragenlijst die je tijdens je inschrijving invult op Studielink
  • Opdrachten die je thuis kunt maken
  • Mogelijkheid tot deelname aan Virtual Classroom om vragen te stellen aan onze docenten

Twee weken voor de door jou gekozen SKC-datum ontvang je een mailbericht met de benodigde informatie en het huiswerk om zelfstandig de studiekeuzecheck te kunnen doen. Je hebt een computer met internetverbinding nodig om de opdrachten te maken en eventueel deel te kunnen nemen aan het Vragenuurtje. In totaal ben je ongeveer 4 tot 6 uur bezig met lees- en werkopdrachten.

Let op! Heb je een inschrijfverzoek in Studielink gedaan maar zie je geen uitnodiging in je inbox? Check ook je spambox. Soms belandt een e-mail van de HvA in je spamfolder.

DE VRAGENLIJST

Het doel van de vragenlijst is om te bekijken of je goed beeld hebt van de studie. Omdat andere SKC-onderdelen vanwege Covid-19 komen te vervallen, zullen we extra aandacht besteden aan jouw motivatie en jouw beeld van de opleiding. Wanneer wij twijfels hebben over het beeld dat je van de opleiding hebt of als we andere vragen hebben over jouw keuze voor CMD, dan nemen wij vooraf contact met je op. Aan de hand van de vragenlijst wordt het studieadvies bepaald.

  • Bekijk bijvoorbeeld de vakken in de Studiegids propedeuse. Ga na welke vakken je leuk lijken en waarom dat zo is.
  • Bekijk hier de producten die onze studenten opleveren. Zie jij jezelf dit doen? Is dit wat je had verwacht? Welke vind jij het spannendst en waarom? Wij toetsen vaak interactieve digitale producten met een onderbouwing d.m.v. bijvoorbeeld een procesverslag.
  • Bekijk deze video om een beeld te krijgen van onze docenten, het gebouw en de dynamiek in de klas.

Heel belangrijk bij deze vragen is dat je uitlegt waarom je iets vindt. Zo zien we of je goed hebt nagedacht over CMD en kunnen we je een beter advies geven.

HUISWERKOPDRACHT, MAAR GEEN TOETS

Voor de standaard SKC moest je thuis een werkboek invullen en teksten lezen om je voor te bereiden voor de toets. Vanwege het coronavirus is de toets komen te vervallen. Wat we je wel vragen is om het werkboekje te bekijken en de opdrachten voor jezelf te maken. Zo krijg je een beter beeld van hoe wij werken. Deze opdrachten doe je voor jezelf en zullen dus niet getoetst worden, je hoeft deze opdrachten ook niet op te sturen of te presenteren.

Download het werkboek

Voor de SKC hebben we een werkboek met opdrachten die je kunt invullen. Er staan ‘doe’ taken in met schetsen (we sketchnoten veel bij CMD), artikelen en een video om je te laten ervaren wat je straks gaat doen als je de studie volgt. Deze opdrachten doe je nu voor jezelf. Je kunt met je vragen terecht bij onze docenten tijdens de online Virtual Classroom.

Lees de artikelen

Voor de SKC lees je enkele vakinhoudelijke teksten. De links naar de (online) artikelen vind je hieronder. Lees deze teksten grondig door. In het werkboek schrijf je voor jezelf op wat jou opviel aan deze artikelen en de video.

Let op! Tijdens de SKC-dag kun je in een online klaslokaal (Virtual Classroom) vragen stellen aan onze docenten. Zorg er dus voor dat je op tijd je huiswerkopdrachten af hebt. Bekijk de deadline onder het kopje data studiekeuzecheck hierboven. De link naar de Virtual Classroom ontvang je via de mail.

Normaliter is de toets bij onze SKC een dialoog waar je met je medestudenten de artikelen en de video bespreekt. Luisteren naar elkaar en keuzes onderbouwen is een belangrijk aspect van een ontwerper. Een belangrijk kenmerk van een ontwerper is dat die nieuwsgierig is en wil groeien; feedback vragen en geven is een belangrijk onderdeel hiervan.

Onze toetsen zijn vaak gericht op onderbouwing van je keuzes en toepassen van kennis en dat kan bijvoorbeeld d.m.v. een dialoog, (poster)presentatie of procesverslag. Daarom zal je weinig multiple choice toetsen hebben bij CMD.

Wil je meer weten over onze methodes die jij zult gebruiken tijdens je CMD periode? Hier vind je onze eigen methods-cards: https://www.cmdmethods.nl/.
Een online dialoog regelen is helaas niet haalbaar. Wat we je wel vragen is om de artikelen te lezen en de video te bekijken. Wat vond je ervan? Sprak het je aan? Viel iets je op of wist je het al?

HEB JE NOG VRAGEN? STEL ZE!

Wellicht heb je na het maken van het huiswerk of naar aanleiding van de studiekeuzecheck nog vragen.

Vragenuurtje op SKC-dag

Omdat de SKC-dag niet live door kan gaan, is er die dag de mogelijkheid om je vragen over de opleiding te stellen aan een docent en student van de opleiding CMD in een virtual classroom. De tijden en link hiervoor ontvang je per e-mail twee weken voor de door jou gekozen SKC-datum.

Vraag het de student

Wat je ook kunt doen, is vragen stellen aan CMD-studenten die zich hebben opgegeven op vraaghetdestudent.nl om vragen te beantwoorden over de studie CMD. Daarnaast kun je ook altijd een gesprek aanvragen bij ons Onderwijsbureau via info-cmd@hva.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 31 augustus 2020