Hogeschool van Amsterdam

Communication and Multimedia Design

Informatie start studiejaarpagina's

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

Bij de start van het nieuwe studiejaar zullen we beperkt gebruik kunnen maken van onze gebouwen. Want iedereen moet rekening houden met 1,5 meter afstand. Dat brengt forse beperkingen met zich mee in bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij de ingangen van onze gebouwen, in de liften en trappenhuizen, in de lokalen, etc. We zorgen dat we de beperkte ruimte die er is gebruiken voor onderwijsactiviteiten die echt alleen op locatie kunnen plaatsvinden. De rest gebeurt online. We zullen er zeker voor zorgen dat iedereen en zeker de eerstejaarsstudenten aan het begin van het jaar kennismaken met klasgenoten en docenten.

Reken in het begin op veel online onderwijs en af en toe studeren op locatie. Hopelijk kunnen we later meer in de klas doen. Wij zorgen in ieder geval dat jij je vanaf het begin welkom voelt, je weg kunt vinden en goede begeleiding krijgt in je opleiding bij de HvA. Want we zijn blij dat je bij ons komt studeren en willen jou daarbij zo goed mogelijk helpen.

Voordat je begint met je opleiding hoor je van ons hoe het precies gaat verlopen.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck

Heb je de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Bekijk het stappenplan inschrijven

2. Bereid je goed voor

Op Brightspace staat allerlei informatie over je opleiding en het onderwijs. Je kunt inloggen met je HvA-ID .

MijnHvA

Hier vind je de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding. Bekijk ook de instructiefilmpjes.

MijnHvApp

Vanaf het begin van het studiejaar is de MijnHvApp beschikbaar. Met deze app zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

E-mail

Het is belangrijk dat je je HvA-mailbox regelmatig checkt, omdat je anders belangrijke informatie mist. Inloggen doe je via email.hva.nl met je HvA-ID@hva.nl (let op de toevoeging @hva.nl) en wachtwoord.

Voeg @hva.nl toe aan je contacten. Het kan gebeuren dat e-mails van de HvA in je spamfolder terecht komen. Voeg @hva.nl toe aan je veilige contacten om dit te voorkomen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

De definitieve boekenlijst vind je hier. Boeken kun je bestellen via Studystore , je profiteert van studentenkorting en voordelige 2e hands exemplaren. Ook kun je op Studystore.nl terecht voor eBooks. Vanzelfsprekend kun je jouw studieboeken ook bij een andere boekhandel bestellen zoals bol.com of amazon.com .

Laptop eisen CMD

Voor een optimale invulling van de opleiding is het nodig dat je meteen bij de start van het jaar over een eigen laptop beschikt. Op elke moderne laptop draaien de basispakketten (zoals Office) goed, maar meestal geldt: hoe goedkoper de laptop, hoe trager, met name als je met zwaardere pakketten werkt als Photoshop, Illustrator, After Effects en Premiere Pro. Je kunt zelf kiezen of je een Apple of Windows-laptop wilt.

Wij adviseren het volgende:

- Processor: Minimaal Intel Core i5 processor of AMD equivalent (minimaal quadcore Intel Core i7 of AMD equivalent aanbevolen);
- Geheugen: Minimaal 8GB DDR3 geheugen (minimaal 16GB aanbevolen).
- Harde schijf: SSD zeer sterk aanbevolen;
NB: een externe harde schijf of online opslagruimte is onmisbaar voor backups en archief.

Een computer die hieraan voldoet is bijvoorbeeld de Macbook Pro 13’’ (goedkoopste versie) of een vergelijkbare MS Windows laptop.

Van de huidige studenten zegt 79% dat je beter een Mac kunt kopen, 9% gebruikt liever een Windows en 12% heeft geen voorkeur. Argumenten voor Mac zijn; de industrie standaard, bepaalde prototyping en design tools, stabiliteit/compatibiliteit en batterijduur. Argumenten voor Windows zijn; goedkoper en geschikter om te gamen.
Je kunt kiezen om direct een duurdere en betere laptop aan te schaffen voor je totale studieduur, of je koopt een goedkoper model, die je tijdens de studie kunt vervangen als je duidelijker weet waarmee je prettig kunt werken.

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smartphones.

Bijdrage studiekosten

Voor een aantal vakken stelt de opleiding readers samen. Ook ontvang je als student voor een aantal vakken materialen die door de school zijn aangeschaft. Voor de auteursrechten en de reproductie-kosten vragen wij van elke student een bijdrage van 100 euro. Hiervoor ontvang je begin augustus een e-factuur van de financiële administratie van de HvA (dus houd je mail in de gaten). Je dient dit bedrag vóór aanvang van de studie betaald te hebben. Dit bedrag wordt niet gerestitueerd als je onverhoopt toch niet aan CMD begint, omdat de materialen dan al besteld zijn.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je je collegekaart voor 9 augustus aanvraagt, ontvang je deze in de week van 18-22 augustus (de week voor de introductie bij de HvA) thuisgestuurd op je correspondentieadres. Vraag je de collegekaart aan tussen 9 augustus en 13 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij een van de servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze voor klaar bij een servicebalie. De locatie van jouw servicebalie vind je in de AZ lijst onder ‘Servicepunten en klantenbalies’.

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om allemaal tegelijk samen te komen tijdens de introductieweek.
De 1e lesdag van de propedeuse vindt verspreid en in kleine groepen studenten plaats in de week van 24 augustus 2020. Op deze dag krijg je je eerste les, maak je kennis met je klas en je coach en ontvang je alle informatie over het rooster, studiematerialen en het 1e Project (deze dag is verplicht).

Mocht je om welke reden dan ook absoluut niet in staat zijn om in die week te starten met je studie, neem dan contact op met het onderwijsbureau via info-cmd@hva.nl.

Daarna start het eerste project op maandag 31 augustus. Die week werk je fulltime aan het project dat geheel in het teken staat van kennismaken. Het project levert je 1 studiepunt op en je aanwezigheid is dan ook verplicht.

Je ontvangt op 20 augustus via de mail meer informatie over de klassenindeling en waar en hoe laat je wordt verwacht in de week van 24 augustus. Als je specifieke wensen hebt met betrekking tot de klassenindeling, stuur die dan uiterlijk 16 augustus naar het onderwijsbureau via info-cmd@hva.nl. We proberen er rekening mee te houden met de indeling, maar er is geen garantie dat het lukt.

CMD is een voltijdopleiding, je moet dan ook de gehele week beschikbaar zijn voor lessen en om in teams of zelfstandig aan jouw studie te werken. Het kan voorkomen dat er soms ’s avonds les is.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-ID hebt. Hoe dat werkt lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding. Hier vind je alle studentendecanen per opleiding.

Je eerste dagen bij de HvA

Introductiecursussen

Voor studenten die graag een goed begin willen maken met het leren van tools of taal (bijv. illustrator en photoshop), bieden we in de week voordat het officiële programma begint drie verschillende 6-daagse cursussen aan (woensdag 19 augustus t/m donderdag 27 augustus, op doordeweekse dagen). Dit is dan inclusief je eerste lesdag in de week van 24 augustus. De indeling hiervoor volgt later, maar er wordt rekening gehouden met de studenten die een introductiecursus volgen.

De gehele cursus is online met begeleiding in kleine groepjes. Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden en deze zijn niet verplicht. Meer informatie hierover ontvang je eind juni.

Introductieweekend

I.v.m. de huidige omstandigheden zal het introductieweekend dit jaar anders plaatsvinden dan de vorige jaren en momenteel is IAM Core druk bezig met de aanpassingen/voorbereidingen hiervoor. Hou hun socials in de gaten voor meer informatie. Wil je meer te weten komen? Ga dan naar www.iamcore.nl , volg ze op Instagram @iamcore.cmd of bekijk de intro video van vorig jaar op hun site.

Eerste lesdag:

De 1e lesdag van de propedeuse vindt verspreid en in kleine groepen studenten plaats in de week van 24 augustus 2020. Op deze dag krijg je je eerste les, maak je kennis met je klas en je coach en ontvang je alle informatie over het rooster, studiematerialen en het 1e project (deze dag is verplicht).

Daarna start het eerste project op maandag 31 augustus. Die week werk je fulltime aan het project dat geheel in het teken staat van kennismaken. Het project levert je 1 studiepunt op en je aanwezigheid is dan ook verplicht.

Centrale introductie (HvA)

Van 24 t/m 30 augustus zijn er ook aangepaste introductieactiviteiten vanuit de HvA. Kijk hier voor het gehele programma. Let op sommige activiteiten zijn gelijk met de opleidingsactiviteiten, de activiteiten van CMD zelf gaan dan voor.

Studievereniging IAM Core

Meer uit je studietijd halen?

De studie Communicatie en Multimedia Design werkt nauw samen met hun studievereniging IAM Core. Zij organiseert o.a. leuke evenementen buiten je studie om waar je gezellig met vrienden heen kunt gaan. Ook organiseert IAM Core studie gerelateerde evenementen die je een stapje verder willen hebben. Denk aan: Game Avonden, Stage-Diving (stage markt), studiereizen, leuke feesten en een introductie aan het begin van jouw studiejaar! Ook dit jaar zullen zij een introductie* organiseren voor studenten die iets extra’s uit hun studententijd willen halen. Tijdens deze introductie zal je samen me met andere nieuwe CMD-studenten leuke activiteiten en evenementen beleven.

* I.v.m. de huidige omstandigheden zal het introductieweekend dit jaar anders plaatsvinden dan de vorige jaren en momenteel is IAM Core druk bezig met de aanpassingen/ voorbereidingen hiervoor. Hou hun socials in de gaten voor meer informatie. Wil je meer te weten komen? Ga dan naar www.iamcore.nl , volg ze op Instagram @iamcore.cmd of bekijk de intro video van vorig jaar op hun site.

HvA Tune In

Projectmatig werken, huiswerk, digitaal onderwijs en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral om doorzettingsvermogen. Als je als eerste uit je gezin gaat studeren in het hoger onderwijs dan kan dat misschien lastig zijn. Om jouw landing op het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen, organiseert de HvA deze zomer Tune In!

Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, je medestudenten en leuke activiteiten. Thema’s die zoal aan bod komen zijn bijvoorbeeld hbo-vaardigheden, digitaal onderwijs, samenwerken in projectgroepen, hulp zoeken en netwerken. Ook delen ouderejaarsstudenten hun ervaringen met het studeren op het hbo. Deelname is geheel gratis en er is plek voor 50 deelnemers*. Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie óf om je aan te melden.

*We streven ernaar om Tune In zoveel mogelijk fysiek te laten doorgaan op de HvA zelf. Mocht dit niet kunnen dan zal er een alternatief worden aangeboden. Op onze website staat de meest actuele informatie.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

  • Whatsapp: 06 2115 5262
  • Formulier: Stel je vraag
  • Telefoon: 020 595 1400

Volg de HvA via de sociale media:

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 26 augustus 2020