Hogeschool van Amsterdam

Beroepsmogelijkheden

Communication and Multimedia Design

Je wordt opgeleid tot ontwerper van digitale interactieve producten; een digital designer. Er is veel vraag naar afgestudeerde CMD’ers. Niet alleen bij ontwerpbureaus, maar ook in andere branches, zoals de gezondheidszorg, logistiek en de kunst- en cultuursector. Met een diploma op zak kun je aan de slag als allround ontwerper van digitale producten, Interaction Designer, Visual Interface Designer, Front-end Developer, User Experience Designer, etc.

CMD in Amsterdam richt zich op het gehele ontwerpproces: interaction design, visual design en front-end development. Tijdens je studie kun je zelf jouw programma samenstellen om precies die ontwerper te worden die je wilt. Door deze keuzevrijheid stromen grofweg vier typen ontwerpers uit: brede ambachtslieden, specialisten, digitale duizendpoten en design researchers.

De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte en met een kleine specialisatie. Zij komen na hun studie bijvoorbeeld bij full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique in dienst. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producten zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Bol.com, ING en Coolblue.

Sommige CMD-studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerpbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD-student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehandsauto-deel van de site.


CMD Beroepsrollen in beeld

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Beroepsrollen CMD in beeld

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 7 februari 2020