Hogeschool van Amsterdam

Beroepsmogelijkheden

Communication and Multimedia Design

De opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) stelt ‘ontwerpen’ centraal in het onderwijsprogramma. Je wordt opgeleid tot een ontwerper van digitale media producten en -diensten. De opleiding sluit goed aan op de wensen en behoeften van de beroepspraktijk van de creatieve industrie, maar ook steeds meer daarbuiten. Er is veel vraag naar (afgestudeerde) CMD-studenten. Niet alleen bij ontwerpbureaus, maar ook steeds vaker in andere branches, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg, logistiek en de kunst- en cultuursector. Ook daar is behoefte aan jonge ontwerpers met verstand van digital interactive design.

Brede ambachtslieden

De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte met een kleine specialisatie. Zij komen na de studie bijvoorbeeld bij full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique in dienst. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producen zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Booking.com, ING en Coolblue.

Specialisten

Sommige CMD-studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Digitale duizendpoten

Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Design researchers

Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerperbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD-student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehands-auto deel van de site.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 19 december 2018