Hogeschool van Amsterdam

Commerciële Economie voltijd

Informatie start studiejaar

Op deze pagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Bekijk het stappenplan inschrijven.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Hier log je in met je HvA-ID, en vind je je rooster, info over je vakken, je cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding. 
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

Boekenlijst

Informatie over de boekenlijst, software, een (eventuele) laptop en ander studiemateriaal vind je op de website van Studystore.

Software

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Laptop

Beschikking over een laptop of tablet is verplicht, de opleiding stelt geen verdere specifieke eisen aan de laptop of tablet. 

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je jouw collegekaart aanvraagt voor 9 augustus, dan ontvang je deze in de week van 18-22 augustus (de week voor de introductie bij de HvA) thuisgestuurd op je correspondentieadres. Vraag je de collegekaart aan tussen 9 augustus en 13 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen, moet je deze eenmalig activeren bij een van de servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze voor klaar bij een servicebalie

Ben jij de eerste uit je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs en wil je jouw landing op het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen? Doe deze zomer dan mee aan HvA Tune In!

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral om doorzettingsvermogen. Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn: 

 • hbo-vaardigheden
 • samenwerken in projectgroepen 
 • plannen 
 • informatie en hulp zoeken
 • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie óf om je aan te melden.

De groepsindeling is vanaf 19 augustus 18.00 uur bekend. Vanaf dat, kun je ook je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 2 september. De introductie vindt plaats in de week van 26 augustus t/m 30 augustus. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: 'Heb je dyslexie?'

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding.

 

3. Je eerste dagen bij de HvA

Data introductieweek

De introductieweek van Commerciële Economie vindt plaats in de week van 26 t/m 30 augustus.
Blok deze week alvast in je agenda!

Wie organiseert mijn introductieweek?

De Hogeschool van Amsterdam organiseert in samenwerking met tweedejaarsstudenten van de opleiding Commerciële Economie, de studievereniging MARCO en de ASVA je introductieweek.

Wat is het programma van mijn introductieweek?

Maak kennis met je klas & Ardennen
Tijdens het introductiekamp in de Ardennen leer je je medestudenten goed kennen. Op het programma staan teambuildingactiviteiten en gezelligheid.
Tijdens de introductiedag op school (in het Wibauthuis) maak je verder kennis met je medestudenten, je docenten en de faciliteiten.

Wanneer is mijn introductiedag en wanneer ga ik op kamp?
Omdat je samen met je klas naar het introductiekamp gaat, zijn de data afhankelijk van je klassenindeling. Je gaat of in het eerste of tweede deel van de week op introductiekamp: van maandag 26 t/m woensdag 28 of van woensdag 28 t/m 30 vrijdag augustus.

Na aanmelding ontvang je informatie over je vertrekdag half augustus per e-mail.
Je introductiedag op school is ook afhankelijk van je klassenindeling. De introductiedag is op 26,27, 29 of 30 augustus. Ook hier ontvang je half augustus bericht over.

Maak kennis met de HvA: het HvA slotfeest
Op vrijdagavond 30 augustus sluit je de introductieweek af met het eindfeest in de WesterUnie. Meer informatie over deze en andere  activiteiten voor alle eerstejaars van de HvA vind je op de HvA introductiepagina.

Hoe meld ik me aan voor het introductiekamp?

In de tweede week van juni ontvang je per e-mail informatie over de introductiedag in het Wibauthuis en aanmelding voor de dagen in de Ardennen. E-mail niet ontvangen? Download de introductiebrief.

Aanmelden voor het introductiekamp kan t/m 14 juli 2019.

Kosten

De kosten voor de Ardennen zijn 150 euro.
Dit is inclusief busreis, 3 dagen verblijf en alle activiteiten.

Heb je een vraag over de introductie? Check de F.A.Q. voor meer informatie

Twijfel je of je mee kunt naar de Ardennen? Kijk of je vraag in de F.A.Q. beantwoord wordt.

Staat je vraag er niet bij? Neem contact op met de coordinator van het introductiekamp Eva Laura Verhagen, via telefoonnummer 06-21157505.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Tijdens je introductiebijeenkomst ontvang je de Newbie Gids. In de Newbie Gids vind je praktische tips hoe je je cijfers terug kunt vinden, waar je lesrooster staat, hoe je HvA e-mail werkt etc. 

Download nu alvast de PDF-versie van de Newbie Gids

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

De studievereniging MarCo is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder studenten van de opleiding Commerciële economie.

Bij MarCo leer je medestudenten kennen, laten we je de mooiste plekjes van Amsterdam zien en haal je het beste uit je studie door mee te doen met diverse events (tentamentrainingen, reizen en verschillende soorten borrels). Ga mee met het introductiekamp, waar je kennis kunt maken met ons. Lid worden? Meld je aan via deze website.

Je studie aan de HvA is niet compleet zonder een lidmaatschap bij studievereniging MarCo. Op de hoogte blijven van de laatste updates? Volg ons via Facebook, Instagram en Linkedin.

Op elk moment in je studie krijg je begeleiding bij het realiseren van je ambities. De studentbegeleiding begint direct tijdens de start van je opleiding en bestaat onder andere uit:

 • Begeleiding bij studievoortgang
 • Begeleiding bij loopbaanontwikkeling
 • Begeleiding bij persoonlijke en professionele ontwikkeling

Je krijgt de begeleiding van je docenten, een persoonlijke mentor en een peercoach. Meer weten over studentbegeleiding aan de HvA ? Bekijk dit filmpje over studentbegeleiding.

4. Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • Whatsapp: 06 2115 5262
 • Formulier: Stel je vraag
 • Telefoon: 020 595 1400

Volg de HvA via de social media:

 

Locatie Commerciele Economie voltijd

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 29 augustus 2019