Hogeschool van Amsterdam

Commerciële Economie 3-jarig traject

Informatie start studiejaar

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Op deze pagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

Hoe ziet mijn onderwijs eruit als ik in september begin met studeren bij de HvA?

De HvA houdt zich – net als alle andere hogescholen – aan de coronamaatregelen van het kabinet en aan de richtlijnen van het RIVM. Op dit moment – mei – is er geen onderwijs mogelijk in de gebouwen van de HvA. Alles gebeurt nu online. We hopen – en verwachten – dat er bij de start van het nieuwe studiejaar meer mogelijk is. Maar we moeten afwachten of dat ook echt zo is.

Bij de start van het nieuwe studiejaar zullen we beperkt gebruik kunnen maken van onze gebouwen. Want iedereen moet rekening houden met 1,5 meter afstand. Dat brengt forse beperkingen met zich mee in bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij de ingangen van onze gebouwen, in de liften en trappenhuizen, in de lokalen, etc. We zorgen dat we de beperkte ruimte die er is gebruiken voor onderwijsactiviteiten die echt alleen op locatie kunnen plaatsvinden. De rest gebeurt online. Bij het onderwijs in onze gebouwen zullen we overigens voorrang geven aan het onderwijs voor onze startende studenten.

Reken in het begin op veel online onderwijs en af en toe studeren op locatie. Hopelijk kunnen we later meer in de klas doen. Wij zorgen in ieder geval dat jij je vanaf het begin welkom voelt, je weg kunt vinden en goede begeleiding krijgt in je opleiding bij de HvA. Want we zijn blij dat je bij ons komt studeren en willen jou daarbij zo goed mogelijk helpen.

Voordat je begint met je opleiding hoor je van ons hoe het precies gaat verlopen.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten. De studiekeuzecheck is dit jaar volledig online. 

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Check je persoonlijke inschrijfchecklist

Pas als je alle stappen voltooid hebt kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Hier log je in met je HvA-ID, en vind je je rooster, info over je vakken, je cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding. 
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

Boekenlijst

Informatie over de boekenlijst, software, een (eventuele) laptop en ander studiemateriaal vind je op de Commerciële Economie pagina van Studystore. Je kunt via Studystore ook meteen je boeken bestellen. 

Software

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Laptop

Beschikking over een laptop of tablet met werkende webcam en microfoon is verplicht, de opleiding stelt geen verdere specifieke eisen aan de laptop of tablet. Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smart phones.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Je ontvangt je collegekaart thuis, als je vóór 14 september je pasfoto upload. Doe je dit na 14 september dan krijg je een bericht waar en wanneer je de kaart kan ophalen.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen, moet je deze eenmalig activeren bij een van de servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze voor klaar bij een servicebalie.

Ben jij de eerste in je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs? Dan komt er veel op je af. Tijdens HvA Tune In zorgen we samen voor een goede start.

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral om doorzettingsvermogen. Van 19 t/m 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn: 

 • hbo-vaardigheden
 • samenwerken in projectgroepen 
 • plannen 
 • informatie en hulp zoeken
 • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie óf om je aan te melden.

De groepsindeling is vanaf 17 augustus 18.00 uur bekend.
Vanaf 23 augustus kun je ook je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 31 augustus. De introductie vindt plaats in de week van 24 augustus t/m 28 augustus. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: 'Heb je dyslexie?'

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Limitless: hét platform voor en door studenten met een functiebeperking

Begin jij in september aan de HvA en heb je een functiebeperking? Het platform Limitless zet zich in voor jou en je medestudenten om studeren toegankelijker en leuker te maken. Wist je dat het platform wordt gerund door studenten die zelf ook een functiebeperking hebben?

Heb je vragen? Mail naar limitless@hva.nl. Mail ons je naam en telefoonnummer, dan voegen we je toe aan de gezamenlijke WhatsApp-groep en Facebookpagina van Limitless. Zo kom je in contact met andere studenten met een functiebeperking en kun je ervaringen uitwisselen.

 

3. Je eerste dagen bij de HvA

De introductieweek van Commerciële Economie vindt plaats in de week van 24 t/m 28 augustus.
Blok deze week alvast in je agenda!

Vanaf 10 augustus vind je op deze pagina het programma van je introductieweek.

Elke groep heeft een eigen programma dat bestaat uit één dag op school en één dag op een externe locatie in of nabij Amsterdam. 

Via Academy Attendance meld je je aan voor een groep. Aanmelding is mogelijk vanaf 10 augustus. Voorwaarde voor aanmelding is dat je de studiekeuzecheck van Commerciële Economie hebt afgerond. De studiekeuzecheck is afgerond als je per e-mail je studiekeuzeadvies hebt ontvangen. 

Instructies voor aanmelding voor een groep ontvang je half juli per e-mail. Heb je de e-mail niet ontvangen? Download de mailing over de introductie (PDF) en de instructies voor aanmelding (PDF) op deze pagina. 

Tijdens je introductiebijeenkomst ontvang je de Newbie Gids. In de Newbie Gids vind je praktische tips hoe je je cijfers terug kunt vinden, waar je lesrooster staat, hoe je HvA e-mail werkt etc. 

Vanaf eind augustus is de Newbie Gids ook op deze pagina te downloaden. 

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

Studievereniging MarCo is dé studievereniging van de opleiding Commerciële Economie. Bij SV MarCo draait alles om gezelligheid, netwerken en een alles uit je studententijd halen. Maandelijks organiseren wij verschillende activiteiten zoals borrels, kroegentochten, tentamentrainingen, een wintersportreis, workshops en een knallend eindfeest. Bij MarCo ondersteunen wij jou op weg naar je commerciële toekomst.

Een lidmaatschap bij SV MarCo levert je veel voordelen op. Zo krijg je:

 • flinke korting op de aanschaf van je studieboeken via Studystore,
 • een gratis drankje op onze borrels en gratis deelname aan workshops en
 • korting op tickets voor evenementen.

We bieden zowel sociale als inhoudelijke activiteiten zoals de after-tentamenborrels en bezoeken aan bedrijven, zoals Tony’s Chocolonely. Niet alleen gezellig en leerzaam, maar ook ideaal voor je netwerk. Lid worden? Meld je aan via deze website.

Hoewel veel van deze activiteiten nu niet mogelijk zijn vanwege corona, zijn wij er voor onze leden. Zo zijn wij in deze tijden actief met verschillende online activiteiten zoals pubquizes, bingo's en tentamentrainingen.

Op de hoogte blijven van de laatste updates over onze evenementen? Volg ons via Facebook, Instagram en Linkedin. Succes met de start van de leukste tijd van je leven!

Hopelijk tot snel!

Liefs,

Bestuur SV MarCo

Op elk moment in je studie krijg je begeleiding bij het realiseren van je ambities. De studentbegeleiding begint direct tijdens de start van je opleiding en bestaat onder andere uit:

 • Begeleiding bij studievoortgang
 • Begeleiding bij loopbaanontwikkeling
 • Begeleiding bij persoonlijke en professionele ontwikkeling

Je krijgt de begeleiding van je docenten, een persoonlijke mentor en een peercoach. 

4. Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • Whatsapp: 06 2853 3546
 • Formulier: Stel je vraag
 • Telefoon: 020 595 1400

Volg de HvA via de social media:

 

Van maandag 15 juni tot en met vrijdag 21 augustus 2020 is de Business Campus (Fraijlemaborg) tijdelijk gesloten vanwege verbouwing.

Vanaf maandag 24 augustus gaat de Business Campus weer open. Op maandag 31 augustus start het onderwijs van het nieuwe studiejaar.

Locatie Business Campus

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 4 augustus 2020