Hogeschool van Amsterdam

Built Environment voltijd

Start studiejaar

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

Nu en bij de start van het nieuwe studiejaar zullen we nog steeds maar beperkt gebruik kunnen maken van onze gebouwen. Want iedereen moet rekening houden met 1,5 meter afstand. Dat brengt forse beperkingen met zich mee in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, bij de ingangen van onze gebouwen, in de liften en trappenhuizen, in de lokalen, etc. We zorgen dat we de beperkte ruimte die er is in ieder geval gebruiken voor het onderwijs voor jou als eerstejaars student.

Reken in het begin op veel online onderwijs en 1x per week studeren op locatie. Hopelijk kunnen we later meer in ons gebouw doen. Wij zorgen in ieder geval dat jij je vanaf het begin welkom voelt, je weg kunt vinden en goede begeleiding krijgt in je opleiding bij de HvA. Want we zijn blij dat je bij ons komt studeren en willen jou daarbij zo goed mogelijk helpen. Voordat je begint met je opleiding hoor je uiteraard nog hoe het precies gaat verlopen.

1. Rond je inschrijving af

Een goede voorbereiding op je studiekeuze, vergroot de kans dat je je studie succesvol afrondt. Met de studiekeuzecheck weet je zeker dat je een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck is daarom een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en is verplicht voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Pas als je álle stappen van je inschrijving hebt voltooid, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je zeker dat je inschrijving is afgerond. Check dus altijd goed of je de betaling van je collegegeld al hebt geregeld en of je alle verdere stappen hebt ondernomen om je inschrijving af te ronden. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Met je HvA-ID en wachtwoord heb je toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA. Je HvA-ID staat vermeld in de welkomstbrief die je per mail toegestuurd krijgt nadat je je hebt ingeschreven.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Log in met je HvA-ID en vind je rooster, info over je vakken, cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Verder vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding . Een handig hulpmiddel wanneer je een vraag hebt over praktische informatie zoals ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding.
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

MijnHvApp

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

Wil je je kennis van wiskunde B opfrissen? Meld je dan aan voor de deficiëntiecursus. Kijk voor meer informatie op deze website.

Boekenlijst

De boekenlijst van Built Environment kun je downloaden via deze link.

Laptopeisen

Windows of Mac?

Bij de opleiding Built Environment wordt veel gewerkt met technische en grafische applicaties. Dit vergt veel van de vereiste laptop. Wij raden een Apple laptop af[1] en adviseren een MS Windows laptop met Microsoft Windows besturingssysteem. Heb je al een Apple Macbook? Dan moet je ‘Bootcamp’ met Windows instaleren. Houd er rekening mee dat Bootcamp je geheugen en/of schijfruimte in tweeën splitst. Een deel voor Windows en een deel voor Mac, waardoor je in principe 2x zoveel nodig hebt aan werkgeheugen en schijfruimte. De software die wij gaan gebruiken vragen echter veel van de laptop en kunnen niet onder IOS worden geïnstalleerd. Over het algemeen kan gesteld worden dat een recente game laptop ook uitermate geschikt is voor de grafische applicaties die we toepassen binnen de opleiding BE.

Videokaart, interne geheugen en processor

Bij een MS Windows laptop zijn de videokaart en het interne geheugen belangrijk. Natuurlijk helpt een snelle processor ook mee, maar is toch ondergeschikt aan de videokaart en het werkgeheugen.

Ga bij de keuze van de processor altijd voor een processor uit de laatste of voorlaatste generatie. Deze heren je aan het het eerste cijfer van het serienummer van de processor. Een Intel i79700K is er dus één van de negende generatie (dit is momenteel de laatste generatie Intel processoren).

Bij laptops die tegen prijzen onder de €800 worden aangeboden, wordt altijd op de processor of de videokaart bezuinigd. Meestal staat er dan bij de specificaties van de videokaart iets van ‘on-board’ of ‘shared’. Deze zijn niet zo snel, en pikken ook nog eens het werkgeheugen in, terwijl een losse videokaart zijn eigen geheugen heeft. De processor bij deze goedkopere laptops is vaak minder snel en/of van een oudere generatie.

Minimale eisen in volgorde van belangrijkheid:

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 1 GB-geheugen. Bijvoorbeeld Nvidia kaarten uit de GTX of RTX serie of Asus Radion serie. Hoe hoger het nummer achter de naam, hoe sneller en ook duurder de kaart is.
 2. Werkgeheugen minimaal 8 GB
 3. Processor i5 of AMD Ryzen 5
 4. Harddisk minimaal 500GB
 5. Beeldscherm minimaal 15,6 inch

Aanbevolen laptopeisen:

 1. Videokaart dedicated (dus niet geïntegreerd op moederboard als chip) met minimaal 2 GB-geheugen
 2. Werkgeheugen 16 GB
 3. Processor i7 of AMD Ryzen 7
 4. Harddisk minimaal 1TB
 5. Beeldscherm 17 inch

Extra accu

Op HvA-locaties zijn niet altijd voldoende wandcontactdozen om alle studenten in een leslokaal van stroom te kunnen voorzien. Een accu van een laptop gaat gemiddeld twee tot vier uur mee. Als je je laptop veel gebruikt, is het aan te bevelen om een extra accu mee te nemen zodat je van accu kunt wisselen en niet zonder stroom komt te zitten.

Geen garantie vanuit HvA Built Environment

In principe kun je met een nieuwe, krachtige laptop (zeker geen 'basismodel') de komende vier jaar tijdens je studie prima werken. Maar de reden dat HvA Built Environment geen garantie kan geven op vierjarig gebruik van de laptop binnen de opleiding is te wijten aan het hoge tempo waarin de technologie zich ontwikkelt. Zo is het voor de opleiding niet te voorspellen wanneer bijvoorbeeld Autodesk de nieuwe versie van Revit introduceert en welke systeemvereisten deze nieuwe software met zich meebrengt.

Software

De benodigde Office software voor je studie kun je tegen een goedkoop tarief aanschaffen bij Surfspot . Dit is het kanaal waar de HVA alle software voor studenten groot inkoopt, waardoor de prijzen extreem laag zijn.

Minimaal benodigde software

 • Microsoft Office Professional, (Office 365 ProPlus gratis voor HvA-studenten)
 • Adobe Creative Cloud (VIA HVA server)
 • SketchUp Studio (HVA server)
 • Anti-virus programma (bijvoorbeeld Avast), Malware programma (bijvoorbeeld Malwarebytes), opschoonprogramma (bijvoorbeeld CCleaner).

Ontwerpsoftware

Voor de ontwerpsoftware wordt de Infrastructure Design Suite Ultimate gebruikt van Autodesk. Deze software wordt gratis ter beschikking gesteld door de leverancier en kan via deze link worden gedownload. Hier heb je eerst een HVA email-adres voor nodig. Daarnaast hebben wij deze software ook op een HVA server staan. Instructie over deze software wordt tijdens het eerste blok van het eerste jaar gegeven.

Benodigheden online onderwijs

Een aantal lessen vinden dit jaar online plaats. en stabiele internetaansluiting (liefst via een kabel i.p.v. wifi) is daarbij essentieel. Daarnaast is een extern beeldscherm aan te bevelen

TIP: Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Opleiding Leerjaar Blok Omschrijving Verplicht Bedrag indicatie
Minor Visualisatie 3e jaar blok 1/2 Museumbezoek en kosten materiaal voor project en trainingen ja € 150,00

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. inchecken in een HvA-gebouw, printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Als je je collegekaart voor 3 september hebt aangevraagd, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd. Vraag je je collegekaart na 3 september aan, dan kun je het ophalen bij de Servicepunt van jouw campus. Je ontvangt een mail zodra het klaar ligt.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij de Servicepunt van jouw campus. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze voor je klaar bij een Servicepunt. De locatie van jouw Servicepunt vind je in de A-Z-lijst onder Servicepunten en Klantenservicebalies.

Ben jij de eerste in je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs? Dan komt er veel op je af. Tijdens HvA Tune In zorgen we samen voor een goede start.

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral doorzettingsvermogen. Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn:

 • hbo-vaardigheden
 • samenwerken in projectgroepen
 • plannen
 • informatie en hulp zoeken
 • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie en meld je aan.

Inmiddels heb je van ons een mail ontvangen waarin de groepsindeling staat. Daarmee kun je je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl . Heb je geen mail ontvangen? Neem dan contact op het met digitale service punt.

Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 14 september. De introductie vindt plaats in de week van 7 t/m 11 september. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel. Neem hiervoor contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

3. Je eerste dagen bij de HvA

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen die bekend zijn gemaakt op de persconferentie van 6 augustus zijn we aan het onderzoeken of de introductiedagen kunnen plaatsvinden zoals hieronder vermeld. Houd deze site goed in de gaten zodat je op de hoogte bent van eventuele wijzigingen.

In de week van 7 september organiseren we een aangepaste introductieweek. Wat we gaan doen is nog een verrassing. In ieder geval ga je je medestudenten en je communitybegeleider ‘live’ leren kennen, zodat jij een goede start maakt op jouw opleiding. .

Houd de week van 7 september in ieder geval vrij, want:

* Er is een Start-bijeenkomst op 7 of 8 of 9 september (jouw dag hangt af van de community waarin je wordt ingedeeld)

* Verkenning Amsterdam op 8 of 9 of 10 september (jouw dag hangt af van de community waarin je wordt ingedeeld)

* De sportdag & BBQ van vrijdag 11 september komen helaas te vervallen.

De bijzonderheden (definitieve dagen, tijden en locaties) van de introductie zullen na 19 augustus volgen.

De lessen starten op maandag 14 september. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

Je kunt in de Leeuwenburg een kluisje huren voor €15,- per studiejaar.

 • Voor het aanvragen en betalen of meer informatie kun je in de Leeuwenburg terecht bij het Servicepunt.
 • De kluisjes werken met een cijferslot.

Kijk voor meer informatie en de huurvoorwaarden in de A-Z.

4. Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • Whatsapp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Formulier: Stel je vraag
 • Telefoon: 020 595 1405 (werkdagen tussen 09.30 - 13.30u)

Volg de HvA via de social media:

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 augustus 2020