Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

In het eerste jaar van de opleiding Built Environment ontdek je alle disciplines van de gebouwde wereld. Aan het einde van jaar 1 kies je één van de 8 afstudeerrichtingen die bij jou past.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

De praktijk staat centraal bij Built Environment. Je werkt daarom aan opdrachten van en bij bedrijven uit de regio Amsterdam. Je werkt veel samen in kleine groepjes en krijgt begeleiding van docenten die zelf in de bouwwereld werken. Op die manier krijg jij de meest actuele kennis en vaardigheden mee om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

Jaar 1

Werken in de gebouwde wereld betekent samenwerken met verschillende professionals. Om die samenwerking te bevorderen, maak je in het eerste jaar kennis met alle disciplines in de bouwwereld. Dit geeft jou een waardevolle, brede basiskennis. Je leert je oriënteren binnen de bouwwereld. Ben je meer technisch of juist creatief? Ben je een ontwerper of juist meer een organisator of manager? Ga je aan de slag met gebouwen of pak je hele gebieden aan? Gaandeweg het eerste studiejaar ontdek je waar je krachten liggen.

Samen met je medestudenten doe je vier projecten. Die gaan over maatschappelijke thema's als het transformeren van oude gebouwen en constructies of het hergebruik van bouwmaterialen, zodat je de aarde minder belast. Of klimaatbestendig bouwen en duurzame mobiliteit. Aan het eind van het eerste jaar kies je een afstudeerrichting.

Jaar 2 en 3

Vanaf jaar 2 ga je aan de slag met je gekozen afstudeerrichting. Klik op een richting en ontdek een aantal vakken, projecten en beroepsmogelijkheden.

  1. Architectuur: je leert hoe je gebouwen ontwerpt en schetsen verder uitwerkt.
  2. Architectonische Techniek: je leert hoe je de beste materialen en technieken toepast in een wereld waarin grondstoffen, energiebronnen en ruimte steeds schaarser worden.
  3. Constructie: je leert hoe je draagconstructies ontwerpt en berekent voor o.a. gebouwen, bruggen en tunnels.
  4. Water: je leert dijken, havens en sluizen te ontwerpen en je werkt aan de klimaatbestendige inrichting van dorpen en steden.
  5. Projectmanagement: kies deze richting als je grote projecten in de bouwwereld wil leiden.
  6. Assetmanagement: je doet kennis en vaardigheden op om gebouwen, wegen en gebieden te kunnen beheren.
  7. Stedenbouw: je leert hoe je een plein, straat of complete wijk ontwerpt.
  8. Mobiliteit: je leert hoe je wegen, spoorwegen en stations ontwerpt. En hoe je advies geeft over het in goede banen leiden van verkeersstromen.

In het tweede jaar doe je een werkveldoriëntatie. Deze is veel meer onderzoeksgericht dan een stage (waarbij je echt een half jaar meedraait in de praktijk). In de werkveldoriëntatie werk je aan een onderzoeksvraag die door het werkveld is aangedragen. Op die manier pas je je kennis toe in de echte wereld. Het derde jaar doe je een minor. Dit is een samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Je doet een een interdisciplinair project en maakt een afstudeeropdracht samen met studenten van andere afstudeerrichtingen.

Bekijk hieronder de studie in cijfers:

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 22 maart 2021