Hogeschool van Amsterdam

Bestuurskunde

Start studiejaar

Op deze pagina vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Bekijk het stappenplan inschrijven.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Log in met je HvA-ID en vind je rooster, info over je vakken, cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding met praktische informatie over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding. 
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

De boekenlijst is per semester beschikbaar. Op 3 juli wordt de boekenlijst voor semester 1 gepubliceerd via Boekhandel Athenaeum.

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smart phones.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via www.mijnhvapas.nl. Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen. Je ontvangt je collegekaart eind augustus.

Als je je collegekaart voor 9 augustus aanvraagt, ontvang je deze in de week van 18-22 augustus (de week voor de introductie bij de HvA) thuisgestuurd op je correspondentieadres. Vraag je de collegekaart aan tussen 9 augustus en 13 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij een van de servicebalies in de gebouwen van de HvA. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar dan ligt deze voor klaar bij een servicebalie. De locatie van jouw servicebalie vind je in de A-Z-lijst onder ‘Servicepunten en klantenbalies’.

Je ontvangt uiterlijk donderdag 22 augustus een e-mail met de groepsindeling. Vanaf het moment dat de groepsindeling bekend is, kun je ook je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

Het studiejaar start op maandag 26 augustus met een introductieweek. Meer informatie over de introductieweek volgt.

Maandag 2 september is de eerste lesweek van het studiejaar. Je wordt eerst in een voorlopige groep geplaatst, deze indeling ontvang je uiterlijk woensdag 22 augustus per e-mail. De definitieve groepsindeling kan pas na de eerste lesweek worden vastgesteld in verband met de definitieve inschrijvingen in Studielink (die na 1 september plaatsvindt).

Verzoeken met betrekking tot de groepsindeling kun je tot 1 augustus indienen bij het opleidingsbureau: bestuurskunde@hva.nl. Let wel: we doen ons best om aan de verzoeken te voldoen, maar we geven geen garanties.

Vanaf 21 augustus kun je het rooster van alle eerstejaarsgroepen (BV101-105)  bekijken via rooster.hva.nl. Roosterwijzigingen onder voorbehoud. Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

In de Jaarplanning kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer er lesvrije weken zijn.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding. Hier vind je alle studentendecanen per opleiding.

Je eerste dagen bij de HvA

Introductie Bestuurskunde (onder voorbehoud van wijzigingen)

De vijfdaagse introductie van de opleiding Bestuurskunde start op maandag 26 augustus om 12:00 in het Wibauthuis. Het lokaal waar je wordt verwacht, hangt samen met de klassenindeling. De mail met deze informatie ontvang je uiterlijk donderdag 22 augustus. De introductieweek wordt afgesloten op vrijdag 31 augustus in de Westerunie (Klönneplein 4-6).

De opleiding Bestuurskunde verzorgt de eerste drie dagen van de introductie:

  • Maandag 26 augustus van 14:00 tot 20:00 uur - Wibauthuis, afsluitend diner met je projectklas*.
  • Dinsdag 27 augustus van 12:00 tot 20:00 uur - Wibauthuis, Crazy 88 opdrachten in de stad en een afsluitend diner.
  • Woensdag 28 augustus van 13.40 tot 18:00 uur - Amstelcampus, Crazy 88 opdrachten in de stad en eind presentatie en een afsluitend borrel in het Oosterpark.

* kosten van het diner op eigen rekening

Het definitieve programma van de opleidingsintroductie ontvang je per e-mail. De introductie is verplicht. Kun je door omstandigheden niet komen, stuur dan een e-mail naar Leona Simaan, l.simaan@hva.nl.  

HvA Introductieweek

De HvA Introductieweek is dé introductie voor eerstejaars studenten van de Hogeschool van Amsterdam. In deze week maak je kennis met de HvA, met je medestudenten en het studentenleven in Amsterdam!

Meer informatie over deze activiteiten kun je vinden op de HvA introductiepagina.

Tune-in

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en om  doorzettingsvermogen. Hebben jouw ouders/verzorgers niet gestudeerd in het hoger onderwijs? Dan is Tune In wellicht iets voor jou. Leer in drie dagen tijd alle ins & outs van het studeren aan de HvA. 

Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn bijvoorbeeld hbo-vaardigheden, samenwerken in projectgroepen, plannen, informatie en hulp zoeken en netwerken. Ook delen oudejaarsstudenten hun ervaringen met het studeren op het hbo.  Deelname is geheel kosteloos, maar er zijn maar een beperkt aantal plekken. Meer informatie óf je aanmelden? Ga naar www.hva.nl/tune-in.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding. 

Contact, social media en locatie

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

  • Whatsapp: 06 2115 5262
  • Formulier: Stel je vraag
  • Telefoon: 020 595 1400

Volg de HvA via de social media:

Locatie

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 19 augustus 2019