Hogeschool van Amsterdam

Onderzoek

Bestuurskunde

Tijdens de opleiding Bestuurskunde werk je op verschillende manieren aan onderzoeksvaardigheden voor praktijkgericht onderzoek.

Een bestuurskundige verklaart op systematische wijze maatschappelijk problemen en stelt beleidsverbeteringen voor. Zo ontwikkel je nieuwe inzichten en kennis over bestaande maatschappelijke vraagstukken.

Onderzoek neemt een belangrijke plaats in bij de opleiding. Je ontwikkelt vaardigheden voor praktijkgericht onderzoek bij het vak Beroeps- en Onderzoeksvaardigheden, de projectopdrachten, je stage en uiteindelijk het afstuderen.

  • Je vertaalt kwesties die in de grootstedelijke actualiteit spelen naar een onderzoeksvraag.
  • Je ontwikkelt een onderzoeksstrategie waarmee je de onderzoeksvraag beantwoordt.
  • Je leert adviezen formuleren op basis van je onderzoek.

In het Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie van de HvA werken docenten en onderzoekers samen met onderwijs en beroepspraktijk aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Als student werk je mee aan het onderzoek of volg je een minor waarin de resultaten van het onderzoek worden gedeeld.

Onderzoek door studenten

In opdracht van het lectoraat Armoede Interventies doen studenten Bestuurskunde bijvoorbeeld onderzoek naar financiële zelfredzaamheid onder jongeren. Studenten onderzoeken of het huidige beleid effectief is en maken alternatief beleid op basis van ervaringen van jongeren die tegen financiële problemen aanlopen. Dit verwerken de studenten in een maatschappelijke kosten-batenanalyse.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 2 september 2019