Studieprogramma

Het eerste jaar van de opleiding Aviation bestaat uit een brede introductie. Je leert met aviation engineering bijvoorbeeld hoe een vliegtuig in elkaar zit en onderhouden wordt. Ook de inrichting en organisatie van een luchthaven en de logistieke en bedrijfskundige aspecten van de luchtvaart komen aan bod, om je kennis te laten maken met functies als aviation operations officer of aviation consultant. Zo kun je goed uitzoeken welk gebied van de luchtvaart het beste bij jou past. Na het eerste jaar kies je een afstudeerrichting.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Vanaf het tweede jaar van de opleiding Aviation zijn veel vakken in het Engels omdat dit internationaal de voertaal is om het vliegverkeer in goede banen te leiden.

De studie is als volgt opgebouwd:

Jaar 1

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Aviation maak je kennis met verschillende disciplines binnen de wereld van de luchtvaart. Je krijgt zowel bètavakken (wiskunde, fysica) als bedrijfskundige vakken (logistiek, luchtvaartbedrijfskunde). Je gaat aan de slag met praktijkopdrachten, literatuurstudies en je doet onderzoek. Bijvoorbeeld naar de boardingprocessen van een vliegtuig of het ontwerpen en bouwen van een papieren vliegtuigmodel volgens aerodynamische wetten. Aan het einde van het eerste jaar kies je voor de afstudeerrichting Aviation Engineering of Aviation Operations.

Jaar 2

In jaar 2 van Aviation verdiep je je verder in Aviation Engineering of Aviation Operations. Ook kun je tijdens het tweede jaar meedoen aan een selectieprogramma voor de speciale trajecten Aviation Flight en Air Traffic Management. Deze trajecten volg je naast je gewone afstudeerrichting. Wanneer je voor het traject en je studie Aviation slaagt, heb je dan zowel je bachelordiploma als een certificaat voor het gekozen traject. Op die manier kun je in de toekomst je baankansen vergroten. De afstudeerrichtingen zijn als volgt opgebouwd:

 • Aviation Operations
  Bij deze richting van Aviation staat het vervoer van mensen en goederen centraal. De focus ligt op de dagelijkse operationele processen op een luchthaven. Wat is er nodig om vluchten veilig, betrouwbaar en op tijd te kunnen uitvoeren? Je moet alle mogelijkheden en beperkingen van het vliegtuig zelf kennen en je moet weten wat er op de luchthaven en in de lucht moet gebeuren. Je krijgt daarom vakken en praktijkopdrachten op het gebied van Bedrijfskunde, Logistiek en Modelleren en simuleren. Elk blok van het tweede jaar heeft een centraal thema en een project. Zo ga je in blok 1 aan de slag met het ontwerp van een airline netwerk, verdiep je je in blok 2 in het ontwerp van de bijbehorende thuisluchthaven, leer je in blok drie meer over de grondafhandeling (denk aan check-in diensten, bagage, schoonmaak, vervoer crew) en ga je in het vierde blok aan de slag met het optimaliseren van de logistieke organisatie.

 • Aviation Engineering
  Deze afstudeerrichting is gericht op de techniek van het vliegtuig. Als een vliegtuig uit de fabriek komt moet het zeker 20 tot 30 jaar betrouwbaar gebruikt kunnen worden. De focus van de afstudeerrichting ligt op de basisprincipes van Engineering: performance (vliegtuigprestaties), systems and structures (structureren en materiaalgebruik) en maintenance and design (onderhoud en vliegtuigsystemen). Net als bij operations heeft elk plok een centraal thema. Zo leer je in het eerste blok meer over vliegtuigprestaties, ga je in het tweede blok aan de slag met structureren en materiaalgebruik , verdiep je je in het derde blok in de wereld van de vliegtuigsystemen en is het vierde blok gericht op vliegtuigonderhoud.

 • Speciaal traject: Aviation Flight
  De Aviation opleiding, biedt een goede basis en kan een opstap zijn tot piloot. In het tweede jaar kun je er voor kiezen om mee te doen aan een strenge voorselectie voor het traject Aviation Flight. Kom je hier doorheen, dan start je in jaar 4 met een geïntegreerde opleiding tot verkeersvlieger. Die opleiding duurt 1,5 jaar. Je behaalt je hbo-diploma en vliegbrevet dus in 4,5 jaar tijd. De pilotenopleiding tot verkeersvlieger vindt plaats op de vliegschool en kost ongeveer 80.000 tot 100.000 euro.
 • Speciaal traject: Air Traffic Management
  Lijkt het jou wat om na de opleiding Aviation aan de slag te gaan als luchtverkeersleider? Dan kun je in het tweede jaar meedoen aan de voorselectie voor het traject Air Traffic Management. Wanneer je door de selectie komt, start je in de tweede helft van je tweede jaar bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Na vier jaar heb je je bachelordiploma Aviation plus een certificaat Air Traffic Management (ATM).


Jaar 3 / 4

Binnen de afstudeerrichtingen Engineering of Operations kies je een specialisatie voor het derde en vierde studiejaar. In deze specialisatiefase kun je jouw eigen profiel inkleuren met een minor en een bedrijfsstage. In het vierde jaar doe je een afstudeeropdracht die past bij de gekozen specialisatie. Je kunt ook solliciteren voor één van de twee internationale Engelstalige honoursprogramma's; Aviation Management of Aviation Engineering.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 11 februari 2022