Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Tijdens de opleiding Aviation combineer je theorie met praktijk. Je maakt kennis met bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam. Lees meer over wat je leert en doet in jaar 1 tot en met 4.

Het eerste jaar van de opleiding Aviation bestaat uit een brede introductie. Je leert bijvoorbeeld hoe een vliegtuig in elkaar zit en onderhouden wordt. Ook de inrichting en organisatie van een luchthaven en de logistieke en bedrijfskundige aspecten van de luchtvaart komen aan bod, om je kennis te laten maken met functies als aviation operations officer of aviation consultant. Na het eerste jaar kies je een afstudeerrichting.

Vanaf het tweede jaar van de opleiding Aviation zijn veel vakken in het Engels omdat dit internationaal de voertaal is om het vliegverkeer in goede banen te leiden. De studie is als volgt opgebouwd:

Jaar 1

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Aviation maak je kennis met verschillende disciplines binnen de wereld van de luchtvaart. Je leert over de technische kant (zoals over vliegtuigprestaties, vliegtuigsystemen, vliegtuigonderhoud) en over operationele kant (logistieke processen op en rond de luchthaven, bedrijfskundige onderdelen van de bedrijfsvoering). Ook is duurzaamheid, regelgeving en wiskunde/statistiek een onderdeel van het programma. Je werkt aan beroepsproducten die een afspiegeling zijn van de praktijk. Hierbij ben je ook bezig met de ontwikkeling van jouw vaardigheden en met persoonlijke doelen. Aan het einde van het eerste jaar kies je voor de afstudeerrichting Aviation Engineering and Technology (AET) of Air Transport Management (ATM).

Jaar 2

In jaar 2 van Aviation verdiep je je verder in Aviation Engineering and Technology (AET) of Air Transport Management (ATM). Ook kun je tijdens het tweede jaar meedoen aan een selectieprogramma voor de speciale trajecten Commercial Pilot Program en Air Traffic Management. Deze trajecten volg je naast je gewone afstudeerrichting. Wanneer je voor het traject en je studie Aviation slaagt, heb je zowel je bachelorsdiploma als een certificaat voor het gekozen traject. Op die manier kun je in de toekomst je baankansen vergroten. De afstudeerrichtingen zijn als volgt opgebouwd:

Air Transport Management (ATM)

Bij deze richting van Aviation staat het vervoer van mensen en goederen centraal. De focus ligt op de dagelijkse operationele processen van een luchtvaartmaatschappij en de luchthaven. Wat is er nodig om vluchten veilig, betrouwbaar en op tijd te kunnen uitvoeren? Je moet alle mogelijkheden en beperkingen van het vliegtuig zelf kennen en je moet weten wat er op de luchthaven en in de lucht moet gebeuren. Je krijgt daarom vakken en praktijkopdrachten op het gebied van Bedrijfskunde, Logistiek en Modelleren en Simuleren. Elk blok van het tweede jaar heeft een centraal thema en een project. Zo ga je in blok 1 aan de slag met het ontwerp van een airline netwerk, verdiep je je in blok 2 in het ontwerp van de bijbehorende thuisluchthaven, leer je in blok drie meer over de grondafhandeling (denk aan check-in diensten, bagage, schoonmaak, vervoer crew) en ga je in het vierde blok aan de slag met het optimaliseren van de logistieke organisatie.

Aviation Engineering and Technology (AET)

Deze afstudeerrichting is gericht op de techniek van het vliegtuig. Als een vliegtuig uit de fabriek komt moet het zeker 20 tot 30 jaar betrouwbaar gebruikt kunnen worden. De focus van de afstudeerrichting ligt op de basisprincipes van Engineering: performance (vliegtuigprestaties), systems and structures (structureren en materiaalgebruik) en maintenance and design (onderhoud en vliegtuigsystemen). Net als bij operations heeft elk blok een centraal thema. Zo leer je in het eerste blok meer over vliegtuigprestaties en wat die betekenen voor de routes en bestemmingen die je kunt bereiken, ga je in het tweede blok aan de slag met onderhoud en de infrastructuur die je daarvoor nodig hebt op en om de luchthaven, verdiep je je in het derde blok in de wereld van de vliegtuigsystemen, positiebepaling en de communicatie tussen toestellen en de grond en is het vierde blok gericht op innovaties om de industrie duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Speciaal traject: Aviation Flight

De Aviation opleiding biedt een goede basis en kan een opstap zijn tot piloot. In het tweede jaar kun je ervoor kiezen om mee te doen aan een strenge voorselectie voor het traject Aviation Flight. Kom je hier doorheen, dan start je in jaar 4 met een geïntegreerde opleiding tot verkeersvlieger. Die opleiding duurt 1,5 jaar. Je behaalt je hbo-diploma en vliegbrevet dus in 4,5 jaar tijd. De pilotenopleiding tot verkeersvlieger vindt plaats op de vliegschool en kost ongeveer 100.000 tot 120.000 euro en zijn onderhevig aan veranderingen van de markt. De kosten zijn exclusief levensonderhoud.

Speciaal traject: Air Traffic Management

Lijkt het jou wat om na de opleiding Aviation aan de slag te gaan als luchtverkeersleider? Dan kun je in het tweede jaar meedoen aan de voorselectie voor het traject Air Traffic Management. Wanneer je door de selectie komt, start je in de tweede helft van je tweede jaar bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Na vier jaar heb je je bachelor diploma Aviation plus een certificaat Air Traffic Management (ATM).

Jaar 3 / 4

Binnen de afstudeerrichtingen Aviation Engineering and Technology of Air Transport Management kies je een specialisatie voor het derde en vierde studiejaar. In deze specialisatiefase kun je jouw eigen profiel inkleuren met een minor en een bedrijfsstage. In het vierde jaar doe je een afstudeeropdracht die past bij de gekozen specialisatie. Je kunt ook solliciteren voor één van de twee internationale Engelstalige honoursprogramma's; Aviation Management of Aviation Engineering.

Haal meer uit je opleiding

Je kunt ook solliciteren voor één van de twee internationale Engelstalige honoursprogramma's; Aviation Management of Aviation Engineering. Bovendien zijn er mogelijkheden om stage te lopen in het buitenland en om lid te worden van de studievereniging. 

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Aviation en mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je kunt dan direct aan de slag in de luchtvaart. Je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren.

Hoeveel tijd kost Aviation per week?
Vraag de beknopte opleidingsflyer aan
(opent in nieuw venster)