Hogeschool van Amsterdam

Aviation voltijd

Start studiejaar

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Een goede voorbereiding op je studiekeuze, vergroot de kans dat je je studie succesvol afrondt. Met de studiekeuzecheck weet je zeker dat je een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck is daarom een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Pas als je álle stappen van je inschrijving hebt voltooid, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je zeker dat je inschrijving is afgerond. Check dus altijd goed of je de betaling van je collegegeld al hebt geregeld en of je alle verdere stappen hebt ondernomen om je inschrijving af te ronden. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Bekijk het stappenplan inschrijven.

Met je HvA-ID en wachtwoord heb je toegang tot de ICT-voorzieningen van de HvA. Je HvA-ID staat vermeld in de welkomstbrief die je per mail toegestuurd krijgt nadat je je hebt ingeschreven.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Log in met je HvA-ID en vind je rooster, info over je vakken, cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Verder vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding . Een handig hulpmiddel wanneer je een vraag hebt over praktische informatie zoals ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding.
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

MijnHvApp

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

Boekenlijst

De boekenlijst van Aviation vind je op deze pagina van Studystore.

Laptop

Het belangrijkste is dat de laptop voldoende snelheid en opslag heeft. Uit ervaring blijkt dat een Windows laptop voor deze opleiding vaak makkelijker is. Een laptop met specificaties die nodig zijn voor programmeren of digitaal design is niet nodig. Een camera/webcam is wel handig.

Software

ATPDigital is een professioneel softwarepakket dat bij pilotenopleidingen wordt gebruikt om het theoretische deel van het ATPL vliegbrevet te behalen. In het eerste studiejaar behoort dit softwarepakket tot het verplichte studiemateriaal. Voor het bestellen van dit softwarepakket ga je naar: https://ft.mijnhva.nl/aviation/Paginas/ATP-Digital---Bestelformulier.aspx.

TIP: Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Leerjaar Blok Omschrijving Verplicht Bedrag indicatie
Jaar 1 Blok 1 Excursie Aviodrome Ja OV kosten
Jaar 1 Blok 2, Blok 4 ATP Digital Computer Based Training Software Ja € 200,00
jaar 1 Blok 1 Basisiwiskunde en Integraalrekenen Ja € 25,00
Jaar 2, Operations Blok 2 Simio Simulation Software Educational Licence nee € 25,00
Jaar 3, Minor DBF Blok 1 Kosten Bouwmateriaal Modelvliegtuig Ja € 25,00
Jaar 4, MRO Blok 1 en 2 Veiligheidsschoenen Ja € 25,00

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. inchecken in een HvA-gebouw, printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Als je je collegekaart voor 3 september hebt aangevraagd, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd. Vraag je je collegekaart na 3 september aan, dan kun je het ophalen bij de Servicepunt van jouw campus. Je ontvangt een mail zodra het klaar ligt.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij de Servicepunt van jouw campus. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze voor je klaar bij een Servicepunt. De locatie van jouw Servicepunt vind je in de A-Z-lijst onder Servicepunten en Klantenservicebalies.

Ben jij de eerste in je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs? Dan komt er veel op je af. Tijdens HvA Tune In zorgen we samen voor een goede start.

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral doorzettingsvermogen. Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn:

  • hbo-vaardigheden
  • samenwerken in projectgroepen
  • plannen
  • informatie en hulp zoeken
  • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie en meld je aan.

Op 3 augustus krijg je een e-mail met instructies om je in te schrijven voor de introductiedagen. Na inschrijving weet je meteen in welke klas je volgend jaar zit. Ook als je niet op die dag aanwezig kunt zijn krijg je 3 augustus informatie om je in te schrijven voor een klas.

Wanneer de groepsindeling bekend is, kun je je rooster opvragen via https://rooster.hva.nl . Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 31 augustus. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel. Neem hiervoor contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

3. Je eerste dagen bij de HvA

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen die bekend zijn gemaakt op de persconferentie van 6 augustus zijn we aan het onderzoeken of de introductiedag kan plaatsvinden zoals hieronder vermeld. Houd deze site goed in de gaten zodat je op de hoogte bent van eventuele wijzigingen.

Voordat we aan het onderwijs kunnen beginnen moeten we elkaar eerst beter leren kennen. Het introductieprogramma wat we daarvoor hebben ingericht bestaat uit 2 dagen, waarvan één digitaal plaatsvindt.

Op 3 augustus krijg je een e-mail met instructies om je in te schrijven. Na inschrijving weet je meteen in welke klas je volgend jaar zit. Ook als je niet op die dag aanwezig kunt zijn, krijg je 3 augustus informatie om je in te schrijven voor een klas.

Programma

Dag 1 – AIR (24/ 25 augustus vanaf 12:30)

Aviation Introduction for Rookies (AIR) is een teambuildingsdag op het strand van Scheveningen, georganiseerd in samenwerking met de studievereniging. Tijdens deze dag zijn er medewerkers en studenten vanuit de opleiding en de studievereniging aanwezig om jouw laatste vragen aan te stellen en je te helpen als je nog niet klaar bent voor de start van het studiejaar. We sluiten de dag af met een barbecue

Omdat we nog niet weten hoeveel van jullie mee gaan naar het strand houden we 2 van deze 3 dagen open voor verkoop. Je kunt dan een ticket kopen voor de 24ste of de 25ste. Dit gaat volgens first come, first serve. Wanneer bijvoorbeel de 24ste is uitverkocht, zul je je voor de 25ste moeten inschrijven. Voor de activiteiten vragen we een eigen bijdrage van 35 euro (dat is incl. de barbecue, drankjes en activiteiten).

Dag 2 – Digitale kick-off (28 augustus)

Dag 2 is een digitale kick-off voor alle eerstejaarsstudenten. Hier geven we alle belangrijke informatie zodat je op 31 augustus goed kunt beginnen. Je zult ook je klas en je studiebegeleider ontmoeten. Met hen zal je het eerste jaar van je studie gaan volgen, dus het is heel belangrijk dat je hier bij bent!

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

Je kunt in de Leeuwenburg een kluisje huren voor €15,- per studiejaar.

  • Voor het aanvragen en betalen of meer informatie kun je in de Leeuwenburg terecht bij het Servicepunt.
  • De kluisjes werken met een cijferslot.

Kijk voor meer informatie en de huurvoorwaarden in de A-Z.

4. Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

  • Whatsapp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
  • Formulier: Stel je vraag
  • Telefoon: 020 595 1405 (werkdagen tussen 09.30 - 13.30u)

Volg de HvA via de social media:

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 augustus 2020