Hogeschool van Amsterdam

Heeft de Coronacrisis invloed op de toekomstige luchtvaart?

De luchtvaartsector wordt momenteel hard geraakt door de Coronacrisis. Alle luchtvaartbedrijven en toeleveranciers moeten sterk bezuinigen, werktijdverkorting aanvragen en/of mensen ontslaan. Luchtvaart komt op dit moment vrijwel geheel tot stilstand. Wij kunnen ons als HBO luchtvaartopleidingen goed voorstellen dat dit mogelijk vragen oproept als je net voor een studie Aviation hebt gekozen of wilt gaan kiezen.

Luchtvaart reageert altijd sterk op economische ontwikkelingen. Onze gehele sector is ondanks alle crisissen de afgelopen 50 jaar sterk blijven groeien; en ook hier zaten zeer ingrijpende crises tussen. Hoewel de huidige ontwikkelingen van grote invloed zijn voor de korte termijn, verwachten wij dat de luchtvaart zich op de langere termijn verder zal ontwikkelen en dat de trend, van de afgelopen 50 jaar, niet verandert. De sector blijft voor grote uitdaging staan, zoals het reageren op klimaatveranderingen middels adaptatie van nieuwe technologieën, groei in Azië en andere delen van de wereld en de vergrijzing van de huidige medewerkers. De boodschap van de open dag dat luchtvaart een studie met toekomstperspectief is, is denken wij daarom nog steeds actueel voor de langere termijn.

Het motto van de Aviation Academy; ‘sustainable operational readiness’, is daarom nog steeds, en misschien wel meer dan ooit van toepassing. De luchtvaart heeft, meer dan ooit, young professionals nodig om de toekomst van de sector te verstevigen en verder vorm te geven. Mocht je toch nog vragen hebben of willen overleggen over je studiekeuze. Dan kun je contact met ons opnemen via mtaviation@hva.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 26 augustus 2020