Veelgestelde vragen

AMFI - Amsterdam Fashion Institute.

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over het AMFI.

Ze zijn verdeeld in verschillende categorieën.

Selectieprocedure

Wat houdt de selectieprocedure in?

De selectie zal o.a. bestaan uit:

  • een geüpload persoonlijk filmpje van min. 1 en max. 2 minuten
  • een geüpload deel van je portfolio (3 tot 5 afbeeldingen) m.b.t. je geschiktheid voor de fashionindustrie
  • een practicumopdracht op het AMFI (ongeveer 2 uur)
  • een interview met een docent en een student (30 minuten)
  • een multiple-choice test die je culturele, economische, sociale en fashion referentiekader toetst (30 minuten)

Wat is belangrijk voor de selectiedag?

Creativiteit, lef en kritisch denken vormen een belangrijke rol in het onderwijsprogramma van het AMFI. Deze competenties in combinatie met je passie voor mode moet je tijdens de selectiedag kunnen laten zien. Verder is het belangrijk dat wij kunnen zien dat je een brede belangstelling hebt voor maatschappelijke ontwikkelingen, cultuur, design en kunst.

Waarom heeft het AMFI een selectieprocedure?

Deze procedure heeft twee doeleinden. Ten eerste is het voor aankomende studenten in hun eigen belang om alleen geselecteerd te worden voor de opleiding wanneer zij over de vereiste kwaliteiten beschikken. Dat voorkomt teleurstellingen. Ten tweede is het voor AMFI noodzakelijk om het niveau van eisen van de mode-industrie aan te houden.

Hoeveel studenten starten er elk jaar?

Jaarlijks melden zich ruim 1200 kandidaten aan voor het AMFI, waarvan er 800 selectie doen en er ca. 430 worden geplaatst.

Wat moet ik doen als ik niet voldoe aan de instroomeisen?

Probeer eventuele achterstanden in te halen door certificaten te halen bij het volwassenenonderwijs (ROC). Ook biedt de Dienst Studentenzaken deficiëntiecursussen Management & Organisatie en Wiskunde aan. Indien je deze cursussen hebt gevolgd en met voldoende resultaat afsluit, kun je je deficiëntie opheffen. Meer informatie over deze cursussen kun je vinden op www.hva.nl/studentenzaken of mail naar toelatingstoets@hva.nl.

Ik heb geen wiskunde in mijn pakket, kan ik toch bij het AMFI starten?

Nee, als je aan het AMFI wilt studeren moet je dit vak op je eindexamen lijst hebben staan. Je kunt hiervoor een bijspijkercursus volgen. Meer informatie over deze trainingen kun je vinden op de pagina Deficiëntie- en opfriscursussen of mail naar toelatingstoets@hva.nl.

Kan ik mijn studie ook in het Engels volgen?

AMFI wordt ook in het Engels aangeboden onder de noemer AMFI-International. De selectieprocedure en eisen zijn hetzelfde als voor de Nederlandse variant, met als additioneel criterium het kennisniveau van de Engelse taal. Meer informatie vind je op www.hva.nl/amfi-int.

Als ik de Nederlandse opleiding volg, krijg ik dan ook les in het Engels?

In het eerste en tweede studiejaar krijg je af ten toe les in het Engels, bijvoorbeeld tijdens een gastlezing of bij bepaalde lesstof. In het derde en vierde jaar wordt Engels wel belangrijk. Alle minoren en specialisaties worden volledig in het Engels gegeven omdat de Nederlandse en internationale studenten in gemengde groepen zitten.

Wat is de gemiddelde studielast?

De gemiddelde studielast bij AMFI ligt rond de 40 uur per week, met piekmomenten die qua uren boven dit gemiddelde liggen. De lestijden vallen tussen 08.30 - 18.30 uur. Het kan echter voorkomen dat je af en toe ook ’s avonds les hebt.

Hoeveel startmomenten zijn er per jaar?

Er is één keer per jaar een startmoment. Dit is eind augustus bij de aanvang van het studiejaar.

Zijn er vrijstellingen?

Instroom is altijd in het eerste studiejaar. Er bestaan geen vrijstellingen voor onderdelen van het eerstejaarsprogramma. Alleen voor uitzonderlijke individuele gevallen, bijvoorbeeld een behaalde propedeuse dan wel een bachelordiploma bij een verwante opleiding, wordt soms een uitzondering gemaakt.

Is er een versneld programma voor mbo- en vwo-studenten?

Voor vwo- en mbo-studenten bestaat er geen versneld programma bij AMFI.

Is er een avond- of deeltijdopleiding van het AMFI?

Nee, er bestaan geen avond- of deeltijdopleidingen bij het AMFI.

Zijn er vergelijkbare opleidingen als het AMFI in Nederland?

Er zijn geen vergelijkbare opleidingen als het AMFI. Er zijn wel opleidingen die een vergelijkbaar onderdeel van het AMFI aanbieden. Design kun je bij verschillende kunstacademies in Nederland volgen en gedeeltelijk is management te volgen bij TMO Fashion Business School of bij Fashion and Textiles Technologies van Saxion.

Kan ik een master volgen bij het AMFI?

AMFI biedt op dit moment geen masterprogramma aan. De HvA biedt wel verschillende masteropleidingen aan. Kijk op hva.nl/masters voor het volledige aanbod. Uiteraard kun je na je studie bij het AMFI ook diverse masterprogramma’s bij andere hogescholen en universiteiten in binnen- en buitenland volgen.

Kan het AMFI een kamer in Amsterdam voor mij regelen?

Nee, alleen buitenlandse studenten komen in aanmerking voor kamerbemiddeling. Studenthousing van de HvA helpt internationale studenten hierbij. Al deze informatie is ook terug te vinden op de Housing pagina.

Kan ik een dag meelopen bij het AMFI?

Nee, het AMFI organiseert geen meeloopdagen. Op de open dagen ben je van harte welkom en zijn er veel studenten uit diverse studiejaren die jou alles kunnen vertellen het programma van het AMFI en de inhoud van de lessen.

Vind je een baan met de AMFI-opleiding?

Het beantwoorden van deze vraag is onmogelijk, want dit hangt natuurlijk in grote mate af van de individuele student en zijn passie, gedrevenheid en vooral talent voor de mode-industrie.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 8 juli 2021