Hogeschool van Amsterdam

ALO voltijd

Start studiejaar

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Check je persoonlijke inschrijfchecklist.

Pas als je alle stappen voltooid hebt kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Log in met je HvA-ID en vind je rooster, info over je vakken, cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding met praktische informatie over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding.
Bekijk ook de instructievideo's.

MijnHvAapp

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van de ALO vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden. De Studiegids is vanaf 1 juli beschikbaar.

Je kunt jouw officiële boekenlijst voor het eerste en tweede blok uiterlijk 1 juli online vinden op hbo.athenaeum.nl. Dat lijkt vroeg, maar door op tijd te bestellen voorkom je dat je tegen het einde van je vakantie nog op boeken wacht omdat de uitgevers door hun voorraad heen raken en aan het bijdrukken zijn. Bestel daarom op tijd!

Software

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smart phones.

Laptop

Wil je optimaal gebruik maken van de voorzieningen bij de HvA? Zorg dan voor een eigen laptop. Apple MacBooks zijn populair, maar niet noodzakelijk voor de ALO. Een Windows-laptop voldoet prima. Een powerbank voor je laptop is ook handig. Op deze manier ben je niet volledig afhankelijk van de stroompunten in het Dr. Meurerhuis.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. inchecken in een HvA-gebouw, printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Als je je collegekaart aanvraagt voor 3 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd. Vraag je je collegekaart na 3 september aan, dan kun je deze ophalen bij het Servicepunt van jouw campus. Je ontvangt een mail zodra je collegekaart klaarligt.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij het Servicepunt van jouw campus. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze voor je klaar bij een Servicepunt. De locatie van jouw Servicepunt vind je in de A-Z-lijst onder Servicepunten en Klantenservicebalies.

Ben jij de eerste in je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs? Dan komt er veel op je af. Tijdens HvA Tune In zorgen we samen voor een goede start.

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral doorzettingsvermogen. Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn:

 • hbo-vaardigheden
 • samenwerken in projectgroepen
 • plannen
 • informatie en hulp zoeken
 • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie en meld je aan.

Het collegejaar start in de week van maandag 24 augustus 2020 met een introductiedag voor elke klas. Daarna volgen je eerste colleges. Jouw groepsindeling hoor je tijdens de introdag van de ALO. Vanaf het moment dat je je groepsindeling hebt, kun je je rooster opvragen via rooster.hva.nl . Je kunt je rooster koppelen aan agenda-applicaties, zoals bijvoorbeeld Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 31 augustus. In het HvA-jaarrooster zie je hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel. Neem hiervoor contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

Het Dr. Meurerhuis is in de zomervakantie gesloten van maandag 20 juli 2020 tot vrijdag 14 augustus 2020. De studentenadministratie van de ALO is tijdens de zomervakantie telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 uur via 020 - 595 3400.

Na de zomervakantie is de studentenadministratie van de ALO bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag. Heb je een vraag? Bel dan 020-595 3441 of stuur een e-mail naar Monique Zwart, m.c.zwart@hva.nl .

3. Je eerste dagen bij de HvA

Het studiejaar start met een introductiedag per klas op 24 of 25 augustus. Vanwege de coronamaatregelen moeten we de klassen verdelen over twee dagen. Je ontvangt nog bericht of jouw klas ingedeeld is op maandag 24 augustus of dinsdag 25 augustus. Hou deze dagen dus alvast vrij. Deelname hieraan is zeer gewenst! Deze introductiedag zal in het teken staan van kennismaken met elkaar en wordt verzorgd door ouderejaars studenten.

Heb je vragen of kun je niet aanwezig zijn bij de introdag, stuur dan een mail naar de introcommissie.

Ook aankomend schooljaar kan je weer een kluisje huren bij het DMH/FBSV. Door de bijzondere omstandigheden hebben degene die een kluisje hadden afgelopen schooljaar er maar gedeeltelijk gebruik van kunnen maken. Daarom is besloten de huurprijs van een kluisje voor aankomend schooljaar voor iedereen tijdelijk te verlagen van 17,- naar 10,- euro per jaar.

Je kunt een kluisje huren aan de balie van ruimte A1.54 op het Studielandschap op de 1e etage.

Let op: een kluis huren is alleen mogelijk in combinatie met een onderwijsactiviteit op school.

Het is niet mogelijk om alleen voor de kluisverhuur naar school te komen, in verband met de maximale capaciteit studenten en medewerkers wat in huis mag zijn na de zomervakantie. De capaciteit aanwezige studenten en medewerkers wordt geteld.

 • De kluisverhuur is geopend vanaf maandag 31 augustus t/m vrijdag 18 september 2020 van 10:00-16:00 uur.
 • Betalen is alleen mogelijk met een opgewaardeerde HvA-studentenpas.
 • Je wordt verzocht 1,5 meter afstand van elkaar te houden wanneer je even moet wachten totdat je aan de beurt bent.
 • Hiertoe zijn er voor A1.54 1,5 meter wachtplaatsen gemaakt.
 • Zijn deze wachtplaatsen vol? Probeer het later dan nog een keer.
 • Na 18 september 2020 kan je terecht bij de bij de Servicebalie op de 1e etage voor het huren van een kluisje.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

4. Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u.)
 • E-mail: studievoorlichting@hva.nl

Volg de HvA via social media:

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 8 september 2020