Hoe kies ik?

Er zijn veel manieren om een studie te kiezen. Je kunt zelf op onderzoek uit om de opleiding te vinden die bij je past. Maar heb je hulp nodig of kom je er zelf niet uit? Dan kunnen wij je op verschillende manieren helpen.

Ik ga zelf aan de slag

Deze websites en tips helpen je om een beeld te vormen van jouw wensen en de mogelijkheden.

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een studie ben jij. Als je weet wie jij bent, kun je beter bepalen wat bij je past. Stel jezelf daarom vragen: Wat wil ik? Waar ben ik goed in? Wat vind ik leuk? Maar ook wat vind ik niet leuk en waar ben ik minder goed in? Stel deze vragen ook eens aan anderen. Hoe zien zij jou?

Maak een profiel van jezelf. Daarmee kun je bij opleidingen gaan kijken of die voldoen aan jouw eigenschappen en wensen. Zo kies je een opleiding die bij je past.

Maak hier jouw profiel.

Praat met anderen over jezelf. Hoe zien zij jou? Maar vraag ook eens aan de mensen om je heen hoe zij hun studiekeuze hebben aangepakt. Of praat eens met iemand die een interessant beroep heeft. Deze gesprekken geven je inzicht in jezelf en in de mogelijkheden die er zijn.

Met wie ga jij nu praten?

Op de website vind je alle informatie over de opleidingen van de HvA: de vakken die je krijgt, hoe groot de klassen zijn, en hoe je les krijgt. Je kunt er ook opleidingen met elkaar vergelijken. En je ziet de ervaringen van studenten die de opleiding nu doen.

Ook vind je hier informatie over de activiteiten die jou helpen bij je studiekeuze. Via de website meld je je aan voor de activiteiten die jij wilt doen.

Ga naar het opleidingsoverzicht.

Studiekeuze123.nl is een onafhankelijke website waar alle opleidingen, hogescholen en universiteiten op staan. Je ziet hier bijvoorbeeld welke hogescholen en opleidingen je in een bepaalde stad kunt vinden. Je kunt er opleidingen met elkaar vergelijken en nakijken hoeveel studenten direct na de opleiding een baan vinden. Ook vind je er een overzicht van alle open dagen.

Bezoek Studiekeuze123.nl.

Om er achter te komen wat de overeenkomsten en verschillen tussen de opleidingen zijn, kun je ze met elkaar vergelijken. Klik in de opleidingslijst op 'Vergelijk'.

Ga naar de opleidingslijst.

Studenten van de HvA bespreken verschillende onderwerpen in hun video’s. Ze vertellen hoe zij hun studiekeuze gemaakt hebben. Ze leggen het inschrijfproces of de studiekeuzecheck uit. En ze vergelijken opleidingen met elkaar.

Abonneer je op het HvA-YouTube kanaal.

In een folder vind je de belangrijkste informatie over de opleiding. Dat is handig als je bijvoorbeeld iets aan anderen wilt laten zien. Maar de meest uitgebreide informatie vind je op de website.

Download hier de opleidingsfolder.

Om nog meer informatie te krijgen over het lesprogramma van de opleiding, kun je de studiegids lezen. Hierin vind je informatie over alle vakken en de manier van toetsen.

Lees de studiegids.

Activiteiten bij jou op school

De HvA en andere hogescholen bezoeken regelmatig middelbare scholen en ROC's. Studenten geven dan informatie over hun studiekeuze of de opleiding die zij doen.

Organiseert jouw school een voorlichtingsmarkt? Ga hier dan zeker naar toe! Je ontdekt hier van welke opleidingen je meer wilt weten en bij welke opleidingen je een open dag gaat bezoeken.

Vraag je decaan of mentor wanneer er bij jou op school een voorlichtingsmarkt is.

Studenten vertellen in een gastles bij jou in de klas over hun studiekeuze en de overstap naar het hbo. Hun ervaringen kunnen jou helpen bij jouw keuze.

Vraag jouw decaan of mentor naar een student in de klas.

Activiteiten op de HvA

Heb je al een idee welke opleidingen bij je kunnen passen? Dan is het tijd om actief op pad te gaan. Ga kijken bij scholen en opleidingen die je interesseren. Praat met docenten en studenten en stel hen al je vragen. Op die manier kom je erachter welke opleiding echt bij je past.

Nadat je informatie hebt gelezen op het web, is het tijd om in actie te komen. Ga naar open dagen en krijg informatie over opleidingen, praat met docenten en ontmoet studenten.

Ook kun je op een open dag een kijkje nemen in het gebouw. Je voelt dan al hoe het is om hier straks te studeren.

Na de open dag weet je beter of de opleidingen die je bezocht hebt bij je passen of niet.

Ga naar de open dag pagina.

Ben jij benieuwd hoe het is om aan het hbo te studeren? Of wil je weten hoe studenten van de HvA hun studiekeuze hebben aangepakt? Onze studenten vertellen je daar graag over tijdens een persoonlijk gesprek van 20 minuten op een moment dat jou uitkomt.

Ga in gesprek met een student

Wil je écht weten hoe het is om te studeren bij de opleiding van jouw keuze? Loop dan een dagje mee met een student. Je gaat mee naar zijn lessen, neemt deel aan projectgroepen en maakt kennis met zijn klasgenoten. Tijdens het meelopen krijg je niet alleen een indruk van een lesdag, maar ervaar je ook de sfeer en de manier van werken bij de opleiding.

Na een meeloopdag weet je of een opleiding bij je past of niet.

Meld je aan voor een meeloopdag.

Heb je geen tijd of geen zin om ‘live’ mee te lopen met een student? Loop dan online een dagje mee met HvA-studenten. Iedere dag geeft een social reporter je een kijkje in zijn dag. Je gaat mee naar de lessen, kijkt mee bij projectgroepen en ziet wat hij na school doet. Op die manier krijg je een beeld van hoe jouw dagen op de HvA er straks misschien uitzien.

Loop online mee met HvA-studenten.

Heb je een open dag bezocht en wil je nog meer weten over een opleiding? Bij sommige opleidingen kun je proefstuderen. Je krijgt in een groep meer informatie over de vakken en de manier van lesgeven. Ook kun je lesmateriaal inzien en vragen stellen aan studenten en docenten van de opleiding.

Door proefstuderen krijg je een beter beeld wat de opleiding echt inhoudt en of dit de juiste keuze is voor jou.

Meld je aan voor het proefstuderen.

Hulp bij je keuze

Kom je er zelf niet uit? Geen nood! Er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen.

Op de open dag kun je kort in gesprek met een keuzecoach als je twijfelt of nog helemaal niet weet wat je wilt gaan studeren. Wil je een gesprek? Meld je dan aan voor het studiekeuzeplein op de open dag.

Iedere maandagmiddag kun je tussen 15.00-17.00 op de HvA in gesprek met een keuzecoach. Tijdens het half uur durende gesprek gaan jullie samen aan de slag met jouw keuzedilemma.

Meld je aan voor een gesprek met een keuzecoach.

Lukt het je niet om een studie te kiezen? Tijdens de Keuze-3-daagse doe je opdrachten en tests in een groep. En je hebt een gesprek met een keuzecoach. Je maakt een persoonlijk actieplan waarmee je zelf aan de slag gaat.

Meld je aan voor een Keuze-3-daagse.

Als je geen idee hebt welke opleiding bij je past, volg je 3 maanden een traject in een groep met andere studiekiezers. Je doet opdrachten, hebt gesprekken met een coach en maakt een actieplan. Dat voer je zelf uit. Als je daarmee klaar bent, weet je welke studie je kiest en waarom.

Meld je aan voor het Studiekeuzetraject.

Je ouders kennen jou het allerbeste. Praat met hen over wat zij bij jou vinden passen. Kunnen je ouders wel wat hulp gebruiken bij jouw studiekeuze? Dan zijn zij van harte welkom op een van de voorlichtingsavonden voor ouders die de HvA voor hen organiseert.

Meer informatie over de voorlichtingsavond voor ouders.

Weet je echt niet welke opleiding je wilt gaan doen? Dan kan een tussenjaar een oplossing zijn. Je gaat dan nog niet studeren, maar neemt een jaar de tijd om rustig uit te zoeken wat je wilt gaan doen. Dat doe je natuurlijk niet door op de bank te blijven zitten. Besteed je tussenjaar goed! Zoek een baantje, praat met veel mensen over hun beroep of de opleiding die zij doen, ga op onderzoek uit bij scholen en opleidingen, of volg het studiekeuzetraject.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 25 januari 2022

Hoe kies je een studie die bij je past?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien