Hogeschool van Amsterdam

FAQ Start Studiejaar 2020

Laatste update: 14-8-2020 12:00 uur

Vanwege de coronamaatregelen verloopt de start van jouw opleiding in september anders dan eerdere jaren. We begrijpen dat je hierover vragen hebt. We zijn druk bezig om je ook nu een goede start op de HvA te geven. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Start studiejaar & introductie

Het kabinet heeft de hogescholen opgeroepen om fysieke bijeenkomsten tijdens de introductie te beperken tot informatiebijeenkomsten voor kleine groepen om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

We zijn blij dat de introductieactiviteiten die we ons hadden voorgenomen bij de HvA gewoon door kunnen gaan. Een deel van de introducties vindt online plaats. Maar er zijn ook bijeenkomsten op locatie voor kleine groepen. Uiteraard gelden de landelijke basisregels (anderhalve meter afstand houden, hygiëneregels, bij verkoudheidsverschijnselen thuis blijven en laten testen, etc.) en de regels van de HvA voor het gebruik van de campussen .

Meer weten over je opleidingsintroductie? Kijk op de start studiejaarpagina van je opleiding onder introductie. Én doe mee aan de HvA Experience in het online magazine dat vanaf 24 augustus online staat.

Ja. Het onderwijs start op maandag 31 augustus 2020. In verband met de huidige coronamaatregelen is deze start anders dan eerdere jaren. Hierover word je door de opleiding tijdig geïnformeerd. De introductieactiviteiten zijn in de week van 24 tot en met 28 augustus.

Bij de start van het nieuwe studiejaar kunnen we beperkt gebruik maken van onze gebouwen. Want iedereen moet rekening houden met 1,5 meter afstand. Dat geeft beperkingen bij de ingangen van de gebouwen, in de liften en trappenhuizen, in de lokalen, etc.. Ga ervan uit dat je minimaal een keer per week les hebt op locatie, de rest gebeurt online.

De lessen op de HvA-locatie kunnen in de ochtend of in de middag op werkdagen zijn. De afspraak dat studenten alleen buiten de spits mogen reizen, is vervallen. We vragen je wel om lopend of met de fiets te komen als dat mogelijk is. Bij het onderwijs op locatie geven we overigens voorrang aan het onderwijs voor jou als eerstejaarsstudent.

Wij zorgen in ieder geval dat jij je vanaf het begin welkom voelt, je weg kunt vinden en goede begeleiding krijgt. Want we zijn blij dat je bij ons komt studeren en willen je daarbij zo goed mogelijk helpen.

Voordat je begint met je opleiding hoor je van ons hoe een en ander gaat verlopen.

We begrijpen dat het voor jou lastig en spannend is om in deze tijd te beginnen aan een hbo-opleiding. Daarom hebben we een programma voor je ontwikkeld waarin je je vaardigheden kunt bijspijkeren, hulp en begeleiding kunt vragen en de HvA beter leert kennen. Ga naar Sterk van Start op de Start Studiejaarpagina.


Je kunt een telefonisch keuzegesprek voeren met een van onze keuzecoaches. Aanmelden voor een gesprek

Voor meer informatie, video’s en presentaties van de online open avond kun je terecht op de pagina van de opleiding.

Overzicht van de studiekeuzeactiviteiten
Toelating

Wij kunnen ons voorstellen dat je door de maatregelen rondom het coronavirus één of een aantal kleine studieonderdelen niet hebt kunnen afronden. Je ontvangt dan geen mbo-diploma aan het einde van dit schooljaar. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je niet kunt starten aan de HvA in september. Met een positief afrondingsadvies van je mbo-opleiding, kun je starten met een hbo-opleiding. Je hebt dan tot 31 december 2020 de tijd om je mbo-opleiding af te ronden. Daarnaast volg je vakken op de hbo-opleiding.

Kom jij in aanmerking voor een positief afrondingsadvies?

 • Je kunt je mbo-opleiding vanwege de maatregelen rond de coronacrisis op één of een aantal kleine onderdelen niet afronden. Je hebt je voor 1 juni ingeschreven bij één of meerdere HvA-opleidingen.
 • Neem dan contact op met de studieloopbaanbegeleider of LOB-docent van jouw mbo-opleiding.
 • Hij of zij bepaalt of jij in aanmerking komt voor een positief afrondingsadvies.
 • Lever je afrondingsadvies zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk op 15 augustus 2020 in bij de HvA. De studentenadministratie informeert je eind juni per e-mail hoe je dit doet. Houd hiervoor je e-mail in de gaten en controleer ook je spambox regelmatig.
 • Nadat de HvA jouw positief afrondingsadvies heeft ontvangen, neemt een begeleider van de HvA na 15 augustus contact met je op. Samen bespreek je hoe je de mbo-vakken én hbo-vakken kunt combineren, met als uitgangspunt dat je vóór 31 december 2020 je mbo-diploma haalt. Mocht je deze deadline niet halen, dan word je uitgeschreven uit de hbo-opleiding en kun je in studiejaar 2020-2021 je hbo-opleiding niet meer voortzetten.

Heb je nog vragen over deze regeling? Neem dan contact op met de studieloopbaanbegeleider of LOB-docent van je mbo-opleiding

De vaktoetsen van het 21+ toelatingsonderzoek zijn op 9 mei aangeboden in een alternatieve toetsvorm. Voor de start van studiejaar 2020/21 is het niet meer mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Meer informatie

Vanwege de coronamaatregelen worden de toelatingstoetsing voor de Pabo gespreid afgenomen in de periode half juni t/m half december. Je kunt in september dus starten aan de Pabo zonder de toelatingstoetsen te hebben gehaald. De voorwaarde is dan wel dat je uiterlijk 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen behaalt. Voor ieder vak waarvoor je de toets moet doen krijg je twee kansen. Haal je de toelatingstoetsen niet voor 1 januari 2021? Dan kun je niet verder studeren aan de Pabo.

Na je aanmelding in Studielink ontvang je van ons een bericht met een aanmeldlink voor de toetsen. Had je je al ingeschreven voor de toelatingstoetsen in juni, juli of augustus en heb je bericht gehad van Cito dat je bent uitgeschreven? We nemen snel contact met je op en sturen je dan een nieuwe aanmeldlink voor de toelatingstoetsen.

Wil je je voorbereiden op de toetsen? Kijk dan op de website .

Aankomende HvA-studenten krijgen tot 1 januari 2021 de tijd om hun Staatsexamens te halen. De Staatsexamens NT2 worden in de zomer weer opgestart en studenten kunnen er dus vanaf dat moment mee aan de slag. Haal je je NT2-toets niet voor 1 januari 2021, dan moet je alsnog stoppen met je studie. Kijk voor meer informatie op de website van het College voor Toetsen en Examens.

Omdat tegelijkertijd starten met je studie én bezig zijn met Staatsexamens niet ideaal is, geeft de HvA studenten één keer de mogelijkheid om een alternatieve toets Beheersing Nederlands af te leggen. De inschrijving voor deze toets is inmiddels gesloten. De onderdelen lezen, luisteren en schrijven vinden plaats op 28 en 29 juli. Over de data en tijden van het onderdeel spreken worden de kandidaten binnenkort geinformeerd.

De cursussen en examentrainingen vinden nu digitaal plaats. Je kunt je aanmelden op de betreffende cursuspagina.

Inschrijven

Als je nog niet eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld omdat je rechtstreeks van het mbo, havo of vwo komt, dan kun je je bij de HvA ná 1 juni niet meer inschrijven voor een opleiding.

Er zijn drie uitzonderingen:

 1. Als je je voor 1 juni hebt ingeschreven voor een opleiding (bij de HvA of een andere hoger onderwijsinstelling), maar daarná je studiekeuze wilt veranderen, mag je je voor die andere opleiding ook na 1 juni nog inschrijven. Doe dit vóór 15 augustus. Afhankelijk van het moment waarop je je inschrijft, doe je mee aan de studiekeuzecheck voor die opleiding in juni/juli of augustus.
 2. Als je in het huidige studiejaar al staat ingeschreven in het hoger onderwijs (bij de HvA of een andere hoger onderwijsinstelling), mag je je ook na 1 juni nog inschrijven in Studielink. Doe dit vóór 15 augustus. Afhankelijk van het moment waarop je je inschrijft, doe je mee aan de studiekeuzecheck in juni/juli of augustus.
 3. Voor een deeltijd- of duale opleiding schrijf je je bij voorkeur ook voor 1 juni in, maar het mag nog tot 31 augustus. Afhankelijk van het moment waarop je je inschrijft, doe je mee aan de studiekeuzecheck/intake in juni/juli of augustus.

Een uitgebreide beschrijving van alle regels over toelatingsrecht en de studiekeuzecheck vind je in het Studentenstatuut van de HvA.

Studiekeuzecheck

De SKC gaat online door en is verplicht voor een voltijdopleiding. De HvA vindt het belangrijk dat je nog een keer kunt nagaan of de keuze die je hebt gemaakt echt bij je past. De studiekeuzecheck blijft dus ook in deze coronatijd een verplicht onderdeel van je inschrijving. De studiekeuzecheck wordt vanwege de coronamaatregelen online aangeboden. Je hebt dus een computer nodig met internetverbinding om deel te kunnen nemen.

Meer informatie over de verschillende momenten en het programma

Na het verzoek tot inschrijving via Studielink ontvang je meer informatie over de online SKC. Let op: deze mail kan in je spambox terecht komen. Houd dus ook deze goed in de gaten! De studiekeuzecheck zal rond de door jou gekozen datum plaatsvinden.

Meer informatie over de verschillende momenten en het programma

De studiekeuzecheck gaat door en zal in verband met de coronamaatregelen online plaatsvinden. Enige tijd vóór de door jou gekozen datum ontvang je een mail met praktische informatie.

Meer informatie over het programma

Vragen?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met Studievoorlichting:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u)
 • Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u)
 • E-mail: studievoorlichting@hva.nl
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 17 augustus 2020