Van vwo naar hbo

Met je vwo-diploma kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor een opleiding op het mbo, aan de universiteit of op het hbo. Om de voor jou juiste keuze te maken is het belangrijk dat je je goed oriënteert op al jouw mogelijkheden.

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt aan een opleiding. Wil je voor een bepaald beroep of werkveld worden opgeleid? Werk je graag aan opdrachten en onderzoek uit de praktijk tijdens je opleiding? Studeer je graag met anderen? Wil je niet alleen uit boeken leren, maar ook van mensen uit het werkveld? Wil je tijdens je opleiding al werkervaring opdoen? Dit kunnen allemaal redenen zijn om voor een hbo-opleiding te kiezen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Waarom kies je voor het hbo?

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) leidt je op voor de arbeidsmarkt. De praktijk staat centraal op het hbo. Tijdens de opleiding krijg je theorie en je leert deze toe te passen in de praktijk. Bijvoorbeeld door projecten en stages. Tijdens de opleiding doe je ook praktijkgericht onderzoek. De onderzoeksvragen waar je aan werkt komen vaak van bedrijven en organisaties in de stad.

De praktijk staat centraal op het hbo. Dat betekent dat opleidingen aansluiten bij wat er nu speelt in de maatschappij, het bedrijfsleven en bij instellingen en organisaties. Vaak krijg je les van docenten die uit het werkveld komen, of daarin werkzaam zijn. Zo leer je niet alleen de theorie, maar leer je deze direct door te vertalen naar het echte leven.

Tijdens je hbo-opleiding werk je vaak aan projecten. Dit doe je met je medestudenten in projectgroepen. Hierdoor leer je tijdens je opleiding al hoe je goed kunt samenwerken met anderen, welke rollen het beste bij je passen en hoe het straks in het echte leven ook werkt.

Naast de theorie en de praktijk, leer je op het hbo ook door onderzoek te doen. De onderzoeksvragen waar je mee aan de slag gaat, komen uit het werkveld. Bedrijven en organisaties uit Amsterdam en omgeving geven aan wat ze graag onderzocht willen hebben. De uitkomsten uit het onderzoek worden dus direct toegepast in de praktijk.

Stages vormen een vast onderdeel van iedere hbo-opleiding. Tijdens een stage breng je wat je geleerd hebt in de praktijk. Bovendien doe je al werkervaring op en dat staat natuurlijk altijd goed op je cv.

Veel vwo-scholieren kiezen voor een hbo-opleiding, omdat deze het beste aansluit bij het beroep dat zij straks willen gaan doen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Of als docent. Of forensisch onderzoeker. Of in de ICT.

WAT IS ER ANDERS OP HET HBO?

Op het hbo studeer je op een andere manier dan je gewend bent. Je maakt je eigen planning, leest lange en ingewikkelde teksten, werkt samen in projecten en doet onderzoek. Sommige van die dingen deed je misschien al of kun je al goed, en aan andere dingen moet je nog wennen. Hoe groot de overstap naar het hbo is, is voor iedereen anders.

Tijdens je opleiding leer je de belangrijkste studievaardigheden automatisch kennen, maar als je voordat je start al weet wat je kunt verwachten verloopt de overstap naar het hbo meestal veel makkelijker.

We dagen je uit!

“Is het hbo niet te makkelijk?” Deze vraag krijgen we vaak. Binnen onze hbo-opleidingen zul je voldoende uitdaging vinden.

Bij iedere opleiding kun je honoursonderwijs volgen. Dit zijn speciale modules en programma’s die je bovenop het reguliere onderwijs volgt. Vaak stelt de opleiding eisen om te mogen deelnemen. Vraag bij de opleiding van jouw interesse welke mogelijkheden er zijn en wat je hiervoor moet doen.

Doorstuderen na het hbo

Met een hbo-bacheloropleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren. Je kunt dan kiezen voor een hbo-master of een universitaire master. De inhoud van deze masteropleidingen is anders, maar de waarde van het einddiploma is hetzelfde.

Deze sluit naadloos aan op je hbo-bachelor. Je kunt je met een hbo-master verder specialiseren in je vakgebied. Je doet praktijkgericht onderzoek en werkt aan een innovatie in het werkveld.

Naar de hbo-masters van de HvA

Na afronding van je hbo-bachelor kun je ook doorstuderen aan de universiteit. Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek. De nadruk ligt op onderzoeksvaardigheden, theorie en kennisontwikkeling.

Om de overstap naar de universiteit zo goed mogelijk te laten verlopen kun je een doorstroom-minor volgen. Informeer altijd bij de masteropleiding van jouw keuze wat er nodig is om door te stromen.

Wat is de juiste opleiding voor jou?

Je wilt straks een opleiding doen die je leuk en interessant vindt. En waarmee je later kunt worden wat jij wilt zijn. Maar hoe vind je nou de opleiding die bij je past? Daar helpen we je graag bij.

Op hva.nl/studiekeuze leggen we uit hoe het studiekeuzeproces werkt en welke stappen jij kunt zetten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 september 2021