Inschrijven

Als de keuze voor een opleiding is gemaakt, kan het inschrijfproces beginnen. De aankomend student krijgt dan te maken met inschrijfdeadlines, toelatingseisen, Studielink en de studiekeuzecheck of selectieprocedure.

Voor de meeste voltijdopleidingen is de inschrijfdeadline voor eerstejaars studenten 1 mei.

Inschrijven na deze datum is niet mogelijk.

Enkele opleidingen hebben een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) en doen een selectie. Voor deze opleidingen is de inschrijfdeadline al eerder, namelijk op 15 januari.

Voor sommige opleidingen is een bepaald havo- of vwo-profiel vereist. Dit zijn de toelatingseisen. Iedere opleiding geeft aan of er ook aanvullende toelatingseisen gelden en wat deze exact zijn.

Voor studenten die doorstromen vanuit het mbo gelden geen toelatingseisen. Zij kunnen in principe met iedere opleiding starten. Wel is het verstandig om vooraf te kijken of de vakken uit de vooropleiding aansluiten, of dat er nog kennis mist. In dat geval kan de opleiding adviseren welke stappen het beste genomen kunnen worden.

Inschrijven gebeurt in Studielink.

In het stappenplan inschrijven staat precies aangegeven welke stappen een studiekiezer moet zetten om zich in te schrijven bij de opleiding.

Voor inschrijving in Studielink heeft de studiekiezer een DigiD nodig. Nog geen DigiD? Het aanvragen ervan neemt ongeveer 3 werkdagen in beslag. Houd hier rekening mee.

Na inschrijving wordt de studiekiezer door de opleiding uitgenodigd voor de (online) studiekeuzecheck (SKC). Deelname hieraan is verplicht.

De studiekeuzecheck is het moment na inschrijving en voor de start van de opleiding waarop de studiekiezer en de opleiding kijken of ze bij elkaar passen.

Op basis van een huiswerkopdracht, een test en een gesprek brengt de opleiding een positief of negatief advies uit. Dit advies is niet bindend, maar is vaak wel een goede indicator van de slagingskans bij de opleiding.

Besluit de studiekiezer naar aanleiding van de studiekeuzecheck voor een andere opleiding te kiezen, dan kan dit. Ook bij die opleiding moet dan een studiekeuzecheck gedaan worden.

Is de studiekiezer na de SKC gaan twijfelen over de opleiding of een negatief advies krijgen, dan biedt de HvA een gratis studiekeuzeworkshop aan.

Meer informatie over de studiekeuzecheck

Bij opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) vindt een selectie plaats. De inschrijfdeadline voor deze opleidingen is 15 januari.

De selectieprocedure verschilt per opleiding, maar bevat altijd een toets. Op 15 april ontvangen de deelnemers aan de selectie een rangnummer. Dit rangnummer bepaalt of de student wordt toegelaten tot de opleiding.

Meer informatie over de selectie (numerus fixus)

Nadat de studiekeuzecheck of selectie positief is afgerond, moet de studiekiezer zijn inschrijving zelf definitief maken. Voor 1 september moet het collegegeld betaald zijn en de HvA-collegekaart zijn aangevraagd om te kunnen starten bij de opleiding.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 november 2021

Goed onderwijs: daar staan we voor bij de HvA

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien