Hogeschool van Amsterdam

Voordelen als mbo'er op het hbo

Als mbo'er zijn er op het hbo uitdagingen. Maar je hebt als mbo'er ook veel voordelen. Welke dat zijn lees je hier.

Meer ervaring

Je bent als mbo'er meestal al wat ouder dan je klasgenoten die van de havo komen. Je kunt daardoor vaak beter beslissingen nemen. Je hebt meer school- en levenservaring dan de meeste havisten. En ook de werkervaring op jouw stageplek komt goed van pas in een hbo-opleiding.

Bewustere keuze

Als mbo'er op het hbo heb je bewust gekozen voor doorstuderen. Ook weet je meestal beter waarom je en bepaalde opleiding doet. Deze drijfveer komt zeker van pas bij het studeren aan het hbo.

Na het eerste jaar doe je het beter

Uit onderzoek blijkt dat mbo'ers het in het eerste jaar op het hbo vaak zwaarder hebben dan hun klasgenoten. Ze moeten een andere manier van leren aanleren en dat is niet makkelijk.

Daarbij komt dat de lesstof in een sneller tempo wordt behandeld dan ze gewend waren op het mbo en ook dat vraagt om extra inzet.

Uit onderzoek blijkt echter ook dat als mbo'ers het eerste jaar goed zijn doorgekomen, ze het in de volgende jaren vaak beter doen dan hun klasgenoten. Als je dus doorhebt hoe je moet leren op het hbo, zul je zien dat het je goed af gaat.

Merk je dus dat je moeite hebt om de nieuwe manier van leren aan te leren? Vraag dan om hulp bij je docent of studieloopbaanbegeleider. Zij kunnen je zeker helpen.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 oktober 2020