De verschillen tussen mbo en hbo

Op het hbo gaan de dingen anders dan op het mbo. Je moet meer zelf doen. De stof wordt sneller behandeld. En er wordt minder gecontroleerd of je je werk gedaan hebt. Dit vraagt om een andere manier van studeren dan je gewend bent. Hieronder 3 tips die je kunnen helpen bij je studie op het hbo.

Op het hbo krijg je meer lesstof dan op het mbo. Bovendien wordt niet alle stof in de les behandeld. Je zult dus veel werk in je eigen tijd moeten doen. Daarnaast geven docenten huiswerk op, maar controleren ze niet of je het gemaakt hebt. Of je de stof begrepen hebt, wordt duidelijk bij de toetsing.

Het is heel belangrijk dat je alle stof op tijd behandeld, het huiswerk op tijd maakt en zelf aangeeft als je dingen niet snapt.

Om dit goed te kunnen doen, is plannen het toverwoord. Bedenk vooraf welk huiswerk je wanneer gaat doen, plan dit in, en houd je aan deze planning.

Tip: Plan naast je huiswerk ook je vrije tijd en je eventuele bijbaantje in. Zo weet je wanneer je aan het werk moet, maar weet je ook wanneer er tijd is voor leuke dingen.

Veel oud mbo-studenten geven aan dat de mate van zelfstandigheid in het begin erg wennen is.

Op het mbo vertellen leraren wat je moet doen en controleren zij dit ook. Op het hbo vertellen leraren je nog wel wat je moet doen, maar er wordt niet meer gecontroleerd of je het ook gedaan hebt. Dat is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Op het mbo wordt bijna alle lesstof op school behandeld. Tijdens de les kun je vragen stellen en kun je het grootste deel van je werk afmaken. Op het hbo zul je een groot deel van je schoolwerk zelfstandig thuis moeten maken. Dit wordt zelfstudie genoemd.

Op het mbo wordt regelmatig getoetst of je de lesstof hebt begrepen. Op het hbo zijn er maar een paar toetsmomenten per jaar, de tentamenperiodes. Met de tentamens toetsen de docenten of je de stof beheerst. Omdat er maar een paar momenten zijn, tellen die dus extra zwaar mee.

Je zult er dus zelf voor moeten zorgen dat je bij bent met de lesstof. 4 tips hoe je dat doet:

  • Zorg dat je bij de lessen aanwezig bent.
  • Stel je vragen tijdens de les aan de docent.
  • Houd je huiswerk goed bij.
  • Begin ruim op tijd met het leren van tentamens.
  • Klop op tijd aan bij de docent of een medestudent als je iets niet snapt.

Op het hbo kun je veel hulp krijgen, maar je zult er zelf om moeten vragen. Hulp vragen is niet raar, maar hoort er juist bij op het hbo.

  • Heb je moeite met de lesstof, geef dit aan bij de docent.
  • Kun je op een specifiek gebied, zoals taal, rekenen of een bepaald vak extra hulp gebruiken, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider. Die weet welke bijlessen je kunt volgen of kent misschien een ouderejaars student die je op weg kan helpen.
  • Twijfel je over je opleiding, bespreek dit met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijken jullie dan wat je hieraan kunt doen of dat je misschien bij een andere opleiding beter op je plek bent.
  • Heb je te maken met privéomstandigheden die het studeren lastig maken? Neem contact op met de studentendecaan.

Kortom, blijf niet lopen met je vragen, maar vraag om hulp!

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 29 oktober 2020