Hoe kies je de opleiding die bij jou past?

Heb je besloten dat je wilt doorstuderen? Heel goed! Maar hoe vind je de studie die bij jou past? Dit doe je aan de hand van 3 stappen: Wie ben je en wie wil je worden? Welke opleidingen passen bij jou? Kom in actie!

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Dit is de belangrijkste stap. Jij staat centraal. Want om te weten welke opleiding bij jou past, moet je eerst weten wat jij wilt, wat je belangrijk vindt, welke kwaliteiten je hebt en wat je eisen zijn. Je maakt als het ware een profiel van jezelf.

Vind je dit lastig om te doen? Dan helpen we je graag! Meld je aan voor een gratis gesprek met een keuzecoach. Een keuzecoach helpt je in een gesprek van een half uur om jouw profiel op te stellen. Hiermee kun je vervolgens op zoek naar de opleidingen die daarbij passen.

Als je jezelf goed in kaart hebt gebracht, vallen er al een heleboel opleidingen af. Die passen niet bij wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kunt.

De opleidingen die overblijven zijn jouw mogelijkheden. Die ga je eens goed bekijken. Je bezoekt allereerst de website en onderzoekt of de opleidingen aansluiten bij jouw wensen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de website van studiekeuze123 gebruiken. Daar vind je alle opleidingen in Nederland.

Maar je kunt opleidingen ook gaan bezoeken tijden de open dagen. Daar kun je voorlichtingsrondes bijwonen en praten met studenten die de opleiding doen. Misschien kun je al zien welke opleidingen het beste aansluiten bij jouw profiel.

Tip: Ken je iemand die een opleiding doet die je interessant lijkt? Ga eens met hem of haar praten.

Om er echt achter te komen of een opleiding echt bij je past, moet je in actie komen. Je gaat naar (online) open dagen, praat met studenten, stelt je vragen aan docenten.

Je kunt bij veel opleidingen ook (online) meelopen of proefstuderen. Je volgt dan samen met studenten een echte schooldag. Je volgt college, luncht in de kantine, gaat mee naar projectgroepen. Zo ontdek je niet alleen of je de inhoud van de opleiding interessant vindt, maar ook of het gebouw, de mensen en de sfeer bij je passen.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om te kiezen? Twijfel je of je wilt gaan studeren? Of weet je niet welke opleiding bij je past? De HvA biedt verschillende vormen van begeleiding aan.

Krijg de hulp die bij jou past.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Studievoorlichting.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 juni 2022