Goed voorbereid van start

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees hier wanneer jij wat kunt doen voor een goede start.

Nog op het mbo

Terwijl je nog op het mbo zit, kun je je al voorbereiden op je hbo-opleiding.

Wil je onderzoeken of het hbo iets voor jou is? Binnen veel mbo-opleidingen kun je deelnemen aan het Keuzedeel Voorbereiding hbo. Wil je weten of jouw opleiding dit ook aanbiedt? Vraag dit dan na bij jouw opleiding.

Denk je over wel of niet doorstuderen, dan is het een goed moment om alvast deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit.

Bezoek bijvoorbeeld eens een open dag. Daar krijg je een indruk van welke opleidingen er allemaal zijn en kun je vragen stellen aan oud mbo-studenten die jou voor zijn gegaan.

Tip: Vraag eens aan een oud mbo'er welke keuze hij of zij heeft gemaakt of hoe hij de overstap naar werken of studeren heeft ervaren.

Bekijk welke studiekeuzeactiviteiten je bij de HvA vindt

Een studie kiezen doe je niet alleen.

Praat eens met de mensen om je heen. Dit kunnen je familieleden zijn, of een docent of mentor op school, of een goede vriend of vriendin.

Wat zien zij jou later doen? Wat vinden zij jouw goede eigenschappen?

Door met anderen te praten over de twijfels en vragen die je hebt, krijg jij misschien nieuwe inzichten. Die helpen je om een beter beeld van jezelf te vormen en zicht te krijgen op de mogelijkheden die er zijn.

Maar vergeet niet: de keuze is uiteindelijk aan jou. Anderen mogen je advies geven, maar laat je niet vertellen wat je moet doen. Dat bepaal jij zelf.

Vlak voor de start aan het hbo

Ook als je al een studie gekozen hebt, kun je je nog goed voorbereiden.

Ga je straks op het hbo vakken krijgen die je niet of nog niet zo goed beheerst? Verbeter dan vooraf je kennis van die vakken door ze bij te spijkeren.

De HvA biedt verschillende bijspijkercursussen aan.

Kun jij straks tijdens je studie wat extra ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent voor iemand in je gezin? Of omdat je dyslectisch bent? Omdat je psychische klachten hebt? Of omdat je een fysieke beperking hebt?

Op de HvA vinden we het belangrijk dat iedereen het beste uit zijn studie kan halen op een manier die bij hem of haar past.

Geef bij je inschrijving in Studielink aan dat je een soft landinggesprek wilt. Je wordt dan door de studentendecaan uitgenodigd voor zo'n gesprek. Jullie maken dan kennis met elkaar en kijken hoe de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen en situatie. Jullie bespreken ook welke regelingen, voorzieningen en begeleiding de HvA jou kan bieden. Het gesprek is vertrouwelijk en heeft geen invloed op je toelating of eventuele selectie.

Lees meer over de mogelijkheden

Bij de start van een nieuwe opleiding komt veel kijken. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, biedt de website Sterk van Start je verschillende handvatten en tips.

Ben jij de eerste uit jouw gezin die gaat studeren? Dan begint er voor jou straks een hele nieuwe fase in je leven. Om je alvast thuis te laten voelen, kennis te laten maken met de HvA en andere nieuwe studenten en je voor te bereiden op je studie, organiseert de Hogeschool van Amsterdam Tune In.

Door trainingen, workshops en leuke activiteiten helpen wij jou met de start van je studie. Laat je inspireren door verhalen van gastsprekers, docenten en ouderejaarsstudenten. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en ontmoet studiegenoten en docenten.

Lees meer over Tune In

Aan de start van het hbo

Aan het begin van de opleiding komt er veel op je af. Een nieuw gebouw, nieuwe studenten en docenten om je heen, nieuwe vakken, een nieuwe manier van leren...

Om je start zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we wat tips op een rijtje gezet:

Iedere opleiding organiseert een introductie. Hier leer je op een informele, makkelijke en persoonlijke manier je medestudenten en docenten kennen. Je krijgt bijvoorbeeld rondleidingen door het gebouw van je opleiding en door de stad of doet kennismakingsspellen met je nieuwe klasgenoten.

Zo heb je voor de start van je opleiding al vrienden gemaakt en weet je precies waar je alles kunt vinden.

Studeren op het hbo kan best pittig zijn. Alles is anders dan op het mbo en dan kan er veel op je af komen.

Laat je niet afschrikken, maar vraag om hulp. Ga naar je studiebegeleider en geef aan dat je wat hulp kunt gebruiken. Samen kijken jullie dan welke hulp dat moet zijn en wie jou daarbij kan helpen.

De HvA biedt haar studenten hulp aan bij studie- en taalvaardigheden. Maar ook als je door je thuissituatie hulp nodig hebt, kun je dat krijgen.

Lees meer over de hulp en begeleiding die de HvA biedt

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Studievoorlichting.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 29 oktober 2020