Van havo naar hbo

Doorstuderen na je havo aan het hbo is een logische stap. Toch zul je heel wat zaken tegen komen die anders zijn dan je gewend bent. Om de overstap van de havo naar het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen is het goed als je je vooraf oriënteert op jouw mogelijkheden en uitzoekt wat je kunt verwachten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Waarom kies je voor het hbo?

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) leidt je op voor de arbeidsmarkt. De praktijk staat centraal op het hbo. Tijdens de opleiding krijg je theorie en je leert deze toe te passen in de praktijk. Door bijvoorbeeld projecten en stages. Tijdens de opleiding doe je ook praktijkgericht onderzoek. De onderzoeksvragen waar je aan werkt komen vaak van bedrijven en organisaties in de stad.

De praktijk staat centraal op het hbo. Dat betekent dat opleidingen aansluiten bij wat er nu speelt in de maatschappij, het bedrijfsleven en bij instellingen en organisaties. Vaak krijg je les van docenten die uit het werkveld komen, of daarin werkzaam zijn. Zo leer je niet alleen de theorie, maar leer je deze direct door te vertalen naar het echte leven.

Tijdens je hbo-opleiding werk je vaak aan projecten. Dit doe je met je medestudenten in projectgroepen. Hierdoor leer je tijdens je opleiding al hoe je goed kunt samenwerken met anderen, welke rollen het beste bij je passen en hoe het er straks in het echte leven ook werkt.

Naast de theorie en de praktijk, leer je op het hbo ook door onderzoek te doen. De onderzoeksvragen waar je mee aan de slag gaat, komen uit het werkveld. Bedrijven en organisaties uit Amsterdam en omgeving geven aan wat ze graag onderzocht willen hebben. De uitkomsten uit het onderzoek worden dus direct toegepast in de praktijk.

Stages vormen een vast onderdeel van iedere hbo-opleiding. Tijdens een stage breng je wat je geleerd hebt in de praktijk. Bovendien doe je al werkervaring op en dat staat natuurlijk altijd goed op je cv.

Veel scholieren kiezen voor een hbo-opleiding, omdat deze het beste aansluit bij het beroep dat zij straks willen gaan doen. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Of als docent. Of forensisch onderzoeker. Of in de ICT.

Wat is er anders op het hbo?

Op het hbo studeer je op een andere manier dan je gewend bent. Je maakt je eigen planning, leest lange en ingewikkelde teksten, werkt samen in projecten en doet onderzoek. Sommige van die dingen deed je misschien al of kun je al goed, en aan andere dingen moet je nog wennen. Hoe groot de overstap naar het hbo is, is voor iedereen anders.

Tijdens je opleiding leer je de belangrijkste studievaardigheden automatisch kennen, maar als je voordat je start al weet wat je kunt verwachten verloopt de overstap naar het hbo meestal veel makkelijker.

Mogelijke opleidingsvormen

Het hbo kent verschillende opleidingsvormen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een vierjarige bacheloropleiding. Alle bacheloropleidingen worden als voltijd opleiding aangeboden. Je bent dan full time met je studie bezig. Maar bij veel opleidingen, kun je ook kiezen voor een deeltijd variant. Je studeert dan naast je baan.

Maar je kunt ook kiezen voor een tweejarige associate degree opleiding. Dit zijn praktijkgerichte hbo-opleidingen die samen met bedrijven en organisaties uit de stad ontwikkeld zijn. Je kunt daardoor vaak gelijk na de opleiding in die praktijk aan de slag. Ben je na het behalen van je Ad-diploma nog niet uitgeleerd? Dan kun je gemakkelijk doorstromen in een bacheloropleiding.

Met een bachelordiploma ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Maar wil je je verder specialiseren of juist verbreden in je vakgebied? Dan kun je heel goed doorstuderen met een van de vele hbo-masters.

Wat is de juiste opleiding voor jou?

Je wilt straks een opleiding doen die je leuk en interessant vindt. En waarmee je later kunt worden wat jij wilt zijn. Maar hoe vind je nou de opleiding die bij je past? Daar kunnen we je bij helpen.

Op hva.nl/studiekeuze leggen we uit hoe het studiekeuzeproces werkt en welke stappen jij kunt zetten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 september 2021