Programma Ondernemerschap

Succesvolle subsidieaanvraag ‘Generation Blockchain'

Europese Erasmus+ Cooperation Partnership

9 mrt 2022 09:05 | Ondernemerschap

De Hogeschool van Amsterdam is uitgenodigd om deel te nemen aan het tweejarige project ‘Generation Blockchain’, geleid door de Poolse University of Szczecin. Het project haakt in op de blockchain-technologie en de snel veranderende economie die het met zich meebrengt.

De blockchain-technologie maakt een wereldwijde en snelle opmars, die van grote invloed is op terreinen als het bedrijfsleven, de financiële wereld, de technologie en zelfs op de kunstsector. Ook binnen Europa zal het bedrijfsleven ingrijpend veranderen en daardoor ontstaat een verschuiving van carrièremogelijkheden. Om mee te gaan in deze veranderingen, is het van cruciaal belang dat we ons op een proactieve manier aanpassen aan deze nieuwe technologieën.

'Alles zal op een dag getokend en verbonden worden door een blockchain.'
Fred Ehrsam, Medeoprichter Coinbase.

Wat en wie wil het project bereiken?

Het Generation Blockchain-project zet in op het vergroten van kennis bij studenten en docenten van de blockchain-technologie en beoogt blockchain-concepten en toepassingen te integreren in academische disciplines, onderwijs, onderzoek, industrie en bestuur. Het onderwerp sluit goed aan bij de 3-D's van het HvA Instellingsplan. Generation Blockchain valt onder de verantwoordelijkheid van de Dean Rogier Busser van AMSIB. Ingrid Wakkee, Lector Entrepreneurship, heeft een adviserende rol.

Vanuit het lectoraat Entrepreneurship wordt vooral met interesse gekeken naar de mogelijkheden die ontstaan voor studentondernemerschap, en naar hoe blockchain kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe (innovatieve, duurzame en inclusieve) businessmodellen.

De bijdrage van AUAS richt zich in eerste instantie op een onderzoek, met steun van alle andere partners, naar waar en hoe blockchainconcepten kunnen worden geïntegreerd in het onderwijs.

Het onderwerp vereist een multidisciplinaire aanpak. Het heeft een sterk businessgerelateerde kant, maar de IT-kant neemt ook een belangrijke plek in. Daarom werken docenten van AMSIB samen met docenten van FDMCI-IT (Minor Blockchain).

Concrete doelstellingen:

  • Generatie Blockchain Audit en Framework: dit belicht de wijze waarop blockchain momenteel wordt onderwezen in IHO's in heel Europa.

  • Generation Blockchain Online Course: een cursus die flexibel, inclusief leren mogelijk maakt in een interactief en gedigitaliseerd platform.

  • Inverted Learning Open Educational Resources: de deelnemende business schools in de partnerlanden zullen de nieuwe onderwijsmethoden testen en verbeteren.

Internationaal consortium

Het projectconsortium bouwt voort op eerdere projecten zoals het succesvolle Erasmus+ Strategic Partnership project ‘Generation Data’. Ook zijn twee van de partners van het consortium op dit moment betrokken bij het Digital Innovation project (ook een knowledge alliance project van Erasmus+). Dit is een separaat project waar ook Dr Ingrid Wakkee en onderzoekers van het lectoraat Entrepreneurship bij betrokken zijn. Deze succesvolle samenwerking was een van de redenen voor het consortium om de HvA opnieuw te betrekken in een volgend project.

Consortium partners

  • Penvoerder: University of Szczecin, Poland

  • University of Porto, Portugal

  • Hogeschool van Amsterdam – FBE/AMSIB & FDMCI /ICT.

  • Frankfurt Blockchain Centre, Frankfurt University , Duitsland – een expert op gebied van Blockchain en in de lead voor het ontwikkelen van Open Educational Resources.

  • European E-learning Institute, Denemarken – gespecialiseerd in immersive educational environments en digitale onderwijstechnieken.

  • Momentum, Ierland – een van Ierlands leidende organisaties op gebied van bedrijfstrainingen. Werkt samen met meer dan 100 SMEs (Small & Medium Sized Enterprises) en HPSU (High Potential StartUps).

Projectteam

Lector Ingrid Wakkee

FBE – docent/onderzoeker Mike Russell (AMSIB) en nog te bepalen teamleden

FDMCI – docent en teamcoördinator software engineering HBO-ICT Pieter Leek

FBE International Centre – project management

Meer informatie

Meer weten over dit project? Neem contact op met Mike Russell of Bernard Smeenk.