Programma Ondernemerschap

Project SmartUp: van onderzoek naar tools

Vier praktische producten voor ondernemers en docenten

9 feb 2022 14:31 | Ondernemerschap

Het vroegsignaleren van problemen binnen een onderneming is belangrijk om de overlevingskansen van die onderneming te vergroten. Niet alleen de ondernemer speelt hierin een rol, ook adviseurs kunnen helpen. Binnen het project SmartUp is onderzoek gedaan naar de verschillende bedrijfsfases en de problemen die daarin kunnen ontstaan en zijn tools ontwikkeld om de fase waarin een bedrijf zit te analyseren.

Het doel van SmartUp is het identificeren en interpreteren van vroege waarschuwingssignalen van een bedrijfscrisis. Dit biedt de mogelijkheid om tijdig maatregelen te nemen, waardoor de kans op overleving of zelfs groei van het bedrijf groter wordt.
Lees ook het artikel over SmartUp uit het Jaarverslag Ondernemerschap 2020

Met een internationaal consortium is er twee jaar hard gewerkt aan het SmartUp project. SmartUp heeft nu vier producten gelanceerd, allen online beschikbaar. Als docent kun je alle SmartUp-producten in een cursus integreren.

Vier SmartUp tools:

  • SmartUp Framework - voor organisaties en beleidsmakers:
    een uitgebreid document dat basiskennis biedt over het thema vroegsignalering.
  • SmartUp Curriculum – voor docenten, trainers en bedrijfsadviseurs:
    modules met kennis en tools voor tijdig ingrijpen bij een bedrijfscrisis.
  • SmartUp Online Cursus – voor ondernemers:
    ondernemers volgen een leertraject over management en ondernemerschap. Het biedt ondersteuning bij het voorkomen van een crisis door snel te kunnen ingrijpen.
  • Business Health Check – voor ondernemers:
    it is een vragenlijst die ondernemers kunnen gebruiken om te kijken of er mogelijke (vroeg)signalen zijn van een crisis, zodat ze (tijdig) in actie kunnen komen.


Trainersguide voor docenten en trainers

Door de kennis en attitudes van docenten en bedrijfsadviseurs op het gebied van bedrijfsfalen te vergroten, heeft SmartUp invloed op de effectiviteit van ondernemerschapstrainingen. De bronnen kunnen gebruikt worden in klassikale leersessies, werkgroepsessies, online trainingen, of bij één-op-één coaching.

Bekijk de trainersguide

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bekijk de trainersguide

Erasmus+ programma

SmartUp is een project in het kader van het Erasmus+ programma dat door de Europese Unie wordt gesubsidieerd via de regeling 'Samenwerking voor innovatie en de uitwisseling van goede praktijken' dat de samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding ondersteunt.
Bekijk de projectnieuwsbrief