Programma Ondernemerschap

SDG12 & Entrepreneurship

Over het Global Entrepreneurship Week-event met Karin van IJselmuide (Nevi) en Jermain van der Graaf (Rebottled)
Gepost op: 24 nov 2020 | Ondernemerschap

Op welke manier kan je met innovatie en ondernemerschap een bijdrage leveren aan de circulaire economie? Karin van IJselmuide (Nevi) en Jermain van der Graaf (Rebottled) lieten tijdens het webinar SDG12 & Entrepreneurship zien hoe zij allebei op hun eigen manier hier dagelijks mee bezig zijn.

Duurzame productie en duurzame consumptie overal op de kaart zetten, dat is waar Karin zich mee bezighoudt. Onder andere vanuit haar rol bij Nevi, een platform waar alle inkoopprofessionals van Nederland samenkomen en waar maatschappelijk verantwoord inkopen hoog op de agenda staat.

“Bepaalde grondstoffen zijn over 10 jaar gewoon op”

“We zijn goed bezig in Nederland, maar we moeten ook op bepaalde punten nog echt aan de bak. Een van die punten is hoe wij omgaan met het scheiden van ons afval. Dan heb ik het niet alleen over wij als burgers, maar ook de afvalcentrales. Wat wij in Nederland als circulair afval bestempelen bleek voor een groot deel afgevoerd te worden naar Turkije en daar verbrand, dat moet natuurlijk anders. Ook moeten we goed kijken hoe we omgaan met onze grondstoffen. Bepaalde grondstoffen zoals koper, maar ook grondstoffen waar je smartphone van wordt gemaakt, zijn over tien of twintig jaar gewoon op”.

Dutch Wheel

Nederland heeft een ambitieus plan opgesteld met als doel dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Ambitieus, maar volgens Karin zeker haalbaar. Inkoopafdelingen bij bedrijven vinden het vaak moeilijk om te bedenken waar ze moeten beginnen. Hier kan het door NEVI-Purspective ontwikkelde Dutch Wheel’-model bij helpen. Dit model beschrijft de interactie tussen duurzame initiatieven, beleid en strategie (Dutch Wheel 1) en het bestaande inkoopproces (Dutch Wheel 2). Deze ‘wielen’ zijn verbonden en roteren voortdurend, wat de continu stroom tussen beleid en de praktische implementatie van duurzaam inkopen zichtbaar maakt.

“Uiteindelijk bespaar je met een circulaire economie niet alleen uitstoot van CO2, maar creëer je ook veel extra banen. Het dwingt je als organisatie na te denken over de toekomst van je bedrijf, de continuïteit. Het laat je ook samenwerken met verschillende partners, met de overheid en wellicht zelfs met concurrenten. Ketens gaan zich verbinden en verkorten, denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als je alleen nog maar lokaal gaat inkopen”.

Circular lighting

Een mooi voorbeeld van circulaire samenwerking dat Karin tijdens het webinar aanhaalt is Philips, Engie-services en Schiphol Group. Philips verkoopt circulair licht aan een terminal van Schiphol (circular lighting). In de samenwerking zijn Philips en Engie-service samen verantwoordelijk voor de energiezuinige led-lampen van de terminal. Schiphol bespaart op deze manier 50% elektriciteit. Als het contract afloopt kan Philips de lampen terugnemen en bij een andere klant plaatsen of recyclen.

Rebottled

Jermaine van der Graaf is oud-student van de HvA en founder van de 100% circulaire onderneming ‘Rebottled’. Tijdens zijn studententijd ontstaat het idee voor deze onderneming, het transformeren van wijnflessen tot drinkglazen. Eerst gewoon als student met de lege wijnflessen uit zijn studentenhuis en een kleine glassnijder, nu bijna vijf jaar later staat er een circulair en sociaal bedrijf waar 24 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagelijks aan het werk zijn en draagt het bedrijf bij aan het streven naar een volledig circulaire economie.

Recyclen

Dagelijks worden er 440 miljoen lege wijnflessen weggegooid. De redenen zijn simpel, veel wijnflessen hebben een andere vorm en om hergebruik mogelijk te maken zou je meerdere machines nodig hebben om ze te kunnen recyclen. Ook wordt de meerderheid van de flessen in het buitenland geproduceerd en het is gewoonweg goedkoper om glas nieuw te produceren.

Revolutie

Deze manier van omgaan met ons afval is iets wat Jermain met Rebottled wil veranderen. Rebottled wil een revolutie in de glasindustrie starten en zo de weg inslaan naar een circulaire en inclusieve economie. Door als onderneming in vijf jaar uit te groeien naar een volwassen sociale onderneming met onder andere een partnership met Libbey, een van de grootste glaswerkfabrikanten wereldwijd, zijn ze hier hard naar op weg. De ‘environmental footprint’ die de onderneming achterlaat is indrukwekkend, ten opzichte van normale glasproductie besparen ze 99% aan CO2 uitstoot, 98% aan water en 73% aan energie.

Wendbaar

Jermaine geeft aan dat het runnen van je eigen bedrijf stressvol kan zijn, zeker nu in deze tijd waarin ze de B2B markt bijna volledig zagen opdrogen. Door zich flexibel en wendbaar op te stellen als ondernemer houden ze zich goed staande. In plaats van de B2B markt hebben ze hun focus verlegd naar e-commerce, de volledig vernieuwde website lanceert binnenkort. Ook verleggen ze hun focus van nationale markt naar de internationale markt.

Begin gewoon

Er zijn zeker ook lessen getrokken uit de afgelopen vijf jaar, Jermaine hoopt dat de nu startende studentondernemers daar weer van kunnen leren. “Blijf gefocust op wat je wil bereiken, laat je niet afleiden door alles wat voorbij komt. Denk groot! Zorg dat je een goed verhaal en een goede pitch hebt. Vooruitgang gaat langzaam, probeer in kleine stapjes te verbeteren en wacht niet op het perfecte product of het perfect moment, begin gewoon!”

Deze blog is onderdeel van een serie waarin we terug kijken op de Global Entrepreneurship Week 2020 die mede mogelijk wordt gemaakt door het Centre for Economic Transformations van de Faculteit Business & Econome van de Hogeschool van Amsterdam