Programma Ondernemerschap

Interview met student Nikkie de Blok

Student Voeding en Diëtetiek aan de HvA
Gepost op: 12 jan 2021 | Ondernemerschap

Nikki de Blok zit in haar derde jaar Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Rondlopend met een idee in haar hoofd over het opstarten van een eigen onderneming spreekt ze medestudent en eigenaar van de onderneming Protamine. Hij raadt haar aan te kijken in het Venture Center van de HvA, hier kunnen alle studenten aankloppen die (willen) ondernemen of hiermee kennis willen maken. Daar werd ze gevraagd deel te nemen aan het 5K programma.

Het 5K programma is een verdiepingsprogramma voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam die interesse hebben in duurzaam, innovatief en inclusief ondernemerschap. Het is eigenlijk een eerste verkenning op het gebied van ondernemerschap. “Ik heb inmiddels drie workshops van het 5K programma bijgewoond. Ik vind het mooi dat je meer inzicht krijgt in ondernemerschap, maar dat er ook veel aandacht wordt besteed aan de groei en het laten doorgroeien van je onderneming”.

Global Entrepreneurship Week

Tijdens de Global Entrepreneurship Week volgt Nikki veel van de georganiseerde events. Onder andere twee Meet the Founders, de 10K Masterclass, de ronde tafel over inclusiviteit en een bijeenkomst van Venture Capital’. “Ik heb Bart (programmamanager ondernemerschap op de HvA en mede-initiatiefnemer van het Venture Center) gevraagd wat hij mij zou aanraden te volgen en dit was waar we op uitkwamen.” Het meeste indruk heeft toch wel de 10K Masterclass en de Meet the Founders sessies gemaakt. Tijdens Meet the Founders vertelt een ondernemer hoe ze hun team hebben gevormd, welke hulp ze hebben gekregen en komen veel ups en downs aan bod. Ben Conard van Five North Chocolate is te gast in een van de sessie om te vertellen over de start en ontwikkeling van zijn bedrijf. “Vooral hoe hele kleine keuzes, grote gevolgens kunnen hebben vond ik mooi om te zien. Hoe je keuze om Duits te leren uiteindelijk via een uitwisselingsproject er voor kan zorgen dat je een bedrijf start”. Ook Elles Roeleveld en Anet van Haaster vertellen in een sessie hoe zij een onderneming gestart zijn in de lingeriewereld. Waar ze met behulp van een nieuwe 3D-breitechniek vrouwvriendelijke én duurzame bh’s maken. “Deze manier van duurzaam ondernemen had ik nog nooit gezien en was heel interessant”.

Masterclass

De 10K Masterclass over verschillende gedragsstijlen was zowel live op de HvA locatie Fraijlemaborg als digitaal vanaf huis te volgen. “Ik volgde de workshop digitaal en hoewel de moderator wel probeerde dit in goede banen te leiden door de digitaal aanwezigen via de chat bij de masterclass te betrekken, merk je toch dat het heel lastig is om lange tijd betrokken te blijven als je achter een beeldscherm zit. Het was interessant om te zien tijdens deze masterclass welke verschillende communicatie/gedragsstijlen er zijn (DISC) en welke invloed ze hebben. Dat niet alleen alleen jouw manier van communiceren van invloed is op een situatie, maar ook dat het invloed heeft op hoe mensen zelf graag aangesproken willen worden. Het was mooi om te zien dat het belangrijk is voor het goed functioneren van een team om mensen in dat team te hebben met een verschillende gedragsstijl.”

Ronde tafel

De ronde tafel over Inclusiviteit bracht naast een mooie discussie ook een gevoel van ongemakkelijkheid. “Voor mij is werkelijk iedereen gelijk, dat dit kennelijk niet voor iedereen geldt, verbaast mij en het geeft mij een ongemakkelijk gevoel. Ik denk dat ik zelf rolmodellen niet heel erg nodig heb, of het moet heel onbewust gaan. Ik vind het wel heel goed dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om voor iedereen zoveel mogelijk rolmodellen te kunnen bieden, zodat iedereen zich gehoord voelt. Dat ik dat niet ervaar betekent niet dat het er niet is.” In veel evenementen van de afgelopen week komt naar voren dat netwerken heel belangrijk is bij ondernemerschap. “Ja, ik gebruik wel mijn netwerk en zoek dit vooral dichtbij. Mijn vriend vraag ik hulp als het gaat om digitale vraagstukken waar ik tegenaan loop, een andere vriend van mij is student Accountancy en mijn broer is afgestudeerd bij de opleiding Bedrijfseconomie. In die cirkel vraag ik advies, soms ga ik een stapje verder zoals mijn gesprek met Tim van Protamine waar ik in het begin over vertelde, op die manier kom ik steeds een stukje verder met mijn ideeën.”