Programma Ondernemerschap

10K Masterclass - First Impressions

door Anke van Luijt (Maniera) & Bart van Grevenhof
Gepost op: 19 mrt 2019 | Ondernemerschap

We sluiten het 10K programma altijd af met een Dragons’ Den. Deze organiseren we in een fabriekshal waar de 10K-startups een zware deur moeten openen, naar het midden van de ruimte moeten lopen en vervolgens moeten pitchen voor de Dragons, een jury van gatekeepers van het Amsterdamse Startup Ecosysteem. De vraag die de Dragons moeten beantwoorden is: Staat hier een studententeam met een plannetje of een serieuze startup met een businessplan.

De weg van de deur naar de X - die in de fabriekshal de plek markeert waarvandaan de startups hun pitch moeten geven - is ongeveer twintig meter en je doet er zomaar 10 seconden over, voordat je er staat. 10 seconde waarin je nog niks hebt gezegd, maar waarin je zéker een eerste indruk maakt bij de Dragons.

Anke: Dat zijn dus 10 seconden waarin de Dragons wel een beeld hebben, maar nog geen woord hebben gehoord of gelezen, en hoe oneerlijk dat ook is: Beelden worden krachtiger en vele malen sneller verwerkt door het brein dan woorden en worden daardoor door het brein voorgetrokken. Daarbij worden ze ook nog eens beter onthouden dan woorden.

Bart: Zelfbewust zijn is één van de belangrijkste kwaliteiten voor elke ondernemer én dat gaat verder dan het beeld dat jij zelf hebt van je sterke- en zwakke kanten. Als je echt zelfbewust bent dan ben je in staat om in de spiegel te kijken en te zien wat iemand anders ziet. Vervolgens stelt dit je ook in staat om zelf te beïnvloeden hoe iemand jou ziet.

Anke: Tijdens de masterclass kijk ik met de 10K deelnemers, hoe je als studentondernemer het beeld dat anderen van je hebben kan beïnvloeden en ervoor kan zorgen dat je de gunfactor krijgt. Proefondervindelijk hebben we aan kunnen tonen dat degenen die zich goed verzorgen en kleden ook degenen zijn die serieus worden genomen, eerder vertrouwen winnen, de leukste opdrachten krijgen, en overall hoger ingeschat worden qua bekwaamheid, sympathie en betrouwbaarheid.

Bart: De masterclass ‘zien’ die Anke bij ons in de intensive week geeft is altijd weer een groot succes en we horen elke keer dat studenten de volgende dag vertellen dat ze iets langer hebben nagedacht over hun zelfpresentatie van die dag. Dit zelfbewustzijn waarin ze laten zien dat ze weten wie ze zelf zijn, wat hun boodschap is en aan wie ze die over willen brengen, kunnen ze op tal van moment tijdens het ondernemen inzetten.

Masterclass: First impressions ‘Zien’

Expert: Anke van Luijt (Trainer, consultant & eigenaar van Maniera )

Kerncompetentie: Self-awareness & Self-efficacy (Entrecomp )

Binnen het 10K Pre-Incubator programma van de HvA hebben de masterclasses een bijzondere plek. We nodigen elk half jaar zeven experts uit om de ‘rugzak’ van de studenten die aan 10K meedoen te vullen met kennis en vaardigheden. Het doel: hen de gereedschappen mee te geven die ze de eerste drie jaar van hun startup nodig zullen hebben om zich te kunnen meten met de (meer ervaren) concurrentie. In deze blog – die we schrijven in samenwerking met de experts - kijken we naar de redenen waarom deze thema’s van belang zijn voor de 10K-deelnemers.