Hogeschool van Amsterdam

Medezeggenschap

Van gratis rechtshulp tot een leenbakfiets voor je verhuizing

ASVA doet het voor je

6 dec 2021 10:40 | Medezeggenschap

Heb je last van late roostering? Vind jij het ook oneerlijk dat je geen derde herkansing krijgt wanneer je je tentamen door corona moet missen? Studentenvakbond ASVA is er voor jou! Met HvA-studenten Emma Buining (foto; Sportkunde) en Andra Geurtz (HBO-ICT, secretaris) is onze hogeschool dit jaar dubbel vertegenwoordigd in het bestuur.

De vakbond is niet alleen een voorvechter, het is ook een hele praktische organisatie voor studenten in het Amsterdamse. Zo kun je bij ASVA terecht voor onder andere juridische bijstand, leenfietsen, leenspullen en cursussen. Emma, dit jaar voorzitter: ‘Bij ASVA doen we echt hele vette dingen, waar zeker HvA-studenten veel aan kunnen hebben. Maar ik merk dat bijna niemand op de HvA ons kent en dat vind ik jammer. Het zou heel fijn zijn als iedereen ons weet te vinden als die ons nodig heeft.’ Andra, dit jaar secretaries, vult aan: ‘We bieden studenten ontzettend veel: van een bakfiets om allerlei zooi te verhuizen tot gratis rechtshulp, en van nuttige trainingen tot chille baantjes.’

Versterkt geluid

Het versterkte geluid van een vakbond sprak Emma het meest aan. ‘Als je in je eentje begint te schreeuwen kom je niet zo ver. Het trok me dus erg aan om samen één geluid te laten horen en te knokken om dingen ten goede te veranderen.’ Een van de vele thema’s waar de ASVA zich sterk voor maakt, is voor fysiek en toegankelijk onderwijs. Ook tijdens deze pandemie. ‘Daarnaast realiseren wij ons ook dat studeren meer is dan alleen leren; er moet meer aandacht komen voor het welzijn van studenten; zowel op sociaal-veiligheidsgebied als op mentale gezondheid.’ Andra: ‘En voor de studenten die uit huis willen, maken wij ons hard voor meer, betere en vooral betaalbare kamers.’

ASVA is de studentenvakbond voor alle Amsterdamse studenten, en daarmee dé belangenbehartiger om jouw zorgen aan te kaarten. Al meer dan 75 jaar is het een gewichtige stem in de landelijke en lokale politiek en de onderwijsinstellingen. Dat doen zij bijvoorbeeld door te lobbyen in de gemeente, in gesprek te gaan bij de RAR (Reizigers Advies Raad) en onafhankelijk onderzoek te doen naar de huidige staat van het onderwijs. De bond voert ook actie: van de Maagdenhuisbezetting tot demonstraties op de Dam, ASVA zet alles op alles.

Lees hier nog even wat ASVA eigenlijk is

Samen met ASVA strijden voor de belangen van studenten? Word actief bij ASVA! Er staan enkele vacatures open , maar je kunt ook vrijwilliger worden. Heb je geen tijd? Word dan lid!

Volg ASVA op Instagram of op TikTok