Verschil maak je al in je eentje

28 mrt 2022 09:55 | Medezeggenschap

Via de communicatiekanalen hebben jullie waarschijnlijk al veel meegekregen over het belang en voordelen van medezeggenschap. Ik hou het daarom graag persoonlijk, met de gedachten dat er mensen zijn die zich kunnen herkennen in mijn verhaal.

Op de basisschool liep ik vaak tegen van alles en nog wat aan maar toen was ik - voor mijn gevoel - nog te jong om mijn stem goed te laten horen. Vervolgens ging ik naar de middelbare school en daar liet ik mijn ongenoegen zien door heel opstandig te zijn: pauzes die raar ingedeeld werden besloot ik langer te houden en een gymles die te ver werd gepland waardoor we onmogelijk op tijd op school konden komen, besloot ik over te slaan - samen met mijn klasgenoten. Jullie zullen vast begrijpen dat niemand hier uiteindelijk beter van werd. Zowel de school niet als ik niet.

Achteraf besefte ik ook dat hoe meer ik mij ongehoord voelde, des te meer ik mij ergerde aan hoe het er op school aan toeging. Hierdoor had ik ook veel minder plezier op de middelbare school. Ik voelde me niet betrokken, de gedachte dat andere leerlingen nu hetzelfde moeten doorstaan maakt mij onrustig en bezorgd. Laat dat nou net de drive zijn dat ik ervoor koos om vorig collegejaar een jaar zitting te nemen in de CMR!

En dan hoor ik jullie denken: waarom zegt hij dit? Nou, omdat ik weet dat er studenten zijn met soortgelijke verhalen. Studenten die graag constructief samenwerken met de opleiding, faculteit, met de HvA. Precies dat is het belang van medezeggenschap:

1) Medezeggenschap biedt de mogelijkheid om je stem te laten horen en je ook daadwerkelijk gehoord te voelen.
2) Betrokkenheid met de HvA neemt toe omdat je weet hoe bepaalde beleid tot stand komt en omdat je een netwerk opbouwt.
3) De HvA heeft medezeggenschap nodig omdat het belangrijk is dat het beleid nog eens wordt getoetst of van advies wordt voorzien, door een orgaan die de community vertegenwoordigd.

Op de middelbare school leidde niemand mij naar de leerlingenraad, daarom ben ik zo ontzettend blij dat er bij de HvA zoveel wordt gedaan om de medezeggenschap wél onder de aandacht te brengen. Ze willen jou, jullie, ons aan de de tafel. Dus schuif zeker aan!