Ook een eenling kan verschil maken: jij misschien?

23 mrt 2021 22:00 | Medezeggenschap

Als politieke junkie kan ik rustig zeggen dat het historische parlementsverkiezingen waren. Niet om de zoveelste ruk naar rechts, tenslotte is de VVD al tien jaar de grootste en is extreemrechts al langer vertegenwoordigd in ons parlement. Maar historisch was het allereerste parlementslid met een hoofddoek, en vooral: die ene zetel voor Bij1, een partij opgericht en geleid door een zwarte vrouw. Put daar inspiratie uit, zou ik zeggen.

De eerste parlementariër met hoofddoek, en de eerste partij van een zwarte vrouw in de Kamer. Dat is nog nooit eerder vertoond en maakt door aanwezig te zijn in de Tweede Kamer al een verschil.

Er zullen er een hoop onder jullie nu denken: o ja? Ja! Dit is dus de tegenmacht. Vier jaar lang zullen mensen – of ze willen of niet – blootgesteld worden aan de ideeën van diegene die dat ene stoeltje bezet. Diegene kan mede sturen waar het gesprek over gaat, welke oplossingen er (niet) aangedragen worden en in welke richting de discussie zich beweegt. Dit is hoe je invloed uitoefent en het gebruikt in het belang van iedereen. Daarin kan ook een eenling een verschil maken. Als ze dan ook nog aansluiting en een constructieve samenwerking kan vinden met andere fracties, wordt die rol verder vergroot.

Op de HvA kennen we dit ook. Op elk niveau – hogeschool, faculteit, opleiding – hebben wij een medezeggenschapsraad. Twee keer per maand zit je aan tafel met de directie. Dat kan de collegevoorzitter zijn, of de decaan of de opleidingsmanager. Topoverleg dus! Je krijgt de gelegenheid te spreken namens je mede-HvA’ers, dus je hebt echt iets te zeggen. Ben je student, dan krijg je ook nog een vergoeding. Tel erbij op dat je veel mensen leert kennen en bestuurlijke ervaring opdoet. Je maakt als eenling dus een verschil voor anderen én voor jezelf. Iets voor jou misschien? Ik denk het wel!