Marco Kloek

De Centrale Medezeggenschapsraad stelt zich voor

19 apr 2017 09:42 | Medezeggenschap

In deze rubriek stellen wij regelmatig een CMR lid aan jullie voor door middel van een persoonlijk interview. Deze week is dat student-lid van de centrale medezeggenschapsraad; Marco Kloek

Wie ben je en wat is je functie binnen de CMR?

Ik ben Marco Kloek en ik ben vierdejaars lid van de Centrale Medezeggenschapsraad. Hiernaast ben ik al 5 jaar lid van de faculteitsraad FDMCI (Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie), waarvan 3 jaar als penningmeester. Verder ben ik voormalig lid en voorzitter van de opleidingscommissie HBO-ICT. Binnen de CMR ben ik vicevoorzitter van de commissie Financiën en Reglementen, lid van de commissie Personeel en Onderwijs en oud voorzitter van het StudentenOverleg.

Heb je verder nog hobby’s naast de CMR?

Naast de medezeggenschap ben ik in mijn buurt coördinator van de buurtpreventie en heb ik een klein bedrijfje in EHBO en BHV voor evenementen, en binnenkort ook voor opleidingen. Verder ben ik binnen de HvA nog voorzitter van de Raad van Toezicht van mijn studievereniging; Studievereniging Innovatie en Technologie (SIT). Hiernaast vind ik het leuk om te gamen en films te kijken en ben ik een zelfbenoemde Schotse whisky-expert.

Waarom heb je ervoor gekozen om in de CMR te gaan?

Mijn carrière binnen de medezeggenschap heeft een lange geschiedenis. Deze is eigenlijk begonnen in 2010, toen Marja van Bijsterveld nog minister van Onderwijs was en medezeggenschap heeft ingesteld voor studenten op het MBO. Vanuit daar ben ik betrokken geraakt bij het opzetten van medezeggenschap bij mijn eigen MBO opleiding. Één van de eerste dingen waar ik naar heb gekeken toen ik op de HvA kwam na mijn MBO studie was ‘Is hier ook iets van medezeggenschap?’, en toen ik hier nog geen maand zat waren de tussentijdse verkiezingen van mijn faculteitsraad. Zoals sommige mensen zeggen ben ik ‘gekomen en niet meer weggegaan’. Het jaar daarop ben ik verkozen tot CMR raadslid en hier ieder jaar weer voor herkozen. Hiermee ben ik momenteel het langst zittende student-lid in zowel de faculteitsraad als de CMR. Ik heb altijd hart voor deze zaak gehad.

Voelt dit als een voorbeeldfunctie?

Nee. Ik vind de medezeggenschap een manier om bij te dragen aan de Hogeschool, maar het is zeker geen voorbeeldfunctie. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan deze instelling, bijvoorbeeld door in het bestuur van een studievereniging te gaan.

Had je een bepaald doel voor ogen toen je bij de CMR kwam?

Nee, ik ben er eigenlijk in gegaan om op mijn manier een bijdrage te leveren. Hier zat geen specifiek doel aan vast, behalve dan van de HvA een nóg betere instelling te maken. Ik denk dat dit is gelukt en dat ik op een hoop manieren voor verbeteringen heb gezorgd. Een voorbeeld is dat we studenten meer hebben betrokken bij de organisatie, zoals bij het kiezen van de nieuwe catering.

Wat zijn jouw sterke eigenschappen als CMR lid?

Ik heb veel dossierkennis en ik bouw snel verdere kennis op. Hiernaast weet ik veel van het politieke landschap binnen de HvA en ik weet ook bij welke mensen ik moet aankloppen als er iets geregeld moet worden. Daarnaast beschrijven sommige mensen mij wel eens als een ‘vergadertijger’ en geven ook vaak eerder op dan ik. Ik suf niet weg tijdens vergaderingen en ben altijd scherp.

Denk je dat jouw achterban jou ziet als de ‘spokesperson’ van jouw opleiding?

Nee, want ik heb altijd heel duidelijk gemaakt dat ik niet 1 opleiding wil vertegenwoordigen. In de CMR moet je faculteit overstijgend kunnen denken en besluiten en niet alleen vanuit je eigen opleiding. We hebben bij de HvA rond de 80 opleidingen en deze moeten allen vertegenwoordigd zijn, van HBO ICT tot MWD.

Waar ben je op dit moment mee bezig binnen de CMR?

Ik ben op dit moment bezig met het nieuwe faciliteringsreglement van de medezeggenschap, privacy- en ICT-dossiers, het nieuwe allocatiemodel en de nieuwe huisvestingsplannen. Eigenlijk met alle zaken die momenteel via juridische zaken lopen, bijvoorbeeld ook het studentenstatuut. Hiernaast uiteraard ook met alles wat in de reguliere raadsvergadering langs komt.

Wat wil je dit jaar bereiken?

Ik zou graag de herijking van het faciliteringsreglement en het allocatiemodel bereiken en een gedegen huisvestingsplan voor de komende jaren, waarin de faculteiten die wat meer zouden kunnen samenwerken, dichter bij elkaar komen te zitten.

Wat vind je het leukste aspect van de CMR?

Het leukste aspect vind ik het politieke klimaat en het spel wat hierbij komt kijken. Het is anders dan hoe je in het bedrijfsleven je dag doorgaat en een heel ander wereldje. Dit brengt je tot bepaalde uitdagingen die ik erg leuk vind.

Bedankt voor dit interessante interview, is er verder nog iets wat je kwijt wilt?

Als mensen nog iets willen weten over de medezeggenschap bij de HvA, ben ik altijd bereikbaar. Wat belangrijk is voor mensen om te weten als ze de medezeggenschap in gaan; je bent medezeggenschap en geen zeggenschap; je adviseert op beleid, je maakt het niet. Verder nog een persoonlijke notitie: het partijenstelsel is een heel slecht idee voor de medezeggenschap. De HvA is niet groot genoeg om een gedegen vertegenwoordiging van studenten te krijgen.

Interview door Lisa Ubachs
Lid commissie communicatie Centrale Medezeggenschapsraad