Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Hoe goed scheid jij je afval?

Doe mee met de dagboekstudie van BASSTA over afval scheiden in stedelijke huishoudens en draag ook bij aan een fijne en schone buurt

11 mei 2021 12:49 | Urban Technology

Wil jij ook best afval scheiden, maar vind je het soms gedoe? In steden zonder kliko’s of afvalinzamelingspunt in de buurt is afval scheiden niet voor iedereen makkelijk te noemen. En in een klein appartement op vier hoog heb je nauwelijks plek voor alle benodigde prullenbakken. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) doet met BASSTA onderzoek naar betere afvalscheiding door huishoudens in de stad. Hoe zou jij graag je afval kwijt willen bij jou thuis? Doe mee met de dagboekstudie en laat van je horen!

Het is niet meer mogelijk aan te melden, de dagboekstudie is inmiddels begonnen.

Met jouw deelname kunnen we achterhalen hoe stedelijke huishoudens hun afval scheiden, waar het nog niet zo goed gaat en hoe we dit kunnen verbeteren middels gedragsinterventies. Ook voor de mensen die nu nog niet (graag) afval scheiden. Met een duidelijke uitleg hoe en waarom deze interventies werken, is het streven dat zoveel mogelijk Nederlandse stedelijke gemeenten hiermee aan de slag gaan. Met ongeveer 8 miljard kilo huishoudelijk afval per jaar in Nederland zorgt elk percentage betere scheiding voor enorme resultaten. We moeten in 2050 per slot van rekening volledig circulair zijn.

Hoe ziet deelname eruit?

Je krijgt leuke, korte opdrachten van maximaal 10 minuten. In een doe-boek vul je de resultaten in die iets zeggen over je afvalgedrag. Hiermee geef je ook aan wat (on)prettig of (on)handig is rondom de afvalinzameling bij jou thuis. Dat is nuttige informatie voor jouw gemeente en afvalinzamelaar, die kunnen daarmee hun werk verbeteren. Bovendien help je landelijk onderzoek naar een schonere toekomst. Jouw bijdrage helpt dus enorm!

Een vereiste is wel dat je op een plek woont waar je geen eigen kliko’s hebt, maar waar je wel afval kan scheiden door gebruik te maken van gezamenlijke voorzieningen zoals ondergrondse containers.

Wanneer?

Geef je op en krijg eind mei het doe-boek thuisbezorgd. De onderzoekers zullen dan ook nog iets meer uitleg geven. Je mag zelf kiezen op welk moment je de opdrachten doet. Na een week komen de onderzoekers het doe-boek gewoon weer ophalen. Heb je nog vragen? Mail projectleider Maarten Mulder.

Door deel te nemen maak je kans op een van de drie cadeaubonnen van bol.com ter waarde van €50!