Kenniscentrum Techniek

Preventie in het sociaal domein

wat is effectief welzijnswerk?

Hoofdstuk

Wie verdere gezondheidswinst wil boeken, moet vooral ook inzetten op het verbeteren van het sociaal functioneren van mensen. Bij steeds meer zorgpartijen vindt deze stelregel aanhang. Zij richten een deel van hun eigen activiteiten op welzijn of zoeken de samenwerking met het sociaal domein. Een groeiend aantal evaluaties wijst uit dat de inzet op preventie van het Nederlandse welzijnswerk positieve effecten heeft op iemands gezondheid of goedkoper is dan een alternatieve inzet. Er is echter veel variatie in de effectiviteit. De vraag is dan ook: wat werkt?

Nederland heeft een lange traditie van een succesvol preventiebeleid. Maar de jarenlange inzet op een gezonde leefstijl lijkt bij het verder terugdringen van gezondheidsverschillen tegen haar grenzen aan te lopen. Sociale ongelijkheden blijven hardnekkig en leefstijl-gerelateerde problemen, zoals overgewicht, blijven toenemen. Er is, kortom, meer nodig.

Referentie Rözer, J., de Lange, M., & Veldboer, L. (2022). Preventie in het sociaal domein: wat is effectief welzijnswerk? In Gemeenten en preventie: welzijn aan zet? Zorg& Sociaalweb. http://magazines.sociaalweb.nl/gemeenten-en-preventie-welzijn-aan-zet/effectief-welzijnswerk
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 1 januari 2022