Kenniscentrum Techniek

'Maar ik heb wel mensen te helpen'

Herpositionering van formeel en informeel sociaal werk in coronatijd

Artikel

De coronacrisis heeft een enorme impact op het sociaal werk. Formele en informele werkers moeten dagelijks schipperen tussen beperkingen en mogelijkheden. Informele werkers lijken zich iets makkelijker aan te passen aan de nieuwe situatie.

De coronacrisis vraagt van formele en informele, sociaal werkers dat zij zich herpositioneren in een sociaal landschap waar niets meer is zoals het was. De crisis maakt het noodzakelijk om creatief en flexibel in te spelen op nieuwe noden en behoeften. Zowel formele als informele sociaal werkers zijn daartoe in principe goed uitgerust en laten in tijden van crisis doorgaans een grote wendbaarheid zien (Debruyne, Naert, Grymonprez, 2020). Tegelijkertijd raakt sociale afstand de kern van sociaal werk.

Hoe gaan formele en informele spelers met deze uitdagende spagaat om? Om die vraag te beantwoorden, luisterden Saskia Welschen en Pamela Lucas naar praktijkverhalen uit een Amsterdamse ontwikkelbuurt. In het magazine Werkplaatsen Sociaal Domein van maart 2021 lees je het hele artikel.

Referentie Welschen, S., & Lucas, P. (2021). 'Maar ik heb wel mensen te helpen': Herpositionering van formeel en informeel sociaal werk in coronatijd. Werkplaatsen Sociaal Domein Magazine , Maart(2021), 32-35.
Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 1 maart 2021