Kenniscentrum Techniek

Food for Thought Inspiratiesessie

Collaborative Robotics. De toekomst van leren en innoveren

Evenement

Schuif aan bij de maandelijkse live lunchbijeenkomst van het Kenniscentrum FDMCI en CoECI, bestemd voor onderzoekers, docenten en studenten. Diverse sprekers praten je bij over actueel onderzoek, nieuwe inzichten en hun lessons learned. Deze keer staat de Food for Thought in het teken van samenwerking met robots. De sessie vindt plaats in het Robot Lab bij Faculteit Techniek (JMH 00E21).

credits: Tecnalia


Collaboratieve Robotica @ Robot Lab
De toekomst van leren en innoveren

Marta Malé-Alemany opent deze Food for Thought sessie met een bijdrage over de transformatieve impact van 'samenwerken met robots' in zowel onderwijs- als onderzoeksomgevingen. Daarbij verkent ze ook de bredere sociale implicaties.

Marta laat zien hoe 'cobots' waardevolle onderwijshulpmiddelen worden, die praktijkgerichte leerervaringen stimuleren, evenals co-creatieve en participatieve processen in toegepast onderzoek.

In bredere zin denkt ze graag met de toehoorders na over hoe deze technologieën verschillende industrieën kunnen verbeteren en over de aanverwante sociale implicaties, die variëren van het vervangen van banen tot het verbeteren van toegankelijkheid en inclusiviteit.

Deze bijdrage duurt van 12:00 tot 12:30 uur en vindt plaats in het Engels.


Tekenen met sociale robots
Ondersteuning van creatieve ervaringen voor oudere volwassenen

De wereldbevolking vergrijst snel, wat grote maatschappelijke gevolgen heeft op sociaal, economisch en gezondheidsvlak. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangetoond dat creatieve activiteiten de gezondheid en het welzijn van ouderen kunnen bevorderen. Daarom worden er op grote schaal creatieve activiteiten voor hen georganiseerd.

Sociale robots bieden unieke mogelijkheden om creativiteit te ondersteunen, en daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om creatieve content te genereren met AI. Het is echter nog grotendeels onbekend hoe de technologie kan bijdragen aan de creatieve ervaringen van ouderen. Dit is de belangrijkste focus van het promotieonderzoek van Marianne Bossema. Zij vertelt hierover tijdens deze Food for Thought sessie, en deelt haar inzichten en bevindingen tot nu toe.

Op dit moment ontwerpt Marianne een cursus 'Tekenen met robots' in samenwerking met professionele kunstenaars en kunstdocenten. Studenten van HBO-ICT, CMD en het Robot Lab leveren een bijdrage door AI- en robot-prototypes te ontwikkelen. De cursus biedt een natuurlijke setting voor participatief onderzoek, waarbij ouderen, kunstenaars, onderzoekers en studenten betrokken zijn. Tijdens de cursus wordt op een speelse manier onderzocht hoe creativiteit ontstaat tussen mensen en robots, en op welke manier een sociale robot kan bijdragen aan de creatieve ervaringen van ouderen.

Deze bijdrage is van 12:30 tot 13:00 uur en vindt eveneens plaats in het Engels.

credits: Allison Lackey

Over de sprekers

Marta Malé-Alemany is doctor in de architectuur en tentoonstellingscurator, en (sinds 2016) actief bij de HvA als Associate Lector in Digital Production. Ze is initiatiefnemer en leider van het Robot Lab en houdt toezicht op de Digital Production Research Group (DPRG) binnen het Lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen / CoE City Net Zero, aan de faculteit Techniek.

De DPRG heeft met succes meerdere onderzoeksprojecten uitgevoerd en maakt nu deel uit van een lopend EU Horizon initiatief, waarbij het potentieel van digitale productie wordt onderzocht voor het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals de Circulaire Transitie. Het werk van haar team ontving de AUAS Best Research of the Year 2023 Award.

Marta's toewijding en visionair leiderschap achter het Robot Lab volgt haar kernmissie van het integreren van praktijk, onderzoek en onderwijs om de samenwerking tussen studenten, docenten en professionals te verbeteren. Met meer dan 25 jaar academische ervaring in bekende instellingen in de VS en Europa, brengt Marta uitgebreide kennis in haar rol.

In deze jaren richtte ze 3 digitale fabricatielabs op, leidde ze verschillende geavanceerde master- en post-graduate programma's in architectuur en was ze waarnemend directeur van een pro-graduate instituut met meer dan 300 studenten. Dankzij dit traject en haar eigen onderzoeksgeoriënteerde design-to-production praktijk (ReD) wordt ze erkend op het gebied van architectuur en digitale productie voor haar belangrijke bijdrage aan de vooruitgang van deze disciplines.


Marianne Bossema is docent bij HBO-ICT en onderzoeker bij het Research Lab Digital Life. Ze werkt al meer dan 10 jaar als creatief softwareontwikkelaar en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onder andere educatieve en serious games en museale installaties.

Marianne is betrokken bij onderzoeksprojecten rond sociale robots voor het onderwijs alsook voor gezondheidszorg & welzijn. Begin 2023 startte zij haar promotieonderzoek, waarin ze samenwerkt met LIACS en het Creative Intelligence Lab van de Universiteit Leiden en met het Research Lab Digital Life van de HvA.

Tijdens dit onderzoeksproject, gefinancierd door NWO, onderzoekt ze hoe sociale robots en AI creatieve ervaringen voor oudere volwassenen kunnen verrijken, met een focus op mens-robot samenwerkend tekenen.

Sinds september 2023 is Marianne bovendien teacher-in-residence bij het Robot Lab van de Faculteit Techniek van de HvA.

Digital Life

Wil je meer weten over de onderzoeksgroep Digital Life van het Kenniscentrum FDMCI? Neem dan ook eens een kijkje op dit portal.

Robot Lab

Benieuwd naar de hoogtepunten uit de afgelopen jaren van het Robot Lab van de Faculteit Techniek? Lees verder op deze site.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 14 november 2023

Datum

Startdatum 30 nov

Tijd

12:00 - 13:00 uur

Contact

Marta Malé-Alemany

Locatie

Amstelcampus

Wibautstraat 1 - 5

1091 Amsterdam

020 599 5555