Kenniscentrum Techniek

'Responsible AI' | Food for Thought inspiratiesessie

Hoe zorg je voor een verantwoord gebruik van AI in ons dagelijks leven en in onze samenleving? (this event will be in English | find the meeting link below)

Evenement

Wat houdt een verantwoordelijk systeem van 'Artificial Intelligence' voor de samenleving precies in? Wat is verantwoordelijk gebruik van datasets? En hoe kunnen organisaties AI op een verantwoorde manier inzetten? Schuif op dinsdag 25 mei om half 12 aan bij deze online Food for Thought Inspiratiesessie en kom alle antwoorden te weten! (de meeting link vind je onderaan deze pagina)

Kunstmatige Intelligentie, ook wel afgekort als AI, vind je tegenwoordig op allerlei plekken in onze samenleving en de invloed van AI op onze levens en maatschappij zal alleen nog maar toenemen. AI wordt bijvoorbeeld gebruikt om het financiële risico van nieuwe klanten te bepalen, om mogelijk frauduleus gedrag van burgers te identificeren en ook om kandidaten te selecteren voor vacatures binnen organisaties.

Het idee dat we een -hogere- mate van verantwoordelijkheid bij het inzetten van AI mogen verwachten, begint steeds breder gedragen te worden. Maar het is nog niet zo duidelijk hoe je dit precies zou moeten doen. Wat houdt een verantwoordelijk AI-systeem eigenlijk in? Wat is verantwoordelijk gebruik van datasets? En hoe kunnen organisaties AI op een verantwoorde manier inzetten?

Bij de Faculteit en het Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam zijn verschillende initiatieven, zoals het Responsible AI Lab, de Learning Community ‘Responsible Software Development’ en het lectoraat Responsible IT, die allemaal nastreven om 'Responsible AI' breed toegankelijk en inzetbaar te maken. Door middel van verschillende programma’s leren organisaties, overheden en toekomstige professionals over het verantwoord inzetten van AI en worden er ook praktische handreikingen gedaan. Daarnaast is de HvA ook betrokken bij (toegepast) onderzoek naar het verantwoord toepassen van AI.

Pascal Wiggers en Frank Aldershoff gaan tijdens deze Food for Thought Inspiratiesessie in op het belang van het verantwoord toepassen van AI. Zij lichten met verschillende casestudy’s toe hoe de HvA verschillende organisaties heeft geholpen bij het inzetten van verantwoorde AI.

NB. De naam van de gastspreker wordt nader bekend gemaakt. Deze spreker kan zich verhouden tot ‘Responsible AI’ vanuit het perspectief van een organisatie die AI wil inzetten.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 28 april 2021

Startdatum 25 mei