Kenniscentrum Techniek

  M.J. van der Horst (Marcel)

Telefoon:
0621158862
Email:
m.j.van.der.horst@hva.nl
Werkadres:
Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Kamernummer:
A4.08
Ga naar HvA Research Database

Dr. ing. Marcel van der Horst is hoofddocent bij Intelligent Devices & Sensors (Engineering/elektrotechniek) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en senior onderzoeker bij het Amsterdam Sensor Lab (eveneens HvA). Hij doceert analoge signaalbewerking, sensortechniek en verricht toegepast onderzoek op deze gebieden bij het Amsterdam Sensor Lab (ASL).

Van der Horst begeleidt studenten en docent-onderzoekers bij het ontwikkelen van low-power, low-noise (draadloze) sensornetwerken in het ASL. De sensornetwerken kunnen voor een breed scala aan toepassingen ontwikkeld worden, variërend van personal area netwerken voor de zorg, klimaatmetingen in de (on)bebouwde omgeving, het meten van beschadigingen in composieten tot het meten van bijv. verzakkingen van gebouwen en kademuren e.d. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om goedkope “application specific” sensoren te printen (inkjet/3D) en toe te passen.

Marcel is specialist in ontwerptechnieken voor analoge elektronica, sensorontwikkeling, “intelligente” sensorsystemen en elektromagnetische compatibiliteit.

Intelligente sensornetwerken zijn noodzakelijk
In de huidige tijd is (over)leven zonder sensoren en elektronica niet meer mogelijk in de westerse maatschappij en de stedelijke omgevingen. Om als technische faculteit van de Hogeschool van Amsterdam een bijdrage te kunnen leveren aan de technische ontwikkelingen in Amsterdam en omgeving (smart City e.d.), is gedegen onderwijs en onderzoek op het gebied van ‘sensoren en elektronica’; zogenaamde intelligente sensorsystemen en intelligente sensornetwerken noodzakelijk.

Docent analoge ontwerptechnieken
Voordat hij het HBO-onderwijs in ging, was Marcel circa 13 jaar ontwerper van elektronica ten behoeve van biomedisch onderzoek bij het Academisch Medisch Centrum (tegenwoordig Amsterdam UMC). Hij heeft elektrotechniek gestudeerd en is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft bij de vakgroep micro-elektronica. In 2013 is een aangepaste versie van zijn proefschrift als handelseditie verschenen onder de titel EMI-resilient Amplifier Circuits (Springer, coauteurs: W.A. Serdijn en A.C. Linnenbank).
Marcel is een ervaren docent analoge ontwerptechnieken en heeft speciaal voor het HBO-onderwijs het dictaat “Systematische ontwerptechniek: Analoge Signaalbewerking” geschreven.

Ervaring en expertise
Doceren, curriculumontwikkeling, onderzoek verrichten, ontwerpen van elektronica, sensorontwikkeling, “intelligente” sensorsystemen en elektromagnetische compatibiliteit

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database